14. Detroit Pistons: 12-35
  15. Charlotte Hornets: 11-33

IN DE SPOTLIGHT

CELTICS VERLSAAN NETS IN ONDERLINGE KRAKER

De koploper van de Eastern Conference, de Boston Celtics, hebben goede zaken gedaan door op bezoek bij de Brooklyn Nets te winnen. De Celtics, die aantraden zonder Jaylen Brown en Al Horford, versloegen de Kevin Durant-loze Brooklyn Nets met 109-98. Door de zege staan de Celtics nu vijf overwinningen voor de Nets en de Milwaukee Bucks.

De overwinning tegen de Nets was de vijfde overwinning op rij voor de Celtics. Eén dag eerder wonnen ze van de New Orleans Pelicans, maar verloren daarbij wel Jaylen Brown, die hoogstwaarschijnlijk een week moet missen. Ook Al Horford speelde niet tegen de Nets, zoals hij het hele jaar nog geen back-to-back speelde. Desondanks begonnen de teams zeer gewaagd aan elkaar in de eerste helft.

De Celtics namen vlak voor rust het heft in handen. Vijf punten van Jayson Tatum in de laatste minuut van het tweede kwart gaven de Celtics een 60-57 voorsprong. Na elf lead changes en acht gelijke standen gingen de Celtics met een voorsprong van twee punten het vierde kwart in. In het laatste kwart was het vooral de defensief van de bezoekers die ze overwinning bracht. De Nets schoten maar 6 van hun 19 pogingen raak en werden tot slechts 16 punten gehouden. De Celtics scoorden er 25 in het laatste kwart, waardoor er met 109-98 werd gewonnen.

Jayson Tatum was uiteindelijk topscorer bij de Celtics, met ‘slechts’ 20 punten. Vijf andere spelers van de Celtics wisten ook double digits te scoren, waaronder Malcolm Brogdon. Vanaf de bank scoorde hij in slechts 20 minuten 16 punten tegen een schotpercentage van 53.8 procent. Bij de Nets scoorde Kyrie Irving 24 punten en noteerde TJ Warren 20 punten. Ben Simmons viel juist op met 0 punten, maar noteerde daarentegen wel 13 assists.

MIAMI HEAT TERUG RICHTING PLAY-OFFS

Met overwinningen tegen de Milwaukee Bucks (tweemaal) en Oklahoma City Thunder hebben de Miami Heat vervolg gegeven aan hun goede vorm. De ploeg van coach Eric Spoelstra heeft acht van de laatste elf wedstrijden gewonnen en zijn nu terug te vinden op de achtste plaats in de Eastern Conference, een plek die recht geeft op een play-in ticket.

Miami kende een matige start van het seizoen met 12 overwinningen en 15 nederlagen in begin december. Sindsdien is er een stijgende lijn omhoog gezet, vooral dankzij de big three in Miami: Jimmy Butler, Bam Adebayo en Tyler Herro. Alle drie hebben in de afgelopen maand namelijk 22 punten gemiddeld gescoord. Butler doet dat samen met 2.8 steals, het meeste in de gehele NBA sinds 10 december. Adebayo combineert zijn 22 punten met 11.4 rebounds en Herro leidt zijn eigen ploeg in plus-minus.

In de 102-108 overwinning tegen de Milwaukee Bucks, die wel meerdere spelers misten, waaronder Giannis Antetokounmpo, waren het Adebayo en Gabe Vincent die uitblonken. Adebayo scoorde 24 punten en pakte 12 rebounds, beiden boven zijn seizoensgemiddelde. Herro ontbrak voor de Heat en Butler vond zijn schot niet, maar Gabe Vincent nam de scoring op zich. Met 28 punten was hij de topscorer van het duel. Twee dagen later won Miami opnieuw van de Bucks: 95-111. Opnieuw was Gabe Vincent de topscorer, maar nu met 27 punten.

DE TEGENVALLER

NETS VERLIEZEN KEVIN DURANT AAN KNIEBLESSURE

De Brooklyn Nets zullen het de komende weken moeten doen zonder Kevin Durant. De sterspeler van de Nets viel in de uitwedstrijd tegen de Miami Heat uit met een blessure aan zijn rechterknie, die hem sowieso twee weken aan de kant zal houden. Vorig seizoen miste Durant ook een deel van het seizoen met dezelfde blessure, maar toen in zijn linkerknie.

In het derde kwart tegen de Heat viel Jimmy Butler na een lay-up poging op het been van Durant, die geen kant op kon en zijn knie verdraaide. KD probeerde nog even door te spelen, maar moest even later alsnog gewisseld worden en kwam niet meer terug. Bijna exact één jaar geleden, op 15 januari, overkwam Durant hetzelfde, toen toenmalig ploeggenoot Bruce Brown op linkerbeen van Durant viel.

De blessure zal over ruim een week opnieuw geëvalueerd worden door de medische staf van de Nets, maar dat verwachting is dat het dan nog even zal duren voordat hij terugkeert. Vorig seizoen miste Durant twintig wedstrijden én de All-Star Game. De verwachting is nu dat hij weer de All-Star game zal missen, maar daarna eerder terug zal keren dan die twintig wedstrijden van vorig seizoen.

SPELER VAN DE WEEK

Jalen Brunson is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. Het is de eerste keer dit seizoen dat de point guard van de New York Knicks deze onderscheiding krijgt in dit sterke seizoen. Hij deed er deze week echter een schepje boven op met gemiddeldes van 37.3 punten, 6 rebounds en 5.3 assists per wedstrijd.

Samen met de Knicks won Brunson twee van de drie wedstrijden deze week en met name in de wedstrijd tegen de Washington Wizards was Brunson belangrijk. Met 34 punten, 8 rebounds en 8 assists hielp hij zijn team naar een 112-108 overwinning. Tegen de Milwaukee Bucks scoorde Brunson 44 punten en combineerde hij dat met 7 rebounds, maar uiteindelijk trokken de Knicks aan het kortste eind.

VOORUITBLIK

De komende week is er één vol met tests voor de Milwaukee Bucks. Maandag, op Martin Luther King Day, spelen ze om 20:30 Nederlandse tijd tegen de Indiana Pacers en anderhalve dag later, om 01:30 uur, spelen ze weer tegen de Toronto Raptors. De zware week wordt in de nacht van zaterdag op zondag om 1:30 uur afgesloten tegen de Cleveland Cavaliers.

Coverfoto: AP Photo/Mary Altaffer

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.