NFL Season in Review – #17 Baltimore Ravens

Wild Card Playoffs - Baltimore Ravens v Pittsburgh Steelers
De Ravens begonnen 3-0, vielen daarna naar 3-4, en dat was vervolgens een beetje het thema van hun seizoen. Met ups en downs ging Baltimore er doorheen, om vervolgens, na een krankzinnige partij tegen aarstrivaal Pittsburgh, de play-offs net mis te lopen.
RAVENS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Zoals gezegd, begon de ploeg 3-0 en achter een sterke defensie leek de ploeg een geduchte tegenstander voor de gehele AFC. Eric Weddle vervulde de rol van safety met verve, en de defensive line vormde als vanouds een krachtig blok waar vele runningbacks zich op stuk liepen.
Wat ging er fout?
Aanvallend had de ploeg uiteindelijk té weinig stootkracht, en dan met name in uitwedstrijden. Hier viel Joe Flacco weg, en bij gebrek aan genoeg gevaarlijke wapens (de kar moest worden getrokken door veteranen Mike Wallace en Steve Smith) viel daarme alle dreiging ook meteen weg. Ook op de runningback positie was het namelijk dun bezet, en dit zal dan ook direct een aandachtspuntje voor volgend seizoen moeten zijn.
MVP
Vaak lezen we hier voor spelers op zogeheten ‘skill positions’, maar wanneer je door zo’n beetje alle platforms wordt beschouwd als dé beste guard van de NFL, dan verdien je de titel van MVP van je eigen team wel. Marshall Yanda was namelijk wederom de stille kracht vooraan die de Ravens offensive line bij elkaar hield. Het vertrek van Kelechi Osemele zorgde wel voor een wat zwakkere offensive line dan voorheen, maar Yanda was nog steeds goed als vanouds.
Rookie of the Year
De draft class van de Ravens was er ook eentje van ups en downs. Eerste ronde keuze Ronnie Stanley speelde uiteindelijk degelijk als left tackle, terwijl de keuzes hierna – Kamalei Correa en Bronson Kaufusi – met zware blessures uitvielen. Toen was daar echter Tavon Young, cornerback, gekozen in de vierde ronde, die uiteindelijk de meeste snaps zou spelen van alle Ravens-cornerbacks, en nog meer dan verdienstelijk ook als slot-corner. Vele platforms noemden hem één van de beste verdedigende rookies van 2016, en ook ProFootballFocus beoordeelde hem als een meer dan degelijke NFL-starter. Niet verkeerd voor een rookie die zo laat gekozen is.
Verrassing van het jaar
Na afgelopen seizoen leek de carrière van de 30-jarige Mike Wallace een beetje voorbij, na een mislukt avontuur in Miami, verliep een seizoen in Minnesota nog slechter. Maar Baltimore gaf hem in 2016 misschien wel zijn laatste kans en die pakte Wallace met beide handen aan. Het resultaat was 72 receptions voor 1,017 receiving yards waarmee hij de meest productieve receiver van de Ravens was.
Teleurstelling van het jaar
Waar we aan de ene kant vol lof zijn over een receiver, wachten de Ravens nog steeds op de definitieve doorbraak van Breshad Perriman. In 2015 nog in de eerste ronde gekozen, mistte hij zijn eerste volledige seizoen met een blessure. Dit jaar kwam hij terug, maar met 33 receptions voor 499 receiving yards heeft de jonge receiver zich nog niet kunnen manifesteren als een mogelijke opvolger voor Steve Smith. De hoop is dat hij komend seizoen toch kan laten zien dat hij dat in zich heeft.
Offseason takenlijst
Enkel Ricky Wagner (RT) en Brandon Williams (DT) lijken vooralsnog te gaan vertrekken, toch kunnen de Ravens optimistisch het offseason in gaan. De defensie staat goed, en met het terugkomen van rookies Correa en Kaufusi hopen ze dat de pass rush versterkt kan worden in 2017. Wel zijn meer offensive playmakers nodig. Nu Steve Smith vertrekt, blijven Breshad Perriman en Mike Wallace over, en dat is niet genoeg voor Joe Flacco om de offense te leiden. Extra hulp is hier dus dringend nodig.
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE MINNESOTA VIKINGS
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen