Kan Rodgers boven zichzelf uitstijgen?

NFC Championship - Green Bay Packers v Seattle Seahawks
Game of the week – Preview:  Seattle Seahawks @ Green Bay Packers
Week 14 is lekker begonnen met de Oakland Raiders tegen de Kansas City Chiefs. Vanavond staan er een aantal belangrijke wedstrijden op het programma. Zo strijden de Texans en de Colts tegen elkaar om de leiding in de AFC South, móeten Redskins en Giants winnen om zicht te houden op de play-offs in de NFC en de Steelers en Broncos in de AFC. Verder strijden de Falcons en Buccaneers indirect om de leiding in de divisie,  kunnen de Lions bij winst een grote stap richting de play-offs zetten en zijn er nog een aantal ploegen die een belangrijke speelronde tegemoet gaan.
Wij hebben gekozen voor een voorbeschouwing van de Green Bay Packers tegen de Seattle Seahawks. Deze wedstrijd is namelijk  een ware NFC rivalry geworden de laatste jaren, waarin dit de vierde ontmoeting wordt in drie jaar tijd en de vijfde in vijf jaar. De thuisploeg is in deze ontmoeting elke keer de winnaar. Beide ploegen speelden twee seizoenen geleden nog om de NFC titel in Seattle. Dit spektakelstuk eindigde na overtime in een overwinning voor de Seahawks. De Packers verloren voor het laatst in 1999 op Lambeau Field van de Seahawks en wonnen daarna maar liefst zes keer. Zetten Packers deze reeks door of kunnen de Seahawks eindelijk weer eens resultaat neerzetten?
seahawks-at-packers
Balbezit is heilig

De Seahawks komen met vertrouwen naar de Lambeau Field, na een dominante overwinning op de Carolina Panthers (40-7). De ploeg uit Seattle heeft haar lot in eigen handen en kunnen zich vanavond bij winst verzekeren van een bye in de eerste ronde van de play-offs. De Seahawks spelen hierna twee keer thuis tegen de Rams (4-8) en Cardinals (5-6), om vervolgens af te reizen naar San Francisco voor de laatste wedstrijd. Dit is dus duidelijk de lastigste wedstrijd van het seizoen.
De Seahawks kunnen dit seizoen steeds meer vertrouwen op een goede running game onder leiding Thomas Rawls en Russel Wilson. Dat is vooral goed nieuws voor vanavond, aangezien er winters weer verwacht wordt (65% kans op sneeuw). Dit zorgt ervoor dat het passen van de bal lastiger wordt. Het weer verandert niet veel aan de tactiek van de Seahawks, die zullen proberen de tijd van het balbezit te domineren, om Aaron Rodgers zo min mogelijk de bal te geven. De Packers zullen dus moeten beginnen om de run te stoppen en daarin is een grote rol voor tackle Mike Daniels weggelegd. Hij is één van de beste op zijn positie.
Roeien met de riemen.. 
De defensie van de Packers moet het zonder outside linebacker Nick Perry stellen. Hij leidt het team in aantal sacks (8). Zijn collega op die positie Clay Matthews (4 sacks), was vorige week zeer beperkt, vanwege een schouderblessure en lijkt vanavond nog niet top fit te zijn. In het midden van de defensie zijn linebackers Jake Ryan en Blake Martinez ook nog niet helemaal fit. De laatstgenoemde is een twijfelgeval voor vanavond. Als beide heren fit zijn, dan zal Matthews naar zijn eigen positie verhuizen en de pass rush versterken. Het gebrek aan fitheid en het aantal afwezigen, opent de deur voor de ‘Hawks om over de grond eens flink huis te houden. De Packers moeten hierop wat verzinnen, anders wordt het heel lastig vanavond.
De Packers moeten alleen wel uitkijken dat ze zich niet te veel focussen op de running game, want voor je het weet vliegen er een paar diepe ballen naar Doug Baldwin (832 yds, 5 TD, 12,2 avg) en Jimmy Graham (769 yds, 5 TD, 13,5 avg). Ze zijn goed voor tien van de twaalf receiving touchdowns. Wilson zal vooral Julius Peppers (6,5 sacks) in de gaten moeten houden vanaf de zijkant, maar ook safety Morgan Burnett . (3 sacks, 1 INT, 6 PDF). The Pack zouden er goed aan doen om Wilson in de pocket te houden, al lijkt dat soms onmogelijk. Zijn scramble plays zijn namelijk vaak een garantie voor succes en het laatste wat de Packers willen is achter de feiten aan lopen vanavond.
wilson-vs-rodgers
Rodgers vs de rest

De Packers gaan deze week in met twee wedstrijden achterstand op de Detriot Lions (8-4) in de NFC North en slechts één wedstrijd achter op de Buccaneers/Falcons (7-5) in de race om de laatste Wild Card. Vanavond mag dus niet verloren worden. De Packers hebben de stijgende lijn te pakken en Rodgers liet zich weer van zijn beste kant zien in de gewonnen wedstrijd tegen de Texans in de sneeuw. De defensie van Seattle is echter een veel zwaardere kluif, zelfs zonder Earl Thomas. De Packers zullen dus heel efficiënt moeten omgaan met hun balbezit, want hun defensie zal naar verwachting de aanval van de Seahawks amper van het veld krijgen.
The Green and Gold zal vanavond tegen beter weten in en uit noodzaak, vooral gaan leunen op de kwaliteit van de arm van Aaron Rodgers. De run game stelt andermaal te weinig voor om op te bouwen. Het wordt daarom vanavond écht Rodgers vs. de Seahawks en met name de Legion of Boom.  De quarterback zal van de afwezigheid van Earl Thomas willen profiteren door zijn twee top targets Jordy Nelson (872 yds, 10TD) en Randall Cobb (577 yards, 4TD) voornamelijk deep en intermediate routes door het midden te laten lopen. Rodgers moet dan wel de tijd krijgen om ze in stelling te brengen. Het is daarom te hopen dat guard TJ. Lang en center J.C. Tretter fit genoeg zijn.
Top defensie

Rodgers kampt momenteel met lichte hamstring klachten en dat weten de Seahawks. Dit is slecht nieuws voor de Packers, omdat ze tegen een defensie spelen die vierde in NFL staat met 31 sacks. De pass rushers van de Hawks’ ruiken bloed en zullen de quarterback zoveel mogelijk willen laten bewegen. Defensive ends Frank Clark (7.5) en Cliff Avril  (10) zijn het meest productief in sacks, maar Michael Bennett (3) is de grootste stoorzender. Tegen de Eagles legde Rodgers een sterke pass rush lam door een korte snelle passing game neer te zetten, maar of dat lukt tegen deze linebackers en secondary, is de vraag.
De Seahawks moeten het stellen zonder hun top safety Earl Thomas, die zijn been brak vorige week. Zijn afwezigheid slaat een enorm gat in de Legion of Boom. Het legioen zal zonder hem allemaal een stapje extra moeten zetten om te voorkomen dat Aaron Rodgers van zijn afwezigheid gaat profiteren. Thomas wordt vervangen door Steven Terrell, die in 2014 als free agent is binnengehaald. Het kan niet anders dat Rodgers hem gaat opzoeken, om te kijken wat er te halen valt. De Seahawks zijn echter een meester in het opzetten van traps en het is aan Rodgers om deze te ontlopen. Alleen dán hebben de Packers een kans van slagen vanavond.


Conclusie
De defensie van de Packers krijgt de aanval Seahawks niet vaak genoeg van het veld, om mee te gaan in de scores, tegen een Packers’ defensie met te veel afwezigen. De Seattle Seahawks winnen met 21-16.
Voorspellingen week 14:
Steelers @ Bills  –  Chargers @ Panthers  –  Bengals @ Browns  –  Bears @ Lions  –  Texans @ Colts  –  Vikings @ Jaguars  –  Cardinals @ Dolphins  –  Redskins @ Eagles  –  Broncos @ Titans  –  Jets @ 49ers  –  Falcons @ Rams  –  Saints @ Buccaneers  –  Cowboys @ Giants  –  Ravens @ Patriots


Foto: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen