NFL Recaps: Colts, Cowboys overtuigend naar divisieronde

De Indianapolis Colts en Dallas Cowboys hebben zich geplaatst voor de divisieronde van NFL play-offs. De Colts rekenden in een eenzijdige wedstrijd opvallend makkelijk af met de Houston Texans 7-21. In Dallas was het qua score een stuk spannender, maar konden de Seahawks geen moment echt aanspraak maken op de zege: 24-22.

‘CLOWN’ HILTON VOERT EEN SHOW OP IN HOUSTON

Vooraf leek het erop dat dit duel een dubbeltje op zijn kant zou zijn. Gauw bleek echter niets minder waar: Na één helft leidden de Colts al met 21-0 en was de spanning weg. Indy begon voortvarend en was in staat om precies te doen wat nodig was voor een overwinning: zorgen dat de Texans pass rush niet effectief kon zijn. Quarterback Andrew Luck gooide snel en zijn o-line voorzag hem aan de lopende band van een stabiele pocket. Luck eindigde de wedstrijd met 222 passing yards en 2 touchdowns. Vooral de connectie tussen hem en wide receiver T.Y. Hilton was van vitaal belang voor de overwinning. Met 5 catches voor 85 yards was hij de meest waardevolle target. Hij werd deze week nog een clown genoemd door tegenstander Jonathan Joseph. Hilton antwoordde op het veld en, op ludieke wijze, bij aankomst in het stadion.


Buiten deze tandem was running back Marlon Mack de belangrijkste aanvallende factor. Met 148 rushing yards behaalde hij zelfs het Colts single game play-off record. De reden dat Indianapolis zo goed in staat is om hun playmakers te laten floreren, is de ongenaakbare o-line. Door onder meer guard Quenton Nelson als zesde te draften in 2018 ging de unit van 32e (2017) naar tweede (2018) in pass blocking. Nelson geldt inmiddels als de beste guard in de League. Een dodelijke combinatie met een quarterback als Andrew Luck.

DESIR TO WIN

Aan de andere kant van de bal had Deshaun Watson een lastige middag. Voor het eerst sinds high school verloor hij (als startende QB) een wedstrijd met meer dan zeven punten verschil. Ondanks dat zijn stats er niet heel verkeerd uit zagen, lag het vooral aan hem zelf. Cruciale passes kwamen niet aan en de consistentie die gaandeweg het seizoen steeds groter werd, was in geen velden of wegen te bekennen. De ergste momenten waren twee 4th down situaties waarin door onverklaarbare keuzes goeie scoringsposities om zeep werden gebracht. Zodoende kwam Houston nooit in de gewenste flow terecht.


Het hielp ook niet mee dat de running game praktisch afwezig was. Running backs Lamar Miller en Alfred Blue haalden samen 26 yards en Deshaun Watson was de rushing leader met 76 yards. Geen verrassing aangezien de Texans 26e staan in de League als het gaat om rushing. Een iets betere performance had de druk op Watson echter iets kunnen verlichten. Ook DeAndre Hopkins kon zijn quarterback niet helpen. Pierre Desir slaagde erin om de superster grotendeels onschadelijk te maken.


Houston mag de wonden gaan likken, maar heeft in Indy een prachtig voorbeeld: fix de offensive line en volgend jaar kun je zo maar die extra stap zetten. De Colts kunnen zich gaan voorbereiden op Kansas (zaterdag 12 januari, 22.35 NL tijd). De winnaar van die game mag het opnemen tegen de Patriots, Ravens of Chargers en zich tot winnaar van de AFC kronen.

SEAHAWKS KUNNEN COWBOYS-MUUR NIET DOORBREKEN

In de NFC mochten de Seattle Seahawks de play-offs openen tegen de Dallas Cowboys. Voor de Cowboys was de grootste uitdaging om de #1 running game in de NFL te stoppen. Dat lukte glansrijk. Leading rusher Chris Carson bleef steken op 20 yards in 13 pogingen en daarmee stokte ook de complete Seahawks aanval. Dallas running back Ezekiel Elliott (169 yards totaal) deed het een stuk beter, toch was het grote delen van de wedstrijd een ‘field position game’.
Het verschil in yardage (380 om 299) en first downs (23 om 11) was lange tijd ook nog niet terug te zien op het scorebord. Bradley McDougald en K.J. Wright , samen goed voor 19 tackles, zorgden er voor dat Seattle in de wedstrijd bleef. Linebacker Wright was er ook voor verantwoordelijk dat de wedstrijd vroeg in het vierde kwart, toen het momentum duidelijk bij de Cowboys lag, nog niet werd beslist.

DAK FOR THE WIN, SEAHAWKS MISSEN KICKER

Dak Prescott herstelde zich goed na de interceptie en leidde zijn team alsnog naar een grotere voorsprong. Bij de drives in het vierde kwart werd ook duidelijk dat de Seahawks-defense in het geheel kwaliteit tekort komt. Bij een cruciale third-and-long kreeg Prescott vrije doorgang. Een paar minuten later mocht hij ook nog de (uiteindelijk) winnende score aantekenen.


Twee zwakke momenten van Cowboys-corner Byron Jones , die bij één drive zowel Tyler Lockett als touchdown-scorer J.D. McKissic uit het oog verloor, zorgden ervoor dat de wedstrijd nog spannend zou worden als de onside kick zou slagen. Dat mislukte jammerlijk, ook omdat kicker Sebastian Janikowski geblesseerd was uitgevallen. Rookie punter Michael Dickson was er duidelijk minder goed in. Nu slagen er al weinig onside kicks na invoering van de nieuwe regels, maar deze poging mislukte volledig. Hij zou getraind hebben deze week met Janikowski, maar daar was weinig van terug te zien op het moment suprême. De Australische rookie punter produceerde één van de slechtse ‘onside kicks’ ooit.


Mede daardoor bleven de Seahawks steken op 24-22. De winnende Cowboys kunnen vol vertrouwen richting divisieronde, al weten ze nog niet wie de tegenstander wordt. Met Elliott, Dak en Cooper, maar vooral een uitstekende defensie is geen walk-over voor de volgende opponent.
Lees hier de preview van de eerste wedstrijd van vanavond: Chargers @ Ravens.

Cover photo: Getty Images (archief)

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen