NFL Update: opvallende punten uit week 10


Het was weer een week vol hoogtepunten in de NFL. Vrijwel alle partijen werden fel bestreden, met vele spannende en hoogwaardige wedstrijden tussen de verschillende topteams. De jongens van Touchdown Live bespraken de week ook tot in detail, klik hier om de uitzending te bekijken! Voor de recaps van de partijen die in het weekend gespeeld werden, klik je hier en hier. En helaas waren er ook weer wat blessures te betreuren, voor een overzicht klik je hier.
Seahawks worden alsmaar gevaarlijker
De Seattle Seahawks hebben gisteren met een sterke 31-24 overwinning het koude Foxborough verlaten. Opvallend was hoe de overwinning tot stand kwam. De Seahawks lieten geen pass touchdowns toe aan Tom Brady, en de safeties hielden Rob Gronkowski goed in bedwang. Op de momenten dat het moest, stond de verdediging opnieuw zijn mannetje. In de laatste seconden van de partij wisten de ‘Hawks de Patriots te beletten om de endzone te bereiken met een sterke goal line stand.
Met de overwinning op het beste team in de NFL leverden de Seahawks opnieuw hun visitekaartje af. Met een sterke verdediging en een aanval die elke week weer een stukje beter wordt, zijn de Seahawks opnieuw een ploeg om serieus rekening mee te houden in de play-offs. Samen met de Cowboys zijn zij voorlopig dé te kloppen ploeg in de NFC. Na een slecht begin aan het seizoen draait de Seahawks-trein op volle toeren.


AFC West duidelijk sterkste divisie
De Chiefs wonnen gisteren het moeilijke duel met de Carolina Panthers met een last second field goal. Hoe de overwinning tot stand kwam geeft genoeg stof tot schrijven. De Chiefs kwamen snel 17-0 achter en het leek er even op dat de Panthers over de Chiefs heen zouden walsen. Niets bleek minder waar. De onderschepping van Eric Berry, en de prachtige run daarna, waren het toonbeeld van het karakter van de Chiefs. Berry rende nadat hij de bal onderschepte met een paar omleidingen sterk naar de endzone. Nadat Kansas City de stand gelijk had getrokken, konden de Panthers proberen weer in scoringspositie te komen. Op eigen gebied kwamen Cam Newton en Kelvin Benjamin tot een connectie, en de grote wide receiver rende richting de middenlijn. De uitstekende cornerback Marcus Peters had echter snode plannen. Hij griste de bal weg uit de handen van de receiver en zorgde er zo voor dat de Chiefs diep op de helft van de Panthers kort voor tijd aan konden leggen voor een game winning fieldgoal. Met de overwinning kwamen de Chiefs op 7-2, hetzelfde record dat de Oakland Raiders bezitten. Regerend kampioen de Denver Broncos staan niet ver achter de twee leidende ploegen. De Broncos leunen nog altijd op een sterke verdediging en rookie quarterback Trevor Semian maakt geen grove fouten. Denver won zondagavond het duel in New Orleans van de Saints, door in de laatste minuut de PAT (extra punt na touchdown) van de Saints te blokken en hem terug te rennen. Het leverde hen twee punten en de overwinning op. Ze blijven hierdoor in het spoor van de Chiefs en de Raiders. Het zou zomaar kunnen dat de AFC West drie teams voor de play-offs gaat leveren. Zelfs de San Diego Chargers hadden met net wat meer geluk kunnen winnen. Maar de Chargers schoten zichzelf weer eens in de voet, tegen de Dolphins. Philip Rivers besloot vervroegd voor kerstman te spelen en gooide in het vierde kwart maar liefst vier onderscheppingen. Miami maakte dankbaar gebruik van de cadeautjes van kerstman Rivers. Het was teveel voor de Chargers om te overwinnen.


NFC North bezig aan vrije val
De Minnesota Vikings zijn na een veelbelovende start ver teruggevallen. Na dure verliespartijen tegen hun divisiegenoten de Bears en Lions, verloren de Vikings gisteren voor de vierde keer op een rij, 26-20 bij de Washington Redskins. In de verliespartijen sputterde de aanval van de Vikings, en ook gisteren kwam de aanval maar moeilijk op gang. Stephon Diggs speelde gisteren een dijk van een partij, met dertien catches voor in totaal 164 yards. Sam Bradford speelde ook geen onaardige pot, maar gooide op een zeer cruciaal moment, ongeveer vijf minuten voor het einde, een interceptie. De Vikings konden hierna niet meer herstellen.
Maar ze zijn zeker niet alleen. Ook de Green Bay Packers en de Chicago Bears verloren gister en het lijkt erop dat niemand de divisie wilt winnen. Green Bay heeft al weken problemen en de stoel van coach Mike McCarthy wordt met de week een stukje heter. De geruchten gaan dat de relatie tussen hem en Aaron Rodgers op springen staat. Vorige week verloor Green Bay al van de Indianapolis Colts, en deze week lieten de Packers maar liefst 47 punten toe aan de Tennessee Titans. Het seizoen is nog lang niet verloren, en in deze divisie is alles nog open. Het zal wel zaak worden voor de Packers om de boel zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen.


Bij de Chicago Bears gaat het van kwaad tot erger. De Bears verrasten in week 8 nog met een overwinning op de Vikings, maar daar gingen wel al zes verliespartijen aan vooraf. Gister verloren de Bears bij de Tampa Bay Buccaneers en vandaag werd bekend dat WR Alshon Jeffery voor vier wedstrijden geschorst zal worden. Hij werd gepakt voor het gebruik van een PED (performance enhancing drug), maar claimt zelf dat hij het niet express deed:

“As a professional athlete, I have been careful about what I put in my body. I took a recommended supplement to combat inflammation. Unfortunately this supplement contained an ingredient that was on the NFL’s banned substance list. I take full responsibility and I’m deeply upset with myself for not doing the proper research on this supplement. I want to apologize to my family, the Bears organization, my teammates, and Bears fans. I will work hard to earn back the respect and trust of the Bears nation and look forward to being back on the field.”

De Detroit Lions zijn de lachende vierde. Zonder te spelen gaan de Lions aan de leiding in de NFC North.
Dallas Cowboys denderen verder
Er lijkt op dit moment niemand opgewassen tegen de Dallas Cowboys. Ze wonnen gisteren opnieuw een moeilijk duel, in en tegen Pittsburgh. Weer namen de twee rookies Dak Prescott en Zeke Elliott de ‘Boys‘ bij de hand, met dit keer een grote bijrol voor Dez Bryant. De wedstrijd tegen de Steelers was een echte shoot-out, met maar liefst zeven lead changes. Dat de Cowboys inmiddels ook op vijandelijke terrein moeilijke wedstrijden naar zich toe kan trekken, onder leiding van een rookie quarterback, is slecht nieuws voor de rest van de NFL. Dallas tankt elke week meer zelfvertrouwen en tegen de tijd dat de play-offs beginnen zou het zelfvertrouwen weleens tot enorme hoogtes gestegen kunnen zijn. Dat is echter geen garantie voor play-off succes. Het goede spel van de Cowboys is een hard gelag voor Tony Romo. Het is inmiddels wel duidelijk dat hij voorlopig zijn job niet terugkrijgt.


Foto: Getty Images / Archief

 1. AFC West is inderdaad sterke divisie, maar we zullen in de play-off wedstrijden zien wat het echt waard is. Op dit moment kennen alleen de ploegen van de NFC East allen een “winning-record”.

  • Op W-L records (scorebordjournalistiek?) van alle teams is AFC West inderdaad niet de sterkste divisie:
   1) NFC East : 24-11-1
   2) AFC West : 24-13
   3) AFC East : 19-18
   4) NFC South : 17-20
   AFC South : 17-20
   6) NFC North : 16-20
   7) NFC West : 15-19-2
   8) AFC North : 12-24-1
   2 divisies steken er met kop en schouders bovenuit.
   NFC West, vorige jaren toch één van de sterkste divisies staat hier opvallend laag.
   De AFC North hebben het nadeel dat de Browns er spelen, maar ook met de andere teams is het dit jaar niet best gesteld in de AFC North.
   AFC South staat in mijn optiek dan weer verrassend hoog.

   • Scorebord journalistiek? Heb je gezien hoe die drie teams uit de AFC West spelen? Kunnen allen een grote dreiging in de play-offs vormen. Op basis daarvan is het wel degelijk de sterkste divisie in de NFL op dit moment. En dat ze alledrie een glansend record hebben speelt zeker ook mee. Ze kunnen er ook nog alledrie met de winst in de divisie ervandoor gaan. In de NFC East is alleen Dallas heel sterk, en blinken de andere ploegen uit in onregelmatig spel. Dan kunnen ze nu wel allen een winning record hebben, maar dat is aan het einde van de rit zeker niet meer het geval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen