Dutch Watch: Jansen herpakt zich, dinger voor Didi

Zo spectaculair als vorige week was het dit keer niet. Toch viel er ook nu weer genoeg te genieten. Zo schotelde Xander Bogaerts ons bijna een cycle voor en was er weer een save voor Kenley Jansen. Helaas zit Jonathan Schoop weer in een mindere periode en dat geldt toch zeker ook voor de Angels en Andrelton Simmons. Zij lijken het winnen verleerd en zijn opnieuw bezig aan een losing streak.

Voor Atlanta breken belangrijke weken aan. Ozzie Albies en consorten gaan nog altijd aan de leiding in de NL East, maar spelen in september nog zeven keer tegen naaste belager Washington. Voor het zover is, stond vorig weekend een serie van drie op de rol tegen de Chicago White Sox. Daarna volgden twee duels met Toronto. Albies had met name in de eerste wedstrijd tegen de White Sox z’n schwung aardig te pakken.

TOUGH OUT…OF TOCH NIET?

Na een energievretende road trip langs drie steden en door twee landen speelden de Braves vorige week vrijdag weer voor eigen publiek. Ozzie Albies luisterde deze terugkeer voor zichzelf op met 4 hits in 5 at-bats. Dit leidde tot twee runs en één RBI. Catcher Tyler Flowers kon scoren op de infield single van onze landgenoot in de zesde inning. Waar Atlanta tijdens de road trip moeilijk tot scoren kwam, ging het nu stukken gemakkelijker. Na de 10-7 in de eerste, werd de tweede wedstrijd met 11-5 gewonnen. Met 2-for-3, een run en twee walks bleek Albies opnieuw een lastige horde voor de pitchers van Chicago. Zijn enige run scoorde hij in de eerste inning, maar zette daarmee wel de sluizen open. Atlanta legde met zes runs namelijk een stevige basis voor de zege. Met 0-for-3 sloot Albies de serie enigszins teleurstellend af, maar de sweep kwam er wel: 5-3.


Het is een zeldzaamheid dat Ozzie Albies twee wedstrijden op rij zonder hit blijft. Tussen 20 en 22 augustus gebeurde dit voor het laatst en deze week gebeurde het opnieuw. Hij was 0-for-2 met twee walks in de eerste wedstrijd tegen de Blue Jays en die twee walks kwamen de bezoekers duur te staan. Atlanta won met 6-3 en twee van die runs werden gescoord door Ozzie Albies. Dinsdag, in de tweede ontmoeting, was het al raak in de eerste inning. Met een RBI-single sloeg hij Ronald Acuna over de thuisplaat en zelf werd hij binnengeslagen door Josh Donaldson. Na deze eerste inning zweeg de knuppel weer waardoor hij op 1-for-4 bleef steken. De Braves wonnen met 7-2 en boekten daarmee hun 17e overwinning in de laatste 21 wedstrijden. Atlanta gaat nog altijd aan de leiding in de divisie, maar speelt dit weekend de belangrijke serie tegen Washington.

Met drie homers in z’n laatste twee wedstrijden vertrok Xander Bogaerts naar Los Angeles voor het laatste deel van de road trip. Tegen de Angels had de kortestop het in de derde wedstrijd ook behoorlijk op de heupen. Bogaerts nam zijn Red Sox bij de hand, leidde hen naar de zege en zette en passant nog bijna iets unieks neer. Eenmaal terug in Boston wachtte hem een treffen met de ijzersterke Minnesota Twins.
Het begon vrijdag 30 augustus met een marathonpartij in LA. Zes keer maar liefst verscheen Xander Bogaerts in het slagperk, maar moest zich tevreden stellen met een single en een run in de zesde inning. Voor de BoSox betekende dit een 5-3 voorsprong, maar de Angels wisten er extra innings uit te slepen. Pas in de 15e inning boog de thuisploeg met 7-6 het hoofd. LA revancheerde zich zaterdag door met 10-4 te winnen. Bogey noteerde z’n 47e double, maar daar bleef het dan ook bij.


Hij begon prima aan de laatste maand van het reguliere seizoen. Bijna perfect zelfs. De kortestop kwam alleen een triple tekort voor een cycle, maar met 3-for-4 en drie RBIs mag Bogaerts ook best tevreden zijn… Hij opende zondag het bal met een RBI-single in de eerste inning en sloeg in zijn tweede at-bat, met Rafael Devers aan boord, zijn 31e homerun van het jaar. Boston besloot de road trip met een 4-3 zege en had dit dus grotendeels te danken aan onze landgenoot.

PAS OP DE PLAATS

Helaas voor Bogaerts en de Red Sox kon hij die knappe prestatie geen vervolg geven tegen de Minnesota Twins. Dinsdag in de eerste wedstrijd was zijn enige wapenfeit een walk in de eerste inning. Zonder de productie van hun Nederlandse kortestop schoten de BoSox tekort: 5-6. Een hitless streak kwam er niet voor Bogey, want in de tweede wedstrijd kwam hij weer door met een honkslag. Tegenover die ene hit stonden in vier at-bats stonden echter ook twee strikeouts. Heel even had Boston in de rubber game zicht op winst in deze serie. Een homerun van Mookie Betts zette de titelverdediger op voorsprong in de vierde inning, maar Minnesota stelde orde op zaken. De Red Sox gingen met 2-1 onderuit en Bogaerts moest het opnieuw doen met één hit.

Het slaggemiddelde van Didi Gregorius vertoonde afgelopen weekend een dalende lijn. Tegen de Oakland Athletics was de geboren Amsterdammer 1-for-12. Toch was hij, met name in de laatste ontmoeting, nog van grote waarde voor de koploper in de AL East. Na het vertrek van de A’s kwam er opnieuw een team uit de AL West naar The Big Apple. Tegen de Texas Rangers moest hij één wedstrijd toekijken, maar was daarna ook belangrijk voor de Yankees. Het krikte helaas zijn batting average niet op. Dat staat dit seizoen op .253. Dat is wat lager dan we van hem gewend zijn, want over zijn gehele carrière tikt zijn slaggemiddelde .265 aan.
Vorige week vrijdag waren de eerste runs van Nederlandse makelij. Jurickson Profar zette de A’s op voorsprong en middels een fielder’s choice trok Didi Gregorius de stand weer gelijk. Daarmee zorgde hij tevens voor de helft van de productie deze dag, want de Yankees gingen met 8-2 onderuit. Ook in de tweede ontmoeting bleef de kortestop zonder officiële hit. Hij was 0-for-4 met twee strikeouts, maar dit deerde New York niet. De thuisploeg won met 4-3 en gaf dit zondag een vervolg in de rubber match. Dit keer was Gregorius wel belangrijk voor zijn ploeg. In de achtste inning, met zijn enige hit van de serie, bracht Sir Didi de spanning terug. DJ LeMahieu en Aaron Judge konden scoren na zijn RBI-single en verkleinden de achterstand tot 3-4. Met elk een solo homerun maakten Brett Gardner en Mike Ford de comeback in de negende inning compleet: 5-4 winst.

DIDI GOES YARD

Vanuit de dug-out zag Didi Gregorius afgelopen maandag hoe zijn team met 7-0 klop kreeg van de Texas Rangers. De kortestop kwam niet in actie en liet een dag later zien wat de Yankees misten in dat eerste duel. Dankzij een homerun van Gary Sanchez kon Gregorius in de eerste inning al een run scoren, maar in de zesde haalde hij voor de 14e keer dit seizoen verwoestend uit. De tweede bal die hij zag sloeg hij de tribunes in en nam DJ LeMahieu en Aaron Judge mee over de thuisplaat. Het zorgde voor een comfortabele 5-0 voorsprong en die kwam ook niet meer in gevaar. De Yankees wonnen met 10-1. In de derde wedstrijd kwam Gregorius in de eerste inning door met een single, maar verder dan het eerste honk kwam hij niet. Hij was 1-for-4 in het met 4-1 gewonnen duel.

Kenley Jansen heeft het niet gemakkelijk de laatste weken. Of eigenlijk de laatste maanden. De closer van de LA Dodgers begon nog wel voortvarend aan het seizoen, maar Jansen is niet de dominante closer van weleer. Om aan zijn vorm te werken, stuurt manager Dave Roberts hem wat vaker naar buiten. Ook als de situatie er niet om vraagt. Zo kon het gebeuren dat onze landgenoot vorige week tegen de Arizona Diamondbacks twee keer in actie kwam en daarbij geen uitzicht had op een save.


De Dodgers hadden de eerste van vier wedstrijden al met 11-5 verloren toen Kenley Jansen zich vorige week zaterdag in de achtste inning van de tweede ontmoeting naar de heuvel begaf. De closer begon met een 5-4 achterstand en derdehonkman Eduardo Escobar maakte er, na een lange strijd, met één klap 6-4 van. Deze homerun deed het toch al niet geweldige ERA van Jansen geen goed. Van 3.73 steeg dit naar 3.83 en het was de negende homerun die de closer toe moest staan. Een dag later liet Jansen zien dat hij het nog niet verleerd is. Opnieuw moest hij in de achtste inning aan de bak, dit keer bij een 3-2 achterstand. Twee strikeouts en een ground ball later zat de werkdag van Jansen er weer op. Hij had 14 pitches nodig en zag zijn ERA dalen naar 3.76. De Dodgers wisten een sweep te voorkomen en wonnen: 4-3.

MET PIJN EN MOEITE

Die sweep kwam er wel tegen de Colorado Rockies, maar dan in het voordeel van LA. Na een vermakelijke 16-9 zege in de eerste wedstrijd kreeg Kenley Jansen in de tweede weer een kans op een save. Helaas voor onze landgenoot ging het opnieuw niet van een leien dakje. Bij een 5-2 voorsprong had hij voor Ian Desmond slechts twee pitches nodig, maar daarna volgde een walk voor Ryan McMahon en een double van Yonder Alonso. Tony Wolters werd weliswaar de tweede uit, maar McMahon kon hierdoor wel de 5-3 aantekenen. Raimel Tapia ging nog even het gevecht aan met Jansen, maar na zeven pitches kwam de closer als winnaar uit de strijd. Jansen had er 24 pitches voor nodig, maar zijn 28e save in 35 pogingen was een feit. Met 7-3 ging ook de derde wedstrijd naar de Dodgers, die een voorsprong van 18 wedstrijden hebben in de divisie.

Twee weken geleden waren we wat negatief over de veelzijdige Jurickson Profar, maar de international geeft op de best mogelijke manier antwoord: met zijn knuppel. Vorige week konden we al melden dat Profar goed bezig was bij de A’s en die lijn trok hij tegen de Yankees door. Min of meer dan. Profar begon in elk geval prima aan de serie en mocht later in de week zijn kunsten vertonen tegen de Angels.
Jurickson Profar kreeg al aardig wat voor zijn kiezen, maar liet zich niet uit het veld slaan. In de eerste wedstrijd tegen de Yankees had het manusje-van-alles een belangrijk aandeel in de knappe 8-2 overwinning. Hij opende de score in de tweede inning met zijn 18e homerun, maar zijn RBI-double in de zesde was nog belangrijker. Door Seth Brown en Mark Canha binnen te slaan, zette hij de A’s op een 4-2 voorsprong. Met 2-for-5 en drie RBIs kan onze landgenoot terugkijken op een goede wedstrijd. Na twee wedstrijden op rij met drie RBIs moest Profar in de volgende wedstrijden een stapje terug doen. In de overige duels met de Yankees was hij 0-for-5 met twee walks. Hij begon de serie op het tweede honk, werd daarna de aangewezen slagman en besloot dit drieluik in het linksveld. Hij scoorde zondag nog wel een run, maar kon een nederlaag niet voorkomen.

ALL OVER THE FIELD

Tegen de Angels was Profar opnieuw een soort van Haarlemmerolie. Hij begon dinsdag op het tweede honk, om een dag later opnieuw in het linksveld terecht te komen. Daar sloot hij de serie ook af. Aan slag moest hij er deze week even in komen. Na de 0-for-2 me een walk in de eerste wedstrijd ging het in de tweede stukken beter. Met zijn 19e homerun van het seizoen zette hij zijn Athletics in de tweede inning op een 1-0 voorsprong. De tweede bal die hij zag verdween de tribunes in. Het bleef voor Profar ook bij deze ene, maar belangrijke, hit. De A’s gaven de 7-5 zege in de eerste wedstrijd een vervolg en wonnen opnieuw: 4-0. Bij een 6-1 achterstand in de zevende inning leek een sweep donderdag praktisch onmogelijk. Mede dankzij 3 RBIs van Profar wist Oakland de wedstrijd te kantelen en nog met 10-6 te winnen.

Jonathan Schoop leek vorige week dan eindelijk zijn topvorm te hebben gevonden. Drie wedstrijden op rij sloeg hij een homerun, maar dat is natuurlijk door niemand vol te houden. Vorig weekend tegen de Detroit Tigers kwam de onvermijdelijke terugval. Schoop startte slechts één keer en kwam niet verder dan één single. Tegen de Red Sox was het voor de tweedehonkman een kwestie van hopen op betere tijden. En meer speeltijd.
Schoop was weliswaar bezig aan een persoonlijke hitting streak van zeven wedstrijden, maar dit leverde hem geen garanties op. Hij had de Twins met zijn RBIs aan de nodige runs geholpen tegen de White Sox, maar in de eerste wedstrijd tegen de Tigers was er slechts een rol als pinch hitter voor hem weggelegd. In z’n enige at-bat, in de achtste inning, kwam hij door met een single. Minnesota had op dat moment al 13 runs gescoord en zou uiteindelijk met 13-5 winnen. Zaterdag mocht Schoop starten, maar haalde hij het einde van de wedstrijd niet. De infielder bleef 0-for-3 en bleef voor het eerst sinds 13 augustus zonder hit. Daar zitten overigens wel veel dagen tussen waarin Schoop niet in actie kwam. De Twins verloren de tweede wedstrijd in Detroit, maar zetten dit recht in de derde en de vierde. Schoop bleef in beide gevallen aan de kant.

NO HITS, NO GLORY

Tegen de Red Sox kwam daar aanvankelijk geen verandering in. Dinsdag zag hij zijn team het eerste duel met 6-5 winnen, maar zelf had Schoop daar geen aandeel in. Twins-manager Rocco Baldelli posteerde Luis Arraez in de tweede wedstrijd op het derde honk en gaf Jonathan Schoop een kans op het tweede. De international verzilverde deze niet. Met 0-for-3, een walk en twee strikeouts was het bepaald niet indrukwekkend wat Schoop liet zien aan slag. Hoewel zijn teamgenoten gezamenlijk tot acht hits kwamen, ging de winst naar Boston: 6-2. Jonathan Schoop mocht donderdag opnieuw starten, maar in de zevende inning werd hij vervangen door Willians Astudillo. De pinch hitter zag vijf pitches en sloeg vervolgens de winnende run binnen: 2-1. Schoop bleef 0-for-2 en zag zijn slaggemiddelde stagneren: .258.

Andrelton Simmons heeft het blessureleed achter zich gelaten en speelde met zijn Angels afgelopen weekend drie keer tegen de Boston Red Sox. Met één RBI was Simmons in die serie niet overdreven productief, maar de Halos zullen blij zijn dat hij terug is. Na de thuiswedstrijden tegen de Red Sox begonnen de Angels aan een road trip die hen langs Oakland en Chicago leidt.

MOEIZAME PERIODE

In de eerste wedstrijd tegen de Red Sox, die marathonpot over 15 innings, moest Andrelton Simmons het doen met één hit in vijf at-bats. Daarnaast dwong de viervoudig winnaar van een Gold Glove ook nog twee keer vier wijd af. Zijn Angels maakten het de titelverdediger niet gemakkelijk, maar moesten toch met 7-6 buigen. Dat moest in het tweede duel anders en met 2-for-4, een run en een RBI droeg Simba in elk geval zijn steentje bij. Die RBI was een belangrijke. Met zijn 31e binnengeslagen punt van het seizoen trok Simmons in de achtste inning de stand gelijk.Zijn RBI-single stelde Justin Upton in staat te scoren. In diezelfde inning scoorde hij ook zelf nog een run op weg maar een 10-4 zege. De Halos moesten de winst in de serie aan Boston laten. Simmons was 0-for-4 in de met 4-3 verloren rubber match.


De road trip begon niet erg succesvol voor de Angels. In Oakland liepen ze tegen een sweep aan en hun kortestop had aanvallend ook niet veel in te brengen. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Simmons begon goed aan dit drieluik, want zijn eerste at-bat resulteerde in een RBI. Na die RBI-single van Simba kon Kole Calhoun de 2-0 namens LA scoren. Daarna ging het echter snel bergafwaarts. Oakland stapte met een 7-5 zege van het veld en dat beviel die ploeg zo goed dat ze het daarna nog twee keer deden. Met 4-0 werden de Halos in de tweede ontmoeting aanvallend aan banden gelegd. Simmons moest tot de derde wedstrijd wachten op z’n volgende honkslag. Die single kwam bij een 4-1 voorsprong in de vierde inning, maar in de late innings ging het alsnog mis voor de geplaagde Halos, die slechts 2 van de laatste 13 wedstrijden wonnen.
Cover Photo: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen