NFL Top 25 Free Agents: #25-#21, is er een markt voor Jamaal Charles?

Kansas City Chiefs v Denver Broncos
Op 9 maart begint officieel het nieuwe kalenderjaar van de NFL. Dat betekent dat we dan het boek sluiten van het seizoen waarin de New England Patriots de overwinnaars waren, en gaan vooruitkijken naar het volgende jaar.
De eerste stap daarin is versterkingen zoeken voor komend seizoen, dan wel via de NFL Draft of via free agency. Met het oog op de aankomende free agency periode gaat SportAmerika de komende vijf dagen de – naar onze eigen mening – 25 meest begeerde free agents op een rij zetten.
#25a Jamaal Charles – runningback – 30 jaar
#25b Adrian Peterson – runningback – 31 jaar
Twee namen die we meer noemen vanwege hun reputatie, desalniettemin wordt het interessant om te zien waar deze twee fenomenen van weleer gaan terecht komen en of ze nog van waarde kunnen zijn voor een NFL-team.

In 2016 kwamen Peterson en Charles bij elkaar tot 112 rushing yards, en de vraag is dan ook, aangezien ze voorbij de 30 zijn en van blessureleed terugkomen, of er nog wat in de tank zit. Met name Peterson zal op zoek gaan naar een team waar hij achter een sterke offensive line nog één keer kan laten zien wat erin zit (ook al lijkt een terugkeer naar Minnesota ook niet uitgeloten).


Voor Charles lijkt een terugkeer naar Kansas City er niet in te zitten, maar wanneer hij fit kan blijven, kan hij voor bijna elk team nog een meerwaarde vormen in het backfield, onder andere bij Philadelphia, dat wanhopig op zoek zal gaan naar playmakers.
#24 Riley Reiff – offensive tackle – 28 jaar
Tegenwoordig lijkt het alsof elk team een offensive tackle nodig heeft, en dat zal iemand als Riley Reiff een goed contract opleveren. Met 28 jaar heeft hij nog genoeg jaren in de tank zitten, maar ondanks dat is hij al wel vijf jaar lang een starter geweest in Detroit.
Afgelopen jaar ging Reiff van left tackle naar right tackle, omdat hij voor de positie van left tackle toch na vier jaar te licht bevonden was. Dat is namelijk ook precies wat Reiff is, geen dominante tackle, maar een degelijke, die elk team dat wanhopig op zoek is naar hulp, best een handje kan helpen.
#23 Pierre Garcon – wide receiver – 30 jaar
Garcon wordt aankomend jaar 31, maar toch zette hij op zijn dertigste zijn op één na beste seizoen neer met 1,041 receiving yards. Er is dan ook niks dat suggereert dat Garcon in 2017 nog steeds niet een productieve receiver kan zijn.

Wanneer Kirk Cousins in Washington blijft, en die kans lijkt groot, zal hij allicht gaan lobbyen om Garcon te behouden voor de Redskins. Anders kan de ervaren receiver, die in het verleden ook voor Indianapolis uit kwam, altijd kijken naar de Rams of de 49ers, waar twee van zijn ex-offensive coordinator nu de hoofdcoaches zijn.
#22 Kenny Stills – wide receiver – 25 jaar Op Alshon Jeffery en DeSean Jackson na zijn er veel wide receivers die onder de noemer ‘subtop’ geplaatst kunnen worden. Waaronder Pierre Garcon, Kenny Britt, maar ook Kenny Stills. Het enige wat in Stills’ zijn voordeel spreekt is dat hij nog zeer jong is, veel potentie heeft als ‘deep threat’ en in 2016 maar liefst negen touchdowns ving.


Ondanks dat Stills daarnaast bekend staat als iemand die vaak de nodige ballen laat vallen, zal er vast één team zijn dat gokt op de potentie en de touchdowns van vorig jaar. Een mogelijk team hiervoor is Philadelphia, dat dringend op zoek is naar aanvallende dreigingen.
#21 Zach Brown – linebacker – 27 jaar
Zach Brown is nooit een echt grote naam geweest, en afgelopen seizoen tekende hij na vier jaar Tennessee relatief anoniem voor één jaar bij de Buffalo Bills. Wat volgde was een verrassend goed seizoen wat velen verbaasde, onder de hoede van Rex Ryan wist Brown zichzelf in het Pro Bowl-team te spelen. En gezien zijn leeftijd, zal er ditmaal wel genoeg aandacht voor hem zijn.


Misschien dat sommige teams Brown lager in zullen schatten vanwege zijn succes in een systeem dat er niet meer zal zijn (dat van de gebroeders Ryan), maar feit blijft dat er niet heel veel inside linebackers zijn die basis waardig zijn. Een team als New Orleans, dat dringend alle defensieve hulp kan gebruiken die er is, kan proberen om Brown relatief goedkoop binnen te hengelen.
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen