Oakland Raiders nemen afscheid van Antonio Brown

Antonio Brown
Na een week waarin de onenigheid tussen Antonio Brown en de Oakland Raiders steeds verder escaleerde, hebben de Raiders afscheid genomen van hun star receiver. Het begon woensdag nadat AB een boete voor zijn helm-escapades met commentaar op social media plaatste. Vervolgens ruziede hij met general manager Mike Mayock, verontschuldigde hij zich, verloor hij zijn gegarandeerde salaris en liet tenslotte weten te willen vertrekken. De Raiders wachtten niet lang met gehoor geven aan zijn wens. 

GETRADE NAAR DE RAIDERS EN VETREK UIT PITTSBURGH

Voor een speler van het kaliber Antonio Brown was de trade met Pittsburgh een goedkope acquisitie voor Oakland. Brown had in zijn laatste 5 seizoenen bij de Steelers een gemiddelde van tenminste 12 yards per reception. Daarbij kwam zijn totaal aantal touchdowns alleen in 2017 onder de 10. AB geldt ook als een fitte speler. Sinds hij een starter was (2011) miste hij slechts 7 wedstrijden. Hem krijgen voor een derde en een vijfde ronde pick was daarom een koopje. Zijn contract, ruim 50 miljoen dollar over 3 seizoenen waarvan 30 miljoen gegarandeerd, was geen probleem voor Oakland. Het enige (potentiële) probleem was zijn gedrag.
Antonio Brown vertrok namelijk met onenigheid uit Pittsburgh. Hij kreeg ruzie met quarterback Ben Roethlisberger en sloeg daarna een week lang de trainingen over. Hij kwam uiteindelijk niet in actie in de belangrijke seizoensafsluiter tegen de Bengals. Vervolgens maakte Brown tijdens het off-season meermaals zijn vertrekwens duidelijk. In een gesprek met zijn zaakwaarnemer Drew Rosenhaus, Steelers-eigenaar Art Rooney II en general manager Kevin Colbert viel het besluit. Een trade was het beste voor beide partijen. Zo geschiedde en de Raiders sloegen toe. Halverwege maart 2019 maakte AB bekend dat hij een Raider werd.

LUCHTBALLON EN FROSTBITE

Vanaf maart stapelden de bijzonderheden zich echter op. Antonio Brown arriveerde in een luchtballon en moest het begin van het trainingskamp missen. De reden? Frostbite. Hij onderging een zogenaamde cryo-behandeling die leidde tot de aandoening. Bij een dergelijke behandeling wordt het lichaam blootgesteld aan extreme kou. Het is echter belangrijk dat de uiteinden (handen en voeten) goed bedekt zijn. Die kunnen namelijk extreem reageren op de temperatuur. Brown bedekte zijn voeten niet en was zodoende een tijdje uit de roulatie. Het bleek een voorbode voor wat de Raiders nog te wachten stond.

ANTONIO BROWN EN HET HOPELOZE HELMAVONTUUR

De Antonio Brown-soap stopte niet bij een entree in een luchtballon en bevroren voeten. Zijn volgende streek had te maken met zijn helm. In 2019 was het hem namelijk niet meer toegestaan om de helm te dragen die hij zijn gehele NFL-carrière droeg. In zijn beleving was het onmogelijk om over te stappen op een nieuw model, aangezien dat zijn zicht zou beperken. Tot twee keer toe ging hij in beroep en hij werd geen enkele keer in het gelijk gesteld. Uiteindelijk ging Brown een partnerschap aan met helmfabrikant Xenith. Zij waren in staat een helm te ontwikkelen die zijn zicht niet beperkt en voldoet aan de NFL-richtlijnen. Reacties van zijn teamgenoten? “That boy look like a power ranger”, “It look like a mini fridge”, maar ook een compliment als “You look like a young man in that thing. Een goed einde, zo lijkt. Het hele helmavontuur zou echter een catastrofale wending krijgen.

DE SITUATIE ESCALEERT EN VERANDERT IEDER UUR

De tijd die het Antonio Brown kostte om het helmbesluit bij de league aan te vechten, leverde hem een boete op. Hij miste namelijk verplichte teamactiviteiten en moest daarvoor ruim 50.000 dollar overmaken. General manager Mike Mayock verklaarde dit in een brief aan Brown. AB koos vervolgens om dit te delen op zijn Instagram-pagina, mét commentaar. Daaruit werd ook duidelijk dat hij al een boete van 40.000 dollar had ontvangen en dat er mogelijk meer boetes zijn kant op zouden komen.


Op de dag van de bewuste Instagram-post kwamen Mayock en Brown elkaar tegen op het trainingsveld. Brown riep scheldwoorden richting de general manager die besloot de verstandigste te zijn. Hij erkende de frustratie van Brown en liep weg om de situatie niet verder te laten escaleren. Gisteren (vrijdag) bood AB zijn excuses op emotionele wijze aan, maar de verwachting was dat hij desondanks geschorst zou worden voor de seizoensopener tegen de Denver Broncos. Op dezelfde dag plaatste Brown een opname van zijn telefoongesprek met Gruden op YouTube. Een vreemde move, maar Gruden vond het naar verluid “awesome”. Ondanks de eigenaardigheid van deze actie leek het erop dat Brown maandag ineens wél zou beginnen tegen de Broncos.

Tekst gaat verder onder de video

 

DE EMMER LOOPT OVER, BROWN VERTREKT

Zaterdagmiddag werd echter duidelijk dat de relatie onherstelbaar beschadigd was. AB ontving wederom een boete. Ditmaal voor het bedrag van ruim 200.000 dollar voor zijn incident met Mike Mayock. Tevens lieten de Raiders weten dat zijn gegarandeerde salaris van 30 miljoen dollar niet meer geldig was. Zijn gedrag, goed gedocumenteerd door de boetes die hij eerder ontving, was voldoende voor de Raiders om onder die kostenpost uit te komen. Dat was voor Brown de druppel die de emmer deed overlopen. Hij zocht wederom de sociale media op en schreef: “Release me @Raiders #NOMORE”. Binnen een paar uur werd zijn wens ingewilligd. Zo kwam het ongelukkige huwelijk tussen één van de beste wide receivers in de league en de Oakland Raiders tot een eind. Brown mag vanaf week 2 uitkomen voor een ander team. Waar dat wordt, is nog onduidelijk.


Lees hier de seizoenspreview van de Oakland Raiders.

Coverfoto: Jeff Chiu/AP

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen