NFL Season in Review – #12 Detroit Lions

Detroit Lions v San Francisco 49ers
We komen in de terugblik op het seizoen nu aan bij het eerste team dat in 2016 wél de play-offs wist te halen: de Detroit Lions. Toch ging het echter niet van harte, na een slechte start herpakte de ploeg zich goed, om vervolgens het seizoen op een slechte noot te eindigen, met als gevolg een vroege uitschakeling in diezelfde play-offs.
LIONS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
De ploeg wist een 1-3 start om te buigen naar 9-4, iets wat aantoonde dat dit team over genoeg mentaliteit beschikte en mede daardoor mocht hoofdcoach Jim Caldwell ook na 2016 zijn baan houden. Matthew Stafford speelde gedurende deze reeks weergaloos, en was er mede verantwoordelijk voor dat de divisiewinst even in zicht was.
Wat ging er fout?
Helaas voor de Lions liep de slotfase op een totale flop uit. Blessures, gebrek aan een running game, en het ontbreken van een lockdown defensie braken de ploeg op. Stafford liep een lichte blessure aan zijn hand op, en was niet meer dezelfde. Na het wegvallen van Theo Riddick – en eerder Ameer Abdullah – was de running game één van de zwakste in de NFL. Deze combinatie van factoren leidde tot drie opeenvolgende nederlagen, waarna de ploeg de divisiewinst misliep.
MVP
Ondanks het mindere einde, moet gezegd worden dat Matthew Stafford dé reden was dat de Lions veel wedstrijden winnend afsloten. In veel close games hield de voormalige eerste draftkeuze zich rustig, en kwam hij vaak door met een geweldige serie plays om zo zijn ploeg naar de overwinning te leiden. Hij eindigde met 4,327 passing yards (6e in de NFL) en zal koste wat het kost komend seizoen Aaron Rodgers van de troon die de NFC North heet, willen stoten.
Rookie of the Year
De offensive line is al jaren een zorgenkindje in Detroit, maar met het draften van Taylor Decker uit Ohio State, lijkt de positie van left tackle niet meer een vraagteken te zijn. Decker, gekozen als zestiende, nam de positie over van voormalige eerste ronde keuze Riley Reiff, en deed dit met verve. Sterker nog, misschien was hij in 2016 wel de meest betrouwbare lineman die de Lions überhaupt hadden.
Verrassing
Dat Kerry Hyder aan het einde van het seizoen de meeste sacks onder de Lions-verdedigers zou hebben, had niemand kunnen voorspellen. Hyder was een 24-jarige pass rusher die in 2015 nog undrafted ging, bij de New York Jets niet verder kwam dan de practice squad, om vervolgens in zijn tweede jaar bij Detroit een kans te krijgen. Een geweldig preseason werd beloond met een plek op het team, en vervolgens beloonde Hyder het team door in zijn eerste actieve seizoen in de NFL maar liefst acht sacks te noteren.
Teleurstelling
Hij is met zijn 23 jaar nog jong, maar na drie seizoenen is Eric Ebron toch voornamelijk een teleurstelling te noemen. De dynamische tight end moest een gigantische mismatch gaan worden, evenals een red zone threat, maar in 2016 ving hij slechts één touchdown. Qua receiving yards behoort Ebron nog wel tot de top van de tight ends in de NFL, maar voor iemand die ooit als tiende werd gekozen in de NFL Draft, mag je inmiddels wel meer verwachten dan één schamele touchdown.
Offseason takenlijst
De defensive line lijkt een punt van aandacht te worden, het vertrek van Ndamukong Suh lijkt nog niet helemaal opgevangen, daar Haloti Ngata’s beste jaren ook achter hem lijken te liggen. Verder lijken vooral aanwinsten in de breedte wenselijk voor een verdediging die in dat aspect vrij dun bezet is, terwijl ook een goede linebacker geen overbodige luxe is. Daarnaast lopen de contracten van guard Larry Warford, en tackle Riley Reiff af. Als zij vertrekken, is de offensive line net als de vorige jaren een groot punt van aandacht.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen