NHL Undercover: Brent Burns, de kleurrijkste van allemaal

NHL Undercover is een wekelijks achtergrondverhaal van één van onze redacteuren, waarin zij jou meenemen in zaken die opvallen, onderbelicht blijven of speciale aandacht verdienen. Deze week neemt Richard de Weijze de pen ter hand en laat jullie kennis maken met Brent Burns, misschien wel de kleurrijkste speler in de NHL.

Brent Burns samen met teammaat Joe Pavelski voor de NHL All Star Game

Brent Burns. Geboren: 9 maart 1985. Geboorteland: Canada. Beroep: defender bij San José Sharks. Status: Veteran. Specialiteit: scoren! Opvallend: de baard. Ook opvallend: de afwezige tanden en een lichaam vol tattoos.
Goals en assists
Zie daar in een notendop wie Brent Burns is. Soms heb je zo’n speler van wie je denkt: dat is nou nog eens een leuke speler om te zien ijshockeyen. Fel verdedigend, hard als het moet en aanvallend ijzersterk. En killing op de San José powerplay. De Canadees scoorde 132 goals in zijn carrière in 765 wedstrijden. Er zijn spelers die het met minder goals moeten doen. Met name in de laatste twee seizoenen bij San José Sharks is Burns erg belangrijk. Hierin kwam hij al tot 104 punten, 35 goals en 69 assists in 132 wedstrijden: https://www.nhl.com/player/brent-burns-8470613 Statistieken waar de liefhebbers van watertanden. En met statistieken hebben ze wel wat in de aan de overkant van de oceaan.
Living the Californian lifestyle
Na zes seizoenen Minnesota Wild verruilde Brent Burns in 2011 Minnesota voor San José. Daar groeide Burns uit tot een ware publiekslieveling. Mede door zijn Californian looks, de haren liet hij groeien en ook zijn baard werd woester, stal hij vele harten. Niet alleen van de vrouwen, maar ook van de hockey-fans. Dat valt onder andere hier te lezen: http://www.startribune.com/ex-wild-brent-burns-embraces-the-california-lifestyle/366277171/ Over vrouwen gesproken: Brent Burns is nog altijd met zijn jeugdliefde Susan Holder getrouwd. In een wereld waarin geld en status soms belangrijker lijken dan wie je bent of hoe je eruit ziet, is dat best opvallend. Nou zal Burns overigens niet zo één, twee, drie een meid aan de haak slaan als hij z’n gebit bloot lacht hoor. Nou ja gebit…wat er van over is na elf seizoenen in de NHL. En dat is ook tegelijk weer het mooie aan deze man. Hij geeft er niks om. In een prachtig interview met NBC legt hij dat nog eens uit: http://nhl.nbcsports.com/2015/03/30/video-brent-burns-on-tattoos-missing-teeth-and-dragons/?utm_network=twitter&utm_post=3545655&utm_source=TW%20%40NHLonNBCSports&utm_tags=srm%5Bhockey%2Carticle%5D
NHL Foundation Player Award
Maar Burns doet nog veel meer. Zo houdt hij thuis naast honden en katten ook niet alledaagse dieren, zoals slangen. Zijn dierenrijk wordt gekscherend Burns’ Zoo genoemd. Gedurende zijn tijd bij de Wild heeft Burns in Xcel Energy Center een aparte box aangekocht, waarin hij militairen en hun familieleden de mogelijkheid gaf om wedstrijden van de Wild te kijken. Hoezo een veelzijdige man?! Mede daarom kreeg hij de NHL Foundation Player Award vorig jaar: https://www.nhl.com/news/sharks-burns-receives-nhl-foundation-player-award/c-772054

Het voordeel van tijdsverschil!

Het was niet zo gek dat juist Brent Burns uitgenodigd werd voor de All Star Game. Een speler waarvoor mensen naar het hockey komen kijken. Een speler met wie je je als klein hockeyend kind wil identificeren, als je op jonge leeftijd al weet wat dat woord betekent. Een speler die ik in ieder geval geweldig vind om te zien spelen. Toch lekker dat tijdsverschil met de Westcoast van de USA. Zijn Sharks spelen meestal ’s morgens vroeg (onze tijd). Vaak nét genoeg om minimaal nog één of twee periodes mee te pakken om daarna vol energie aan het werk te gaan. Mijn hockey hart heeft Burns al gestolen. Nu nog een prijs winnen. Met de San José Sharks of zijn land Canada op de Olympische Spelen. Dat verdient Brent wel. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen!
Ben je het met mij eens? Of heb je een andere mening? Laat het hieronder weten. Ik ben benieuwd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen