Beijing 2022 recaps: Canada en Finland imponeren, Denen verrassen

Ook voor de ijshockeyers zijn de Winterspelen dan eindelijk begonnen. Het toernooi wordt de komende anderhalve week in sneltreinvaart afgewerkt en het was aan de Russen om het bal te openen. In dezelfde poule B noteerden we woensdag ook al de eerste verrassing. Op donderdag kwamen andere favorieten aan bod en met name Canada en Finland maakten indruk tijdens hun eerste duel.

ICYMI | LUISTER HIER ONZE PREVIEW OP DE OLYMPISCHE SPELEN!

POULE A

VERENIGDE STATEN – CHINA 8-0

Hoe zou het gastland zich houden tegen het Noord-Amerikaanse geweld? Het eerste deel van die vraag werd donderdagmiddag al beantwoord. Het jonge grut van de Verenigde Staten stond tegenover het ingespeelde gezelschap uit China. Zij spelen immers allemaal voor dezelfde club in de KHL. De VS komt als enige met een piepjong roster naar China en is alleen daarom al het volgen waard.

De Chinezen weigerden zich in de eerste periode naar de slachtbank te laten leiden. David Quinn, coach van de VS, zag dat zijn ploeg zelfs een powerplay nodig had om de ban te breken. Brendan Brisson was de maker van de eerste Amerikaanse treffer. Daarmee was het verzet van China nog niet gebroken. Dit gebeurde pas in de tweede periode. Op aangeven van Sean Farrell kon Noah Cates de 2-0 scoren en daarna werd het heel voorzichtig eenvoudiger voor de VS. China produceerde in deze periode slechts 6 SOG, dus Blackhawks-prospect Drew Comesso had het rustig. De jongeling kon van een afstandje aanschouwen hoe Sean Farrell meer en meer de show begon te stelen.

De forward werd in 2020 in de vierde ronde opgepikt door de Montreal Canadiens en zette deze eerste wedstrijd naar zijn hand. Met 3 goals en 2 assists speelde Farrell een erg belangrijke rol in de uiteindelijke 8-0 zege van Team USA. Quinn zal tevreden zijn over de uitslag, maar wat deze waard is, zullen we de komende dagen pas weten. Zijn jonge ploeg schoot veelvuldig op doel, getuige ook de 55 SOG. Over de 29 SOG van China zal Quinn zich mogelijk wat zorgen maken.

CANADA – DUITSLAND 5-1

Een wedstrijd waar door de liefhebber met bovengemiddelde belangstelling naar werd uitgekeken. Regerend wereldkampioen Canada tegen Duitsland, dat tijdens de laatste Spelen zo verrassend het zilver won. De Duitsers hadden mogelijk verwacht goed partij te kunnen bieden aan Canada, maar met onder meer rising star Owen Power en de gearriveerde Eric Staal in de gelederen wasten de Canadezen dit varkentje al in een heel vroeg stadium.

Duitsland mocht vier jaar geleden dan de revelatie van het toernooi zijn, maar in deze eerste wedstrijden konden ze niet veel meer dan toekijken. Er waren wat twijfels over de kracht van dit Team Canada, maar al binnen tien minuten werden deze min of meer weggenomen. Alex Grant opende de score, Ben Street verdubbelde deze en nog voor de Duitsers wisten wat er aan de hand was, had Daniel Winnik de 3-0 al gescoord. Een fraai stukje powerplay van Canada zonder dat er sprake was van een numeriek overwicht.

De voet kon wat van het Canadese gas en dat stelde Tobias Rieder in staat de Duitse eer alvast te redden. Diens ploeggenoot Konrad Abeltshauser mocht even later naar de strafbank en zag lijdzaam toe hoe Maxim Noreau de marge weer op drie bracht. Het slotakkoord was in de derde periode voor Jordan Weal. Hij bepaalde de eindstand op 5-1. Kijken we naar de shot clock, dan leek het met 27-24 in Canadees voordeel nog best een spannende wedstrijd. Op het ijs was daar echter geen sprake van. Canada was een paar maten te groot voor Duitsland, dat bij vlagen getuige was van een ware masterclass.

POULE B

ROC – ZWITSERLAND 1-0

Titelverdediger Rusland, al moeten we ze officieel ROC noemen, zette woensdagochtend (Nederlandse tijd) dit olympisch toernooi in gang. Zonder de echte grote sterren, maar wel met interessante spelers als Arseni Gritsyuk en Slava Voynov moest een zege op Zwitserland een formaliteit zijn. Daarbij heeft het ROC ook nog de beschikking over Ivan Fedotov, een reus onder de lat.

In tegenstelling tot zijn Russische collega tikt Reto Berra net niet de 2 meter aan, maar de Zwitser speelde wel een reusachtig goede wedstrijd. Het ROC heerste in de eerste periode, maar stuitte keer op keer op berra. Tot een paar seconden voor tijd. Anton Slepyshev vond eindelijk een gaatje in het Zwitserse pantser en zette de Russen op het bord.

Wie dacht dat de titelhouder daarna beter ging spelen, kwam bedrogen uit. Zwitserland probeerde de touwtjes in handen te krijgen en was af en toe ook dicht bij de gelijkmaker. Een niet onverdiende gelijkmaker. Fedotov en consorten wisten de Zwitsers echter van scoren te houden. De lange goalie opende deze Spelen met een shutout, maar coach Alexei Zhamnov zal ook hebben gezien dat het spel af en toe van een bedenkelijk niveau was.

TSJECHIË – DENEMARKEN 1-2

Tsjechië heeft in het verleden geweldige spelers voortgebracht. Jaromir Jagr is een legende uit het verleden en David Pastrnak heeft in Boston tegenwoordig een heldenstatus. Naamgenoot David Krejci had dit in het verleden. De Tsjech koos er echter voor terug te keren naar Europa en is één van de weinige grote namen op het roster van het huidige Tsjechië.

Het roster was echter sterk genoeg om debutant Denemarken te verslaan. Althans, dat zou je denken. Met onder meer Frans Nielsen, de vlaggendrager van de Deense afvaardiging, hadden ook de Denen een flinke portie NHL-ervaring op het ijs. Die ervaring kon niet voorkomen dat Tsjechië in de eerste periode het ene na het andere schot richting de Deense goal vuurde. Bij al deze schoten ontbrak de scherpte. Hoe anders was dit bij Denemarken.

Markus Lauridsen opende de score in dit duel en Frans Nielsen maakte er 2-0 van in Deens voordeel. Dit alles met slechts 4 SOG in de eerste periode. Met de 1-2 van oudgediende Roman Cervenka leken de Tsjechen alsnog terug in de wedstrijd te komen. Ze hielden dan wel een groot voordeel (40-17) op de shot clock, maar de belangrijkste cijfers waren in Deens voordeel: 2-1. De debutant opent het avontuur met een onverwachte zege en Tsjechië moet flink aan de bak om in de tussenronde een grote tegenstander te ontlopen.

POULE C

FINLAND – SLOWAKIJE 6-2

De tweede dag van het toernooi begon met een interessant affiche. Finland, toch één van de medaillekandidaten, is met een behoorlijk belegen roster naar Beijing gekomen. In ’t eerste duel troffen ze een tegenstander die juist met wat tieners naar China was afgereisd. De jongere benen van Slowakije kwamen ook prima uit de startblokken en openden via Jurj Slafkovsky, een 17-jarig toptalent, brutaal de score.

De ervaren Finnen lieten de Slowaken even uitrazen en namen halverwege de eerste periode de regie over. Sakari Manninen bracht de Finnen langszij en vanaf dat moment ging de wereldkampioen van 2019 beter en beter spelen. Op de power play stond Harri Pesonen aan het einde van een schitterende aanval en Miro Aaltonen maakte er nog in de eerste periode 3-1 van. In de tweede periode toonden Manninen en Slafkovsky zich opnieuw trefzeker, maar de tweede Slowaakse treffer werd al heel vroeg in de derde teniet gedaan.

Manninen maakte zijn hattrick compleet en stuurde Finland met de 5-2 naar veilige haven. In de slotfase bepaalde Aaltonen de eindstand op 6-2. Een vliegende start voor Finland, dat bij vlagen prima ijshockey liet zien en in Granlund, Hartikainen en Manninen een levensgevaarlijke en erg ingespeelde aanvalslijn heeft. Zoveel is na deze eerste wedstrijd wel duidelijk.

ZWEDEN – LETLAND 3-2

De Zweden staan bij vrijwel elk toernooi in het rijtje met favorieten, maar in Beijing zien we ze hooguit als een outsider voor de medailles. Het is niet slecht wat de Tre Kronor op het ijs hebben staan, maar op papier hebben ze toch ook niet de klasse van een Finland, Canada of ROC. Zweden kreeg echter wel de mogelijkheid om lekker in het toernooi te groeien. Letland, tegenstander in de eerste ronde, moest betrekkelijk eenvoudig worden verslagen. Hoewel de score anders doet vermoeden, gebeurde dit ook wel.

Zweden opende sterk en stond de Letten slechts 3 SOG toe in de eerste periode. Zelf vonden ze de weg naar het Letse doel veel vaker, maar alleen Lucas Wallmark wist Ivars Punnenovs te verschalken. In de tweede periode voerde Zweden de druk op en liepen ze snel weg van deze opponent. Captain Anton Lander en een tweede van Wallmark bracht de Scandinaviërs op een comfortabele 3-0.

Op de PP deed  Renars Krastenbergs iets terug namens de underdog en toen Nikolajs Jelisejevs er drie minuten voor tijd zelfs 3-2 van maakte, weer op de PP, dreigde het zelfs nog spannend te worden. Zweden raakte echter niet in paniek en trok de zege over de streep. Het was minder indrukwekkend dan hun Scandinavische rivaal, maar ook Zweden is dit olympische toernooi met een overwinning begonnen.

Cover photo: Martin Divisek

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen