Titelverdediger start NFL-seizoen goed dankzij clutch defense

Titelverdediger Philadelphia Eagles is goed gestart aan het nieuwe NFL-seizoen. In een zwaarbevochten, maar niet per se goed, eerste NFL-duel van 2018 werden de Atlanta Falcons met 18-12 verslagen. De overwinning was vooral toe te schrijven aan de Eagles-defense die in de laatste twee minuten stand hield.

CLUTCH DEFENSE

De Philadelphia Eagles pakten in 2017 de Lombardi Trophy mede door een defensie die in de slotfase onklopbaar was. Niet één tegenstander scoorde vorig jaar tegen de Eagles-D in de laatste twee minuten. Die trend werd tegen de Falcons voortgezet in 2018. Matt Ryan hoefde in de laatste 24 seconden slechts 10 yards te overbruggen voor de gelijkmakende touchdown, maar slaagde daar niet in. Zelfs een herkansing over 5 yards na een penalty was niet aan hem besteed. Ronald Darby hield Atlanta van scoren in de laatste seconde.


Daarmee eindigde de wedstrijd min of meer zoals hij begon. Ook bij de opening drive van de Falcons hield de Philly-defensie stand. Toen waren vier pogingen niet genoeg om zes yards, en later zelfs één yard te overbruggen. De belangrijkste conclusie uit dit duel is dan ook dat de red zone offense van de Falcons nog steeds huiswerk te doen heeft en de red zone defense bij de Eagles staat als een huis.

PHILLY SPECIAL

Offensief ging het allemaal een stuk minder bij Philadelphia. ‘Back-up’ quarterback Nick Foles (117 yards, 0 TD, 1 INT) was geen schim van de speler die zich kroonde tot Super Bowl MVP. Het ontbrak Foles ook aan betrouwbare receivers zonder speerpunt Alshon Jeffery. Alleen Nelson Agholor wist zich te onderscheiden, maar zijn acht catches leverden slechts 33 yards terreinwinst op. De wide receiver nam ons nog wel even mee terug naar Super Bowl LII met een hernieuwde ‘Philly Special’.


Zonder scorend vermogen van de pass offense werden er toch 18 punten gescoord. Dat was vooral te danken aan Jay Ajayi én de ijzersterke Eagles offensive line. Ajayi, Corey Clement en Darren Sproles rushten voor 104 yards. De lead back was zelf verantwoordelijk voor twee touchdowns. Ook Ajayi zal echter uitkijken naar de terugkeer van Carson Wentz en Alshon Jeffery om de aanval weer compleet te maken.

ONEMANSHOW

Ondanks de nederlaag bleek opening night het perfecte podium om te schitteren voor Julio Jones. Hij droeg grotendeels in zijn eentje de aanval van Atlanta. Achter meer dan de helft van de yards van de Falcons stond de handtekening van Jones. Met 169 receiving yards en 11 rushing yards lijkt hij al weer op weg naar een 1.500+ seizoen. Daarbij werd één van zijn beste bijdrages nog geannuleerd door een dubieuze call. Een cruciale beslissing voor het verloop van het duel. De drive van Atlanta stokte uiteindelijk op de eigen 26-yard lijn, Philadelphia scoorde uit de volgende drive.

DUBBEL VERLIES VOOR FALCONS

De Falcons verloren vannacht niet alleen een belangrijk duel in de competitieve NFC. Het verlies van Keanu Neal met een knieblessure zou op termijn nog grotere gevolgen kunnen hebben. Neal verliet in de eerste helft al het veld, kwam terug en ging er in de tweede helft nog een keer doorheen. De ernst van de blessure is op dit moment nog onbekend. Ook Takkarist McKinley, Desmond Trufant en Deion Jones verlieten kortstondig het veld met blessures. Een zware klap dus op dag 1 voor de Atlanta Falcons. Een goede eerste stap van de Philadelphia Eagles op weg naar titelprolongatie.

Coverfoto: The Philadelphia Enquirer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen