NFL Season in Review – #19 Indianapolis Colts

Colts-helmet
Met Andrew Luck als quarterback, was de hoop in Indianapolis dat dit seizoen de teleurstelling van 2015 weggespoeld kon worden. Maar helaas, ook 2016 werd een verloren jaar voor de Colts en hun talentvolle quarterback. In de zwakke AFC South kwamen ze met 8-8 tekort om een rol van betekenis te spelen…
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW VAN DE ARIZONA CARDINALS
COLTS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
De Indianapolis Colts moesten het vooral van hun offense hebben, want ondanks de kritiek rond zijn persoon presteerde Andrew Luck dit seizoen prima. Ook zijn #1 receiver T.Y. Hilton floreerde hierbij door enkel zeer goede wedstrijden te noteren, en het linkerdeel van de offensive line was, mits fit, een hele constante groep met Anthony Castonzo en Jack Mewhort.
Wat ging er fout?
Het probleem was echter dit meteen de enige kern van spelers was die echt een meerwaarde bleken te zijn voor dit team. Ryan Grigson, de ex-technisch directeur heeft de afgelopen jaren wanbeleid gevoerd en dit was in 2016 te zien op het veld. Er was een totaal gebrek aan pass rush, de defensive line werd ondersteboven gelopen, de linebackers brachten niks extra’s, de secondary was te dun bezaaid, en aanvallend was het niet compleet genoeg om wedstrijden te winnen. Kortom, dit team is nog lang geen contender.
MVP
Zoals eerder gezegd, draaide een groot deel van het relatieve succes dat dit team had in 2016, rond Andrew Luck en T.Y. Hilton. Vooral Hilton, die werd uitverkozen tot de Pro Bowl, had een prima jaar met 91 receptions voor 1,448 receiving yards. Sterker nog, qua receiving yards was geen enkele receiver productiever dan Hilton, en wanneer Luck nog meer wapens om hem heen heeft, dan kan de offense ineens wel een stuk sterker voor de dag komen.
Rookie of the Year
De offensive line vormde de afgelopen jaren een flink groot probleem en leidde tot de nodige blessures voor Andrew Luck. Echter, met het draften van Ryan Kelly is de groep vooraan wel stabieler geworden. En hoewel Kelly in zijn eerste jaar niet direct tot de beste centers in de NFL behoorde, is zijn eerste seizoen wel goed genoeg geweest om te verwachten dat hij de komende jaren de positie kan vasthouden.
Verrassing van het jaar
Hoewel het misschien geen totale verrassing is, gezien het verwachtingspatroon rond zijn persoon, was het seizoen van Andrew Luck wel zeer bemoedigend voor Colts-fans. Na een 2015 waarin het in alle opzichten kommer en kwel was, presteerde hij in 2016 een stuk beter. Hij was aan het einde van de rit vijfde onder NFL quarterback wat betreft touchdowns en achtste wat betreft passing yards. De hoop is, dat wanneer Luck fit kan blijven, hij zich in 2017 definitief weer kan manifesteren als één elite quarterback in de NFL.
Teleurstelling van het jaar
Toen de Colts in 2015 in de eerste ronde voor Phillip Dorsett kozen, was de hoop dat hij samen met T.Y. Hilton en Donte Moncrief een dodelijk duo zou vormen waar Luck gewillig gebruik van zou gaan maken. Maar voorlopig is Dorsett het lelijke eendje van de groep. Ondanks dat hij het hele jaar fit was, en daarom een groot deel van het jaar als #2 receiver moest fungeren vanwege het blessureleed van Donte Moncrief, ving hij slechts 33 ballen voor 528 yards en drie touchdowns. Niet genoeg voor een speler die ooit in de eerste ronde is gekozen om de offense een extra boost te geven.
Offseason takenlijst
Zoals eerder gezegd, heeft dit team dringend een kwaliteitsimpuls nodig. Bijna de hele defensie moet aangepakt worden, van de pass rush tot de linebackers en de secondary. Maar ook aanvallend moet er dringend gekeken worden hoe het leven van Andrew Luck nog fijner gemaakt kan worden. Want Luck toonde in 2016 aan dat hij weer terug is, maar zonder de nodige hulp, blijven het voor de Colts verloren jaren met hun franchise quarterback.
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen