NHL Recaps: Stars verslaan Lightning in topduel

stars-lightning
Acht duels vannacht in de National Hockey League, waaronder het duel tussen twee topteams in hun eigen division: Dallas Stars-Tampa Bay Lightning. Maar ook wildcard jagers Pittsburgh Penguins, Minnesota Wild en Detroit Red Wings kwamen in actie. Rowdy van Grieken en Richard de Weijze hebben alles voor je op een rijtje gezet.
Dallas Stars-Tampa Bay Lightning
De strijd om de Central divisietitel duurt voort en Dallas heeft een gedeelde koppositie met St. Louis, maar Dallas heeft nog wel een wedstrijd tegoed hebben. Tampa Bay staat twee punten achter op Florida, dat vannacht ook in actie kwam.
Nikita Kucherov opende na ruim twaalf minuten de score in het voordeel van de Bolts, maar Spezza maakte binnen twee minuten gelijk. Stamkos bracht Tampa opnieuw op voorsprong, maar ditmaal scoorde Jamie Benn namens Dallas; 2-2. Stamkos zette Tampa Bay laat in de tweede periode op 2-3, waarna Stephen Johns met zijn eerste goal in de NHL de 3-3 maakte in de derde periode. Benns tweede van de avond bracht de beslissing in de derde; 4-3 Dallas.

Los Angeles Kings-New York Rangers
Henrik Lundqvist stond weer tussen de palen voor zijn New York Rangers, nadat hij 24 uur eerder in Anaheim een avond rust kreeg. De wedstrijd tussen beide teams in Madison Squate Garden eindigde in februari in een zege voor Los Angeles Kings na overtime, nadat New York een bijna zekere voorsprong weg gaf.  Een herhaling van de wedstrijd vond vannacht plaats in Staples Center in LA: de Rangers gaven nu een 3-1 voorsprong weg en de Kings wonnen na overtime: 4-3.
Na een periode was de stand in evenwicht door goals van JT Miller, 0-1, en Dustin Brown. Dan Boyle zette de Rangers op 1-2 in de tweede en toen Kevin Hayes na 2:46 de 1-3 maakte leek New York op rozen te zitten. Leek, want zoals zo vaak dit seizoen gaf men een voorsprong uit handen. En net als in New York was weer Anze Kopitar de plaaggeest. Zijn twee goals, de laatste was discutabel maar werd ondanks de Coach’s Challenge tóch goedgekeurd, gaven LA de winst: 4-3. LA loopt weg van concurrent Anaheim, en New York is teleurgesteld maar pakte toch drie punten in de  uitbeurten bij de Kings en Ducks.

New Jersey Devils-Minnesota Wild
Devils’ defender Andy Greene speelde zijn 300e opeenvolgende wedstrijd voor New Jersey. Tegenstander Minnesota Wild herbergt een voormalig Devils speler in de persoon van Zach Parise. Minnesota kreeg een pak slaag op ’the Rock’ in New Jersey: 7-4.
New Jersey was gedurende de wedstrijd een stuk feller dan de Wild. Na een periode leidde de Devils al met 3-1. Toen vond coach Torchetti het wel genoeg met goalie Dubnyk en hij verving hem voor Kuemper. Dat bleek lood om oud ijzer te zijn, want ook Kuemper kon flink vissen: viermaal zelfs. Devante Smith-Pelly scoorde tweemaal voor de Devils, net als Mike Sislo. Voor Sislo waren dat zijn eerste twee NHL goals.Een streep door de Minnesota rekening in de playoff race en een boost voor de Devils die heel stiekem nog kans maken op een wildcard plaats.

Pittsburgh Penguins-Carolina Hurricanes
Doordat de Philadelphia Flyers gisteren de wildcardplaats van Detroit overnam, is het gat met tussen de rivalen uit Pennsylvania alleen maar kleiner geworden. Daarom moesten de Penguins vannacht winnen van Carolina, om Philadelphia enigszins op afstand te houden.
De Hurricanes kwamen goed uit de startblokken, want na ruim vijf minuten gespeeld te hebben hadden Phillip DiGuiseppe en Riley Nash al gescoord; 0-2. Voor het einde van de eerste periode halveerde Sidney Crosby de achterstand, waarna Phil Kessel en opnieuw Crosby het net wisten te vinden en zo de Penguins op 3-2 zetten. Bonino scoorde in de derde periode nog de 4-2, wat uiteindelijk de eindstand werd.

Columbus Blue Jackets-Detroit Red Wings
Detroit staat voor het eerst in maanden buiten de play-offs, door de overwinning van Philadelphia in Chicago gisteren. De druk ligt dus nu op Detroit om weer te winnen, of de play-offs raken uit het zicht.
Luke Glendening opende halverwege de eerste periode de score voor de bezoekers; 0-1. In de tweede periode zette Columbus aan met dertien schoten op doel, maar Wings-keeper Jimmy Howard hield zijn doel schoon. Ook in de derde periode had Columbus het overwicht, maar Henrik Zetterberg en Darren Helm scoorden aan de andere kant; 0-3. Alexander Wennberg redde in de laatste minuut nog de eer voor Columbus; het werd 1-3.

Toronto Maple Leafs-Florida Panthers
Connor Brown is de volgende rookie bij Toronto Maple Leafs. Hij maakte vannacht z’n debuut voor het team van Mike Babcock. Florida Panthers verwelkomde Jussi Jokinen terug in de line up na een blessure en dat hielp. Florida won met 4-1.
Jussi Jokinen kreeg de 0-1 op zijn naam, maar feitelijk was het een eigen goal van Smith. Diezelfde Jokinen maakte ook de 0-2. Morgan Reilly zette de 1-2 op het bord om de eerste periode af te ronden. Aan het eind van de derde periode was daar natuurlijk weer Jaromir Jagr die scoorde (empty netter) en Teddy Purcell schoof de puck later ook nog in het lege Toronto doel om van de eindstand 1-4 te maken. De Panthers verstevigden hun koppositie in de Atlantic.

Nashville Predators-New York Islanders
De Predators hebben zich boven de play-off strijd tussen Colorado en Minnesota langs gewerkt en lijken veilig. De Islanders staan er ook goed voor, al staat Pittsburgh op slechts drie punten afstand voor de derde plek in de ‘’Metro’.
Na ruim negen minuten gespeeld te hebben, scoorde James Neal de openingstreffer in het voordeel van Nashville. In de tweede periode maakte Ryan Pulock gelijk (zijn eerste goal in de NHL!), maar Ryan Ellis en Ryan Johansen brachten Nashville op 3-1. Brock Nelson bracht de spanning terug met de 3-2, maar Watsons goal in het lege doel besliste het duel; 4-2.

Arizona Coyotes-San José Sharks
De Sharks zouden vannacht, mits er gewonnen werd van de Coyotes, de tweede plek in de Pacific overnemen van de Ducks. Voor Arizona is de play-offs een ‘long-shot’, wnat de achterstand op Colorado bedraagt negen punten.
Michael Stone opende na een klein kwartier de score namens de Yotes, maar Tomas Hertl trok de stand na een klein kwartier in de tweede periode weer gelijk. Lang leek het erop dat deze wedstrijd overtime nodig zou hebben, maar Shane Doan scoorde met een anderhalve minuut op de klok de 2-1. Vermettes empty-netter gooide het duel slot; het werd 3-1.