NFL Draft '12 Review – Baltimore Ravens

bal-draft-photo
In de eerste editie van de “NFL Draft ’12 Review” beginnen we met de ploeg die in 2012 de Super Bowl zou winnen: de Baltimore Ravens. De ploeg kwam in 2011 nipt tekort en verloor in de AFC Championship Game met 23-20 van de New England Patriots. Kenmerkend in die wedstrijd was met name de bal die niet gevangen werd door Lee Evans, en de gemiste field goal van Billy Cundiff.
Het fundament lag er dus al, en daarmee was de NFL Draft in 2012 voor de Ravens vooral een draft waarin de laatste puzzelstukjes gevonden moesten worden.
Uitleg over deze reeks vindt je HIER!
bal-draft
Als eerste werd Courtney Upshaw gekozen, een outside linebacker van Alabama. In zijn eerste seizoen speelde hij weliswaar elke week, en in de Super Bowl was hij mede beslissend door een fumble te forceren, maar toch werd hij nooit een ware playmaker. Tegen de run was Upshaw betrouwbaar, maar op passing downs maakte hij steeds vaker pas op de plaats voor mannen als Elvis Dumervil. Het zorgde ervoor dat de Ravens vorig jaar hem dan ook geen nieuw contract aanboden, maar toch was hij wel vier jaar lang een nuttige aanvulling op datgene wat Baltimore al had.
Naast Upshaw, die in 2015 nog namens de Ravens speelde, stonden ook Kelechi Osemele, Asa Jackson en Justin Tucker in 2015 nog onder contract in Baltimore. Laatstgenoemde kwam als undrafted free agent binnen, maar heeft zich ondanks dat ontpopt tot één van de weinige écht betrouwbare kickers in de NFL. Ook de keuze van Osemele was een zeer geslaagde. Nadat hij als right tackle begon, liet de Iowa State-alumnus zeer goed spel zien in de play-offs van 2012 als left guard. Als beloning voor zijn goede spel van de afgelopen jaren kreeg hij afgelopen zomer een dikke paycheck van de Oakland Raiders om daar de offensive line te versterken.
Het maakt de draft van Baltimore een typische ‘vlees noch vis’ draft. Want hoewel Upshaw een degelijke speler bleek te zijn, en Osemele en Tucker op hun respectievelijke posities sterkhouders zijn gebleken, viel de rest wat tegen. De enige échte fout was de keuze van Christian Thompson, die al na één jaar mocht vertrekken nadat hij werd geschorst voor dopinggebruik. Verder was het ook spijtig te noemen dat Bernard Pierce nooit helemaal kon doorbreken, ook niet wanneer het tijdperk van Ray Rice als runningback van de Ravens tot een einde kwam.
Conclusie
Zoals gezegd, de draft van de Ravens in 2012 was geen slechte draft. Toch kan het ook geen groot succes genoemd worden. Anno 2016 is kicker Justin Tucker de enige die samen met Asa Jackson nog actief is. En buiten dat tweetal, Kelechi Osemele en Courtney Upshaw om zijn er veel keuzes die nooit veel impact hebben gemaakt.
De Ravens wonnen uiteindelijk wel de Super Bowl in 2012, mede met dank aan de forced fumble van Courtney Upshaw, de succesvolle kicks van Justin Tucker, en de bijdrage van Kelechi Osemele als left guard. Maar toch laat dit overzicht zien dat er ondanks die titel uit 2012, zeker meer had gezeten in de draft van 2012.
FINAL GRADE: C-

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen