Dutch Watch: Simmons toont vorm, Schoop komt eraan

De play-offs naderen, dus de druk neemt toe. Blijven onze landgenoten overeind of bezwijken ze onder die druk? Natuurlijk houden we je op de hoogte van het reilen en zeilen van de Nederlandse spelers in de MLB.

Ozzie Albies heeft zijn vorm van voor de ASG nog niet te pakken. Nog lang niet zelfs. Defensief is de kleine infielder een zekerheidje voor de Atlanta Braves, maar aan slag zijn z’n cijfers de laatste tijd verre van indrukwekkend. Met zijn slaggemiddelde is nog niet veel mis, maar wat RBIs en homeruns betreft, valt Albies ver terug. Braves-manager Brian Snitker heeft ook al maatregelen genomen en Albies teruggezet in de batting order. De Braves speelden vorige week een inhaalwedstrijd tegen de Chicago Cubs. Atlanta verloor en de tweedehonkman was 1-for-4 met slechts een single.
In de drie wedstrijden tegen de Pittsburgh Pirates ging het aanvankelijk niet veel beter. De Braves verloren vorige week vrijdag met 3-2 en in vier at-bats werd Albies twee keer met een strikeout weggezet. Atlanta won de tweede wedstrijd, na een knappe inhaalrace, met 5-3. Charlie Culberson bemande het tweede honk en dus was er een bijrol voor Albies. De infielder van Curaçao speelde alleen de negende inning. Zondag haalde hij z’n gram. Ozzie Albies kwam tot twee hits en met name de RBI single in de achtste inning voelde goed. Voor het eerst sinds 13 augustus mocht hij weer eens een binnengeslagen punt aan zijn totaal toevoegen.

OZZIE KAN HET NOG

Albies begon sterk aan de zware serie tegen de Boston Red Sox. Afgelopen maandag sloeg hij zijn eerste homerun in bijna een maand. Op 12 augustus lukte hem dit tegen Milwaukee, maar daarna moest hij tot 3 september wachten op z’n volgende. Met zijn 22e van het jaar bracht hij de achterstand terug tot 3-1, maar in de achtste en de negende inning liepen de Red Sox uit naar 8-2.
Nadat er dinsdag weinig eer viel te behalen voor Albies en de Braves (5-1 nederlaag) leek de koploper in de NL East woensdag toch nog een sweep te voorkomen. Met zijn vierde triple van het seizoen sloeg Albies in de zesde inning twee runs binnen. Atlanta nam daarmee een 6-1 voorsprong. Catcher Tyler Flowers sloeg even later Albies binnen voor een 7-1 lead. Toch was zelfs dit niet genoeg voor de overwinning. Opnieuw sloeg Boston toe in de achtste en de negende inning en deelden met de 9-8 zege een gevoelige tik uit. Met vier RBIs in de laatste vier wedstrijden was Ozzie Albies eindelijk weer eens echt van waarde. In de hele maand augustus kwam de infielder niet verder dan vijf binnengeslagen punten.

Het beste team in de MLB stond vorige week tegenover een laagvlieger. Toch hadden de Boston Red Sox hun handen vol aan de bijna-naamgenoot uit Chicago. Na vier wedstrijden stonden er twee ruime zeges op het bord, maar ook twee dikke nederlagen. In 14 at-bats kwam Xander Bogaerts tot drie hits. Twee daarvan noteerde hij zondag in de laatste wedstrijd tegen de White Sox. In diezelfde wedstrijd stal hij ook zijn zesde honk van het jaar. Op het eerste gezicht leuke cijfers, maar de BoSox gingen er wel keihard met 8-0 af. Hun kortestop kwam aan slag niet los of spaarde misschien wel zijn krachten voor de volgende serie in Atlanta.

PRODUCTIEF

Boston, en Xander Bogaerts in het bijzonder, wilde iets rechtzetten. Na een moeizame start kwamen de Red Sox vanaf de vijfde inning op gang. Bogey kwam maandag vijf keer aan slag en tekende voor een double. Die ene hit in de negende inning was dan wel weer goed voor twee runs. Afgelopen dinsdag hielden de Red Sox het onnodig spannend. Boston liet de honken meer dan eens bezet achter. De Braves maakten het de koploper in de AL East gemakkelijk met negen keer vier wijd. Ook Bogaerts kreeg twee keer een vrijgeleide. De eerste base on balls resulteerde in een run en de 89e RBI voor onze landgenoot. Daarmee evenaart X-Man zijn aantal binnengeslagen punten uit 2016.
Na twee relatief eenvoudige overwinningen (8-2 en 5-1) gaf manager Alex Cora een deel van de vaste kern woensdag vrijaf. Ook de naam van Bogaerts vonden we niet terug in de starting line-up. Pas in de achtste inning mocht de kortestop zijn opwachting maken. Zijn ploeggenoten hadden zojuist een 7-1 achterstand weggepoetst. De Red Sox zouden de wedstrijd met 9-8 winnen en boekten daarmee hun 97e zege van het seizoen. Bogaerts nam met twee hits, drie RBIs en drie keer vier wijd afscheid van Atlanta.

Over Didi Gregorius valt helaas nog niet veel te melden. De 28-jarige Amsterdammer kwam deze week niet in actie voor de New York Yankees. Hij kampt nog altijd met de naweeën van zijn voetblessure. Gregorius stond wel op het trainingsveld en zal waarschijnlijk vrijdag 7 september zijn rentree maken. De Yankees beginnen dan aan hun serie tegen de Seattle Mariners.
Zonder hun vaste kortestop speelde New York 16 wedstrijden en daarvan werden er 9 gewonnen. Vorige week kreeg Gregorius in de persoon van Adeiny Hechavarria wat concurrentie op zijn positie. De 29-jarige Cubaan begon het seizoen in Tampa Bay, speelde daarna even voor de Pittsburgh Pirates en staat nu op de loonlijst bij de Yankees. In de laatste weken van het reguliere seizoen zal hij waarschijnlijk ook gebruikt worden om Gregorius wat te ontlasten.

Heel voorzichtig wordt Kenley Jansen weer die betrouwbare factor die hij vlak voor zijn hartproblemen was. Voor de Los Angeles Dodgers kwam dit op een prima moment. In de belangrijke serie tegen divisierivaal Arizona stond de ware Kenley Jansen weer op. In drie van de vier duels moest Jansen in actie komen en hij stelde bepaald niet teleur. Vorige week donderdag ging de eerste ontmoeting verloren, maar daarna was het woord aan onze landgenoot.
Vrijdag noteerde Jansen zijn eerste save in bijna vier weken. Zijn ploeg had in de achtste inning een 3-2 voorsprong genomen en manager Dave Roberts legde het lot in handen van de Nederlander. Paul Goldschmidt wist Jansen nog te raken met een double, maar verder dan dat liet de closer het niet komen. Slechts 16 pitches had Jansen nodig. Een dag later waren dat er 18. Opnieuw sloeg LA toe in de achtste en opnieuw mocht Jansen met een 3-2 voorsprong aan het werk. Nick Ahmed bereikte nog het tweede honk met een double, maar verder legde Jansen de tegenstander aan banden.

FIRST WIN!

We zitten inmiddels in september, maar toch was er zondag nog een primeurtje voor Kenley Jansen. Er stonden vijf losses achter zijn naam, maar nog geen enkele win. Daar kwam deze week dan eindelijk verandering in. Met een 2-1 achterstand moest Jansen in de negende inning meer schade voorkomen. De tweehonkslag van Alex Avila liet de Dodgers nog even schrikken. De closer hield het hoofd koel en had slechts tien pitches nodig om zijn slagploeg weer aan het werk te zetten. Routinier Matt Kemp stuurde de fans tevreden naar huis. Met een double sloeg de outfielder twee runs binnen en bezorgde de Dodgers én Jansen daarmee de overwinning.
Tegen de New York Mets liepen de Dodgers tegen twee verrassende en onverwachte nederlagen aan. Jansen kwam alleen woensdag, in de derde wedstrijd, in actie. De closer had 13 pitches nodig in de negende inning, maar bij een 7-3 achterstand was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Jansen deed in elk geval nog wat ritme op, want hij zal niet spelen tegen de Colorado Rockies. In het hooggelegen Denver ging het vorige maand mis en de Dodgers nemen geen enkel risisco met hun closer, die in de tussentijd ook weer wat tests ondergaat in LA.

Jurickson Profar en de Texas Rangers weten al dat het seizoen er voor hen na september op zit. De ploeg speelt alleen nog voor de eer en de winstpremies en dat ging hen tegen de Minnesota Twins goed af. Profar had een productief dagje op 31 augustus, maar zag zijn team wel met 10-7 verliezen. In de derde inning zette de veelzijdige derdehonkman de Rangers op voorsprong. Zijn double in het linksveld leverde twee runs en een 2-0 voorsprong op. Texas liep in de vierde inning zelfs uit naar een 6-0 voorsprong, maar daarna ging het gruwelijk mis. Onze landgenoot was weliswaar 2-for-3 met ook nog eens twee keer vier wijd, maar dit alles mocht niet baten.

PROFAR LAAT VAN ZICH HOREN

Profar begon september met vier wijd en een run in de tweede inning van de tweede wedstrijd. In dit duel, dat de Rangers met 7-4 wonnen, was dit het enige aanvallende wapenfeit. Het bleek de spreekwoordelijke stilte voor de storm, want afgelopen zondag haalde Profar hard uit. Letterlijk gebeurde dit in de zesde inning. Met z’n 15e homerun van het jaar sloeg hij ook Adrian Beltre binnen. Het gaf de Rangers een zeer, zeer comfortabele 12-0 voorsprong. De eindstand was 18-4 en met vier hits, twee doubles, twee RBIs en een homerun liet Profar zich niet onbetuigd. Verre van zelfs!
Na de succesvolle serie tegen de Twins besloot de knuppel van Profar een paar dagen vrijaf te nemen. De Rangers speelden deze week drie keer tegen de LA Angels, maar in 12 at-bats kwam de international niet verder dan één hit. Zijn 115e honkslag van dit seizoen kwam in de tweede wedstrijd tegen de Angels. Die hit kwam in de vierde inning, maar zijn ploeggenoten slaagden er niet in Profar over home plate te krijgen. De Rangers wonnen het duel overigens wel met 4-2. De overige twee wedstrijden gingen verloren.

Jonathan Schoop slaagt er nog maar niet in een vaste waarde in de line-up te worden. Zijn Milwaukee Brewers speelden vorige week de belangrijke serie tegen de Washington Nationals en slechts één keer vond Schoop zichzelf terug in de starting line-up. In de eerste ontmoeting bracht onze landgenoot de laatste twee innings door als kortestop, maar kwam niet aan slag. Zaterdag was hij 2-for-3 in z’n at-bats. Schoop was verantwoordelijk voor een run en een RBI, al kreeg hij daarbij wel hulp van de verdediging. De wedstrijd ging met 5-4 naar de Nats.
De Brewers hadden ’t eerste duel gewonnen, dus kwam het er afgelopen zondag nog even op aan. Helaas voor Schoop bleef zijn bijdrage beperkt tot één slagbeurt. In de negende inning moest Schoop als pinch hitter opdraven in een wedstrijd die eigenlijk al gespeeld was. Zijn fly out was alleen voor de statistieken. Milwaukee won de wedstrijd (en dus de serie) met 9-4.
Om de NL Central nog een beetje spannend te houden, moesten de Brewers de serie tegen koploper Chicago hoe dan ook winnen. Dit lukte. En, niet onbelangrijk, Jonathan Schoop leek zowaar los te komen. Maandag mocht hij beginnen op het tweede honk, maar opnieuw maakte Schoop de negen innings niet vol. In de achtste werd hij, na één keer vier wijd en 0-for-2, vervangen. In de tweede wedstrijd was Jonathan Schoop akelig effectief. Als pinch hitter kwam hij twee keer aan slag en dat resulteerde in drie RBIs. Een sac fly in de zevende inning en een 2-run RBI single in de achtste. De Brewers startten deze belangrijke serie met twee overwinningen.

BASIS EN BELANGRIJK

Het bleef ook bij die twee wins, want woensdag werd de derde wedstrijd een prooi voor de Cubs. Jonathan Schoop mocht dit keer beginnen op het tweede honk en was opnieuw goed voor twee RBIs. Een single in de vierde inning bracht Hernan Perez binnen en ground out in de zesde stelde Jesus Aguilar in staat te scoren. Voor de Brewers en Schoop zelf is het te hopen dat de Oranje-international de goede lijn door kan trekken. De achterstand in de divisie bedraagt nog altijd vier wedstrijden en de strijd om de wildcards in de National League ligt helemaal open.

Andrelton Simmons en de Los Angeles Angels hadden zich toch iets anders van dit seizoen voorgesteld. De Halos zullen de play-offs niet halen, maar bewezen afgelopen week dat ze nog wel degelijk kunnen honkballen. Afgelopen weekend wonnen ze twee van de vier wedstrijden tegen de Houston Astros en dat was voornamelijk te danken aan hun Nederlandse kortestop. Simmons opende de serie vorige week met drie hits in vijf at-bats. Daarbij was zijn tweehonkslag in de zesde inning goed voor maar liefst drie runs. Mike Trout, Justin Upton en Shohei Ohtani konden scoren na de klap van de kortestop. De 5-2 zege kwam dus grotendeels op het conto van Simba.
Daarmee was de Nederlander nog niet klaar. Ook in het tweede duel was hij een plaag voor de Astros. Los Angeles won opnieuw en wederom had Simmons een flinke vinger in de pap. Met z’n negende homerun van het jaar sloeg onze landgenoot twee runs binnen op weg naar een 3-0 zege. Met vijf hits (en vijf RBIs) in z’n eerste acht slagbeurten waren de eerste twee wedstrijden een succes. Dit kan niet worden gezegd over de twee duels die nog volgden tegen Houston. Simmons moest het doen met één schamel hitje in negen at-bats en zijn ploeg ging twee keer onderuit.

DOUBLE FIGURES

Vorig jaar kwam Andrelton Simmons tot 164 hits. Het moet raar lopen wil hij dat aantal dit seizoen niet verbeteren. De teller staat nu op 142 en daarmee voert hij de lijst aan in het clubhouse van de Angels. Tegen de Rangers liet Simba zijn knuppel weer spreken. Met name woensdag, in de derde ontmoeting, was Simmons erg belangrijk voor zijn ploeg. Wat betreft het aantal homeruns staat de kortestop nu in de dubbele cijfers. In de derde inning joeg hij de bal het stadion uit voor twee runs en dus zijn tiende homerun van het seizoen. In de zevende inning volgde ook nog een RBI single naar het leftfield. Met 0-for-4 begon Simmons wat stroef aan deze serie, maar uiteindelijk sloot hij af met 3-for-13. Niet al te schokkend, maar toch goed voor vier RBIs. Zijn seizoenstotaal staat nu op 69 en daarmee evenaart hij z ’n score van vorig jaar. De Halos wonnen twee van de drie kelderkrakers in de AL West.

Coverfoto: Associated Press

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen