WBC Update: Team USA krijgt vorm, Israël wil grote namen

Team USA
Steeds meer rosters worden geheel of gedeeltelijk vrijgegeven. Opvallend is dat vooral in Poule A, de groep waarin ook Team Kingdom of the Netherlands is ingedeeld, al veel bekend is over de selecties. Zo is het team van Zuid-Korea al bekend en liet ook de captain van Chinese Taipei weten graag nogmaals zijn land te vertegenwoordigen. Ook het vierde land in de groep roert zich. Daarbij zijn een aantal namen van afvallers van Team USA.
Het lijkt erop dat Team USA zelf een serieuze gooi wil doen naar de titel op de vierde editie van de World Baseball Classic. De bereidheid om zich in te zetten voor de eer van het land lijkt breedgedragen. Nadat eerder MAx Scherzer en Chris Archer al lieten weten de uitnodiging te accepteren. En ook nadat Baltimore Orioles op de zaken vooruitliep om Adam Jones vast vrij te geven hebben nu nog twee sterren uit de voorselectie hun ja-woord gegeven.
Nolan Arenado
Zondagavond liet Nolan Arenado weten met veel plezier mee te willen reizen met Team USA. De ster van Colorado wil graag geschiedenis schrijven. Daarvoor moest hij een moeilijke beslissing nemen. Arenado had namelijk twee uitnodigingen op zak. Ook Puerto Rico wilde Arenado graag aan boord hebben. Arenado’s moeder werd er geboren en zijn binding met het land is zeer sterk. Uiteindelijk koos hij op gevoel voor zijn eigen geboorteland.
Na de mededeling van Arenado was Jonathan Lucroy de volgende die aangaf een plek op het roster van Team USA te ambiëren. Lucroy moet één van de drie catchers worden die de trofee voor het eerst naar de Verenigde Staten moeten gaan halen. Lucroy was in 2013 ook al lid van Team USA.
Israël gaat voor grote namen
Israël was het laatste land dat zich plaatste voor de WBC door in het derde kwalificatietoernooi Pakistan en de meer favoriete landen Brazilië en het Verenigd Koninkrijk te verslaan. Dat deed het door gebruik te maken van Amerikanen die op dat moment, in de maand september, buiten de boot vielen bij hun teams.

Diezelfde truc wil het nu voor het toernooi herhalen, maar dan met grotere namen. De zogenaamde heritage act die geldt voor de WBC is voor Israël nog ruimer dan voor andere landen. Waar bijvoorbeeld in Nederland en Italië geldt dat spelers die ergens in het verre verleden voorouders uit het land van herkomst hebben worden toegelaten, geldt dat voor Israël voor iedereen van het Joodse geloof.
Dit kan echter alleen als dit schriftelijk te bewijzen is. Veel Joodse gebruiken zoals de Bar Mitzvah worden geregistreerd in het bevolkingsregister. Op de lijst van manager Jerry Weinstein staan daarom onder andere Ryan Braun, Joc Pederson en Ian Kinsler. Allen hebben de manager toegezegd de uitnodiging serieus in overweging te nemen. Dit is onder meer nodig omdat Israël op dit moment slechts duizend kinderen en volwassenen kent die de sport beoefenen.
Foto: Getty Images/archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen