SportAm 2023 NFL Mock Draft: pick 1 t/m 10

Eind april staat de 2023 NFL Draft op het programma, en omdat we inmiddels alle posities hebben behandeld is het tijd voor de SportAmerika NFL Mock Draft van 2023. In dit artikel de top tien, met veel quarterbacks en de eerste overige positiespelers die van het bord gaan. Er zijn geen trades in deze mock draft.

#1: CAROLINA PANTHERS: BRYCE YOUNG | QB

De Panthers maakte een paar weken geleden headlines door, redelijk vroeg in het proces, flink wat op te geven om de #1 pick van de Chicago Bears te bemachtigen. De Panthers gaven de Bears hun #9 pick, een second round pick, een first round pick in 2024, een second round pick in 2025 en receiver DJ Moore. Met een nieuwe head coach (Frank Reich) en offensive coördinator (Thomas Brown) is de kans op een nieuwe QB groot. We kunnen er hier een lang verhaal van maken over de needs van de Panthers en welke positie ze hier gaan draften, maar het antwoord is redelijk vanzelfsprekend: quarterback.

De vraag is vervolgens welke quarterback. De Panthers hebben een roster waarmee, zeker in de NFC South, gewonnen kan worden als er een goede QB staat die meteen kan presteren. In die categorie vallen Bryce Young en CJ Stroud, terwijl dit totaal niet van Anthony Richardson en Will Levis gezegd kan worden. Daarnaast zijn Stroud en Young simpelweg de twee beste QB’s in deze draft. De vraag is dus: wordt het Young of Stroud. De keuze valt uiteindelijk op Young, omdat hij het meeste pure talent in huis heeft en over de kwaliteit beschikt om spelers om zich heen op verschillende manieren beter te maken. Dit geldt zelfs voor zijn OL. Er valt op de QB Young simpelweg niet zo veel aan te merken. De enige onzekerheid is zijn lengte en (vooral) zijn gewicht en lichaamsbouw.

#2: HOUSTON TEXANS: CJ STROUD | QB

Het seizoen 2022 was het seizoen voor Davis Mills om te laten zien dat de Texans met deze pick geen QB hoeven te draften. Hij liet dit echter na en was minder dan tijdens zijn rookie-seizoen, waardoor ook hier het kiezen van een positie simpel is. Ondanks dat Will Anderson Jr hier voor het eerst echt overwogen zal worden en de Texans naar de draft van volgend jaar kunnen kijken (Drake Maye en Caleb Williams de beste QB’s dan), komen ze toch uit op een QB. Zeker als je weet dat de Texans met een nieuwe head coach (DeMeco Ryans) en offensive coördinator (Bobby Slowik) aan een nieuw begin werken.

De Texans hebben naast Mills ook Case Keenum en zijn tevens net begonnen met hun rebuild nadat Deshaun Watson eindelijk getrade werd. Dit betekent dat de Texans prima in staat zijn om projecten zoals Richardson of Levis te draften. Ondanks dat het hier dan ook niet uit te sluiten valt, worden de Texans eigenlijk alleen maar met Stroud en Young in verband gebracht. Wij gaan hier dan ook voor, met afstand, de best beschikbare QB in deze draft en waarschijnlijk de meest accurate QB in deze draft class: CJ Stroud. De grote vraag bij hem is hoe hij onder druk en in een team zonder al te veel talent gaan presteren. De geruchten over het mogelijke kiezen van geen quarterback met deze pick trappen wij niet in.

#3: ARIZONA CARDINALS: WILL ANDERSON | DE/EDGE

Net zoals de #1 pick van de Chicago Bears wordt de kans vrij groot geacht dat de Arizona Cardinals gezien hun huidige situatie deze pick gaan traden naar een team dat graag een QB wil draften. Aangezien wij niet aan trades doen in deze mock draft, is de keuze voor de Cardinals vrij eenvoudig. Dit heeft te maken met de needs voor dit team en het feit dat de beste speler van deze draft nog beschikbaar is. Ook de Cardinals hebben een nieuwe head coach (Jonathan Gannon) en offensive coördinators (Drew Petzing).

De Cardinals hebben veel verdedigende hulp nodig, en pass rush is waarschijnlijk de grootste need van het team richting de draft. Laat de beste speler van deze draft nou net een pass rusher zijn. Will Anderson is een complete pass rusher die zowel in de passing game als in de running game enorm veel impact heeft en de Cardinals meteen een stuk beter gaat maken.

#4: INDIANAPOLIS COLTS: WILL LEVIS | QB

Dan het volgende team dat dringend een QB nodig heeft en de afgelopen jaren al veel ervaren QB’s heeft versleten: de Colts. Ook bij de Colts zijn er veranderingen geweest qua coaching staff, met een nieuwe head coach (Shane Steichen) en offensive coördinator (Jim Bob Cooter).

Ondanks dat offensive line en defensive line hier te overwegen valt, lijkt een QB toch de meest logische beslissing. Het gaat dan tussen Richardson en Levis, waarbij de Colts goed moeten nadenken wat ze willen. Willen ze een QB met wat meer ervaring die ze de komende jaren al goed kan maken (Levis), of willen ze gaan voor de inconsistente QB met enorm veel upside waarvan je weet dat die de eerste twee seizoenen ervoor gaat zorgen dat je waarschijnlijk geen contender bent maar op de lange termijn een flinke winst mee kunt boeken (Richardson). Ze kiezen uiteindelijk voor Levis vanwege de huidige manier waarop hun roster in elkaar steekt.

#5: SEATTLE SEAHAWKS: JALEN CARTER | DL

De Seahawks zijn het eerst team van deze draft waar geen coaching change is geweest en waar een QB ook niet direct op de verlanglijst zal staan nu Geno Smith een korte verlening van zijn contract heeft gekregen. Ondanks dat het niet uit valt te sluiten dat Richardson gekozen wordt om achter Smith te rijpen voor de toekomst, hebben de Seahawks hier nog twee spelers voor het oprapen die ook een grote need van hun defense kan vullen.

We hebben het over Jalen Carter en Tyree Wilson. Peter Skoronski (guard) zal hier wellicht ook overwogen worden, maar dit zou ondanks de need wel een kleine reach zijn voor een positie die later in de draft ook nog ingevuld kan worden. Ook Devon Witherspoon (CB) schijnt hoog op het lijstje van Seattle te staan. De DL-aanwinsten Dre’Mont Jones en Jarran Reed zijn een goede stap voorwaarts om de defenslive line te versterken, maar in een 3-4 systeem van de Seahawks ontbreekt een echte nose tackle. De vraag is of Carter dit kan zijn, maar hoe dan ook is hij een enorme versterking voor een DL die dit nodig heeft. Ondanks alle zorgen buiten het veld kiezen de Seahawks voor Carter. Volgens velen puur op basis van zijn game film de beste speler in deze draft class.

#6: DETROIT LIONS: ANTHONY RICHARDSON | QB

De Lions zullen, mocht de draft op deze manier uitpakken, in een lastige situatie terechtkomen. Aanvallend gezien heeft het team de afgelopen jaren al flink lopen bouwen en mist het eigenlijk alleen nog een franchise QB. Richardson, die nog beschikbaar is, zou dit kunnen zijn. Hij kan een jaar achter Jared Goff wennen aan de NFL, waarna de Lions vervolgens in 2024 afscheid kunnen nemen van Goff zonder al te veel problemen en Richardson kunnen laten starten in 2024. Toch is er genoeg reden om hier ook verdedigende versterkingen te overwegen, zelfs als Richardson nog beschikbaar is.

DL Calijah Kancey en pass rusher Wilson zijn interessante namen die de defensive line van de Lions van broodnodige versterking kunnen voorzien. Op cornerback is Jeff Okudah getrade naar de Falcons, waardoor er ondanks de komst van Cameron Sutton en Emmanuel Mosley ruimte is voor versterking. Witherspoon zou een erg logische keuze zijn. Wilson, Witherspoon en Richardson zijn de voornaamste opties, en de vraag is waar de Lions dan voor gaan. De Lions laten hun ideale kans om de QB van de toekomst te draften niet liggen, met in gedachten de 18de pick waarmee ze altijd nog wellicht meer waarde kunnen krijgen voor een defensive lineman/pass rusher of een cornerback. Een QB zal er dan niet meer zijn.

#7: LAS VEGAS RAIDERS: DEVON WITHERSPOON | CB

De Raiders zullen stiekem hopen dat de Lions niet voor Richardson gaan, zodat ze hem achter Jimmy Garappolo kunnen laten rijpen. Aangezien dit hier niet is gebeurd, is aanvallend gezien de enige logische positie offensive line. Zeker op guard is er hulp nodig, maar eigenlijk kan de hele OL wel wat versterking gebruiken. Skoronski (die beide posities kan spelen), Paris Johnson Jr en Broderick Jones zijn dan de meest logische opties.

Verdedigend gezien heeft dit team echter enorm veel hulp nodig, op eigenlijk elke positie. Wilson, Kancey en Witherspoon zullen hier allemaal opties zijn voor een team dat op safety na eigenlijk overal hulp nodig heeft. De Raiders gaan hier voor Witherspoon, de beste cornerback van deze draft class die als slot corner hoe dan ook een bizar hoog niveau gaat halen. De vraag is of hij het ook tegen fysiek grotere en sterkere receivers kan als outside corner.

#8: ATLANTA FALCONS: TYREE WILSON | DE/EDGE

De kans is vrij groot dat de Falcons, zonder trade up, de QB’s gaan mislopen en verder zich met deze pick vooral focussen op de verdedigende posities. Center zou een optie kunnen zijn, maar niet op deze plek. Verder heeft het team een prima basis op RB en de OT en OG-posities en is een receiver kiezen hier een enorme reach gezien de kwaliteit van deze receiver class. Skoronski zou het overwegen waard kunnen zijn voor de Falcons, maar dat is dan ook wel de enige offensive speler.

Defense dus in dit geval. De vraag is dan: welke positie. Het team heeft namelijk al flink wat geld uitgegeven aan die kant van de bal voor defensive coördinator Ryan Nielsen. Linebacker is een need, maar er is geen enkele LB in deze draft die de achtste pick waard is. Ook op cornerback en defensive line zijn er al genoeg opties en is het vooral een kwestie van het team in de breedte versterken. Dan kom je al snel uit bij pass rusher Wilson, DE/DL Lucas van Ness en wellicht safety Brian Branch. Met Jessie Bates en Jerami Grant heeft het team al twee goede safety’s, maar Branch zou de strong safety kunnen zijn van de Falcons. Toch gaan de Falcons hier uiteindelijk voor broodnodige versterking van hun pass rush door de best beschikbare speler, Wilson, te kiezen.

#9: CHICAGO BEARS: PARIS JOHNSON JR | OT

De Chicago Bears zullen zich met deze pick vooral focussen op hun lines. De offensive line kan bijna op elke plek wel wat versterking gebruiken, zeker op tackle en guard. Johnson Jr, Skoronski en Jones zijn wat dat betreft nog steeds beschikbaar voor het team dat verder zal willen bouwen om Justin Fields en de run game te ondersteunen.

Verdedigend gezien zijn Kancey, Van Ness en Murphy nog beschikbaar, terwijl ook Nolan Smith het overwegen waard is. Zowel de defensive line als de pass rush van het team uit Chicago kan versterking gebruiken. De Bears gaan uiteindelijk voor Johnson Jr, de tackle die klaar is om op left tackle en zelfs als het moet op guard meteen te starten in de NFL.

#10: PHILADELPHIA EAGLES: NOLAN SMITH | DE/EDGE/OLB

De Eagles zullen aanvallend gezien met deze pick waarschijnlijk vooral naar hun offensive line kijken, met ruimte op guard als Cam Jurgens of Landon Dickerson volgend jaar de plek van Jason Kelce op center over gaat nemen. Skoronski zou hier dan ook een logische keuze zijn. Verder wordt ook de naam van Bijan Robinson veel genoemd als mogelijke pick.

Verdedigend gezien is er ruimte voor verbetering op linebacker en safety, maar echte waarde is er op deze plek in de draft niet aanwezig. Branch zou kunnen, maar de Eagles zoeken meer een free/full safety, terwijl Branch meer een slot corner/strong safety is. De defensive line versterken met Kancey, Murphy, Van Ness of Smith zou qua value op deze plek in de draft het meest logische zijn. De Eagles kiezen uiteindelijk tussen Skoronski en Smith en gaan voor de enorme upside van Smith om hun snel ouder wordende defensive line na Jordan Davis vorig jaar nog meer te voorzien van jong bloed.

Foto: AP Photo/Vasha Hunt

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen