Grote overwinning 49ers, opzienbarende comeback Jaguars

De reis naar de Super Bowl is begonnen. In Santa Clara trapten de NFC West-rivalen San Francisco 49ers en Seattle Seahawks de play-offs van dit seizoen af. De andere wedstrijd werd aan de andere kant van het land gespeeld. De Jacksonville Jaguars namen het namelijk thuis op tegen de Los Angeles Chargers.

SAN FRANCISCO BESLIST WEDSTRIJD NA DE RUST

Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers | 23-41

De San Francisco 49ers wonnen dit seizoen beide ontmoetingen met de Seattle Seahawks. Ook deze wedstrijd begonnen de Niners voortvarend. Na bijna vijf minuten openden ze de score met een 34-yard field goal van Robbie Gould. Na de tweede 3-and-out van de Seahawks op een rij brak Christian McCaffrey los voor een 66-yard run. Een echte field-flipper. Vier plays later rondde CMC de drive af met een touchdown na een korte pass van Brock Purdy.

De derde drive van Seattle was stukken beter. Sterker nog, Kenneth Walker rondde de drive af met een run voor de touchdown. Zo zette hij de tussenstand op 10-7, nog steeds in het voordeel van SF. Daarna lieten de 49ers maar weer eens zien hoe potent hun aanval is. Een goede drive bracht ze naar redzone. Toch hield de Seahawks-D zich sterk. Ze forceerden een field goal. Gould maakte geen fout en trapte zijn tweede FG van de ontmoeting tussen de palen.

Met nog vijf minuten te spelen in het tweede kwart namen de Seahawks de voorsprong. Een diepe pass van Geno Smith viel perfect in de handen van D.K. Metcalf. Metcalf was zijn verdediger al kwijt en liep dus de bal makkelijk binnen voor een 50-yard touchdown en de 14-13 voorsprong. Daarna nam San Francisco de voorsprong weer over. Wederom vonden de Niners de endzone niet. Wel scoorden ze een field goal. Toch zouden de Seahawks met de voorsprong de rust in gaan na een 56-yard field goal van Jason Myers.

49ERS HEBBEN GEEN KIND AAN SEATTLE IN TWEEDE HELFT

De 49ers begonnen de tweede helft met de bal en scoorden ook de eerste punten van het tweede bedrijf. De Niners kozen tijdens deze drive vooral voor de run, maar goede catches van zowel Deebo Samuel als George Kittle brachten SF steeds verder op de helft van Seattle. Deze keer eindigde de drive, die bijna acht minuten duurde, wel met een TD. Purdy scoorde de touchdown met een QB-sneak en gaf zo zijn team weer de leiding. Na de touchdown van San Francisco kwam Seattle ver op de helft van hun tegenstander. Toen liet de beste verdediging van de NFL zien waarom ze zo goed zijn. Charles Omenihu sloeg tijdens een sack de bal uit de handen van Smith. Vervolgens sprong Nick Bosa op de bal om het balbezit over te nemen.

Ook het vierde kwart startte San Francisco sterk. Een diepe worp van Purdy bereikte Jauan Jennings op de 6-yardlijn van Seattle. Twee plays later ontweek Purdy meerdere sack-pogingen. Hij had daarna het overzicht om de vrijstaande Elijah Mitchell te bereiken. Die liep zonder problemen de endzone binnen. De 49ers gingen daarna voor twee punten, met succes. Hierdoor was het verschil veertien punten in het voordeel van de #2 in de NFC. De Seahawks bleven een antwoord schuldig. Dit kwam doordat Seattle twee penalty’s op een rij tegen kreeg en daardoor moest punten.

Twee plays daarna gooide Samuel de wedstrijd in het slot. Deebo kreeg een aantal goede blocks, zette de naverbranders aan en scoorde een 74-yard touchdown. Tot overmaat van ramp gooide direct daarna Geno Smith een INT. Deommodore Lenoir onderschepte de bal. Deze keer hielden de Seahawks de schade beperkt, ze stonden slechts een field goal toe. De Seahawks zouden nog wel een touchdown scoren, maar dat had uiteraard geen invloed meer op de uitslag. De Seahawks mogen terugkijken op een verrassend en vooral mooi seizoen. De 49ers kunnen zich opmaken voor een wedstrijd in de Divisional Round tegen de Vikings, Bucs of Cowboys.

COMPLETE INEENSTORTING CHARGERS GEEFT JAGS DE OVERWINNING

Los Angeles Chargers @ Jacksonville Jaguars | 30-31

De tweede play van de wedstrijd leverde gelijk een INT op. Een pass van Trevor Lawrence werd aangetikt rond de line-of-scrimmage. Hierdoor kon Drue Tranquill de bal onderscheppen. Het gaf de Chargers een geweldige startpositie op de helft van de Jaguars. 40 seconden later liep Austin Ekeler de endzone binnen voor de vroege touchdown en voorsprong. De volgende drive van Jacksonville eindigde weer met een interception. De Jags gingen ervoor tijdens 4th-and-7 op de 33-yardlijn van de Chargers. Hierdoor moest Lawrence passen, maar Asante Samuel Jr. onderschepte de worp. Al waren er wel vraagtekens of de interception niet afgefloten had moeten worden wegens defensive pass interference.

Ook deze turnover strafte Los Angeles af met een score. Cameron Dicker schoot met een field goal de tussenstand op 10-0. Na punts over en weer gooide Lawrence zijn derde pick van het eerste kwart. Weer was het Samuel Jr. met de INT. Kort daarna scoorde Ekeler zijn tweede TD van het eerste kwart.

Ook in het tweede kwart gingen de Chargers door met scoren. Een korte pass van Justin Herbert bereikte Gerald Everett die de bal de endzone in liep voor de derde touchdown van deze ontmoeting. De pijnlijke eerste helft voor Lawrence werd daarna nog pijnlijker. Wéér gooide hij een interception, wéér was het Samuel Jr. met de INT. Het leverde geen score op, maar LA nam de bal toch over nadat de punt op de helm van een Jaguar terecht kwam en een Charger als eerste op de live ball sprong. De Jaguars kwamen uiteindelijk relatief goed weg. Ze stonden slechts een field goal toe. Wel zorgde het voor een achterstand van 27 punten. De Jags eindigden de eerste helft wel op een positieve noot. Lawrence gooide een TD-pass naar Evan Engram om de achterstand iets dragelijker te maken.

CHARGERS LATEN GROTE VOORSPRONG DOOR DE VINGERS GLIPPEN

Beide teams hadden aanvankelijk moeite om goede aanvallende drives weg te zetten. De Jags hadden de eerste goede drive van het derde kwart. Deze possession werd afgerond met een touchdown. Marvin Jones ving een 6-yard pass en maakte zo de achterstand een stuk behapbaarder met nog ruim vijf minuten op de klok in het derde kwart. Twee minuten daarna maakte LA het weer wat lastiger voor Jacksonville door een field goal te scoren. Hierdoor was de tussenstand 30-14. Vervolgens scoorden de Jags een touchdown. Een diepe worp van Lawrence vond de vrijlopende Zay Jones voor de touchdown. Jacksonville ging daarna voor twee punten, maar zonder succes. Hierdoor bleef de achterstand op tien punten staan aan het einde van de derde periode.

Na een sterk derde kwart leek het momentum in het voordeel van Jacksonville te zijn. Het hielp dan ook mee dat na een lange drive een field goal-poging van Dicker wijd ging. De Jaguars gingen nog meer geloven in een comeback na een TD-catch van Christian Kirk. Ze gingen vervolgens voor twee punten, deze keer met succes. Hierdoor was het verschil nog maar twee punten.

Na een snelle 3-and-out van Los Angeles hadden de Jags ruim drie minuten om de voorsprong te nemen. Na een goede run van Travis Etienne kwam Jacksonville in field goal-range met nog een ruime minuut op de klok. Hierdoor had Riley Patterson de kans om zijn team de overwinning te bezorgen. Zijn 36-yard poging ging door de palen waardoor Duval luidkeels kon juichen. Door deze overwinning spelen de Jaguars in de volgende ronde tegen de Chiefs, Bills of Bengals.

Hier lees je de previews van de andere wedstrijden van Wild Card Weekend.

Coverfoto: Godofredo A. Vásquez/Associated Press