NFL Power Rankings: De nieuwe eigenaar van de koppositie

We hebben zondag kunnen zien wie de echte eigenaar van de Chicago Bears is. Aaron Rodgers liet daar geen misverstand over verstaan. Ook de koppositie in de NFL Power Rankings kreeg een nieuwe eigenaar na de verrassende nederlaag van de Buffalo Bills.

1. (2) Arizona Cardinals

Indrukwekkende zeges bij de Titans, Rams en nu ook de Browns. De laatste overwinning zelfs zonder coach Kliff Kingsbury langs de lijn. De Cardinals zijn op stoom. Grote kans dat ze tot week 17 als ze op bezoek gaan in Dallas nu elke wedstrijd de favoriet zijn. De Cardinals hebben zich deze weken gepresenteerd als een serieuze Super Bowl-kandidaat.

2. (3) Los Angeles Rams

De Rams maakten korte metten met de Giants. Mede door een verdediging die vier turnovers af wist te dwingen scoorden de Rams alleen al in het tweede kwart 28 punten. Dat zijn meer punten dan de Bears, Broncos, Dolphins, Jaguars, Jets en Steelers dit seizoen in vier kwarten in een wedstrijd hebben gescoord.

3. (1) Buffalo Bills

De Bills zullen zich afvragen hoe ze de wedstrijd tegen de Titans hebben kunnen verliezen. Het was een duel met veel gemiste kansen. Vier aanvallen in de redzone leverden geen touchdown op en verdedigend was men niet in staat om Derrick Henry af te stoppen. Met een bye-week en vervolgens potjes met de Dolphins, Jaguars en Jets op het programma zal het de komende maand niet nog een keer gebeuren dat de Bills in de problemen gaan komen.

4. (6) Baltimore Ravens

De aandacht gaat in Baltimore natuurlijk uit naar Lamar Jackson. Dat hoort bij de positie en zijn status. Toch was het vooral de verdediging die grote indruk maakte tegen de Chargers van Justin Herbert. Op de manier waarop de Ravens op dit moment spelen zijn zij de grootste uitdager van de Bills om de titel in de AFC.

5. (4) Tampa Bay Buccaneers

De Bucs hebben de neiging om iets te vroeg de voet van het gaspedaal te halen. De Falcons konden al terugkomen in de wedstrijd en donderdag hadden zelfs de Eagles in het vierde kwart nog even uitzicht op een stuntje. Tom Brady liet het echter nooit zover komen, zodat de Bucs onbedreigd aan kop gaan in de NFC South.

6. (7) Dallas Cowboys

Dak Prescott werd de eerste quarterback die tegen de Patriots onder Bill Belichick voor meer dan 440 yards wist te gooien. De Cowboys hadden ook elke yard nodig om zich van de Patriots te ontdoen. Door de nederlagen van de rest van de NFC East lijkt de divisietitel nu al binnen. Grote kans dat de andere ploegen net aan vijf overwinningen met elkaar komen.

7. (8) Green Bay Packers

“I still own you.” Als Aaron Rodgers zondag voor de laatste keer als een Packer op Soldier Field speelde, sloot hij zijn indrukwekkende zegereeks in de Windy City in stijl af. De veelbesproken uitroep naar het publiek van Chicago was natuurlijk niet onterecht. De quarterback is 22-5 tegen de Bears, met nog een duel in Green Bay voor de boeg.

8. (10) Kansas City Chiefs

De Chiefs hebben nog steeds de beste aanval in de league, gekeken naar yards en punten per drive. Het zegt hoever Patrick Mahomes boven de rest stond de afgelopen jaren, dat we dit als minder seizoen bestempelen. Dat er veel kritiek is op de verdediging in Kansas City, dat is wel terecht. Wekelijks laten zij zien dat dit het moment is om van de bandwagon te springen, want deze defensie is verre van Super Bowl-waardig.

9. (5) Los Angeles Chargers

De Chargers en Justin Herbert zijn terug op aarde. Pakten alle risicovolle beslissingen van coach Staley in de eerste vijf wedstrijden goed uit, zondag tegen de Ravens lukte helemaal niets. Op bezoek in Baltimore is het verre van een schande om te verliezen, maar het wordt interessant om te zien hoe de ploeg het na de bye oppakt in het wat eenvoudigere gedeelte van het schedule.

10. (9) Cleveland Browns

De voorbereiding van de Browns op het duel met de Broncos lijkt wel op een aflevering van General Hospital. Baker Mayfield en Kareem Hunt raakten in de kansloze nederlaag tegen de Cardinals geblesseerd. Het grote probleem voor Cleveland is: het duel met de Broncos is al op donderdag. Grote kans dat het een zeer gehavende ploeg in het veld moet sturen.

11. (12) Tennessee Titans

Derrick Henry is de enige niet-quarterback die kans hoort te maken op de MVP-titel. Ook tegen kampioenskandidaat Buffalo nam hij de Titans op sleeptouw. Het is ongelofelijk hoeveel touches hij in de wedstrijd krijgt; week in, week uit. Elk jaar vragen we ons af of hij dat het hele jaar vol kan houden en elk jaar wordt hij alleen maar sterker naarmate het seizoen vordert. Hierdoor wil niemand straks tegen de Titans spelen in de play-offs.

12. (11) New Orleans Saints

De grote vraag is hoeveel van de acht geblesseerde spelers de Saints maandag terug hebben. Nu spelen ze tegen de Seahawks en door de blessure van Russell Wilson kan New Orleans wel eens iets voorzichtiger zijn met het terugbrengen van spelers. Desalniettemin zijn de Saints de ploeg om op te letten voor de tweede helft van het seizoen.

13. (15) Cincinnati Bengals

De Bengals hebben nu al net zo veel overwinningen als vorig seizoen. Net als de Jaguars, al is dat voor die ploeg net even iets minder knap. De ploeg heeft wel het geluk gehad van een redelijk eenvoudige start. Zondag na het bezoek aan de Ravens hebben we waarschijnlijk een beter beeld van hoe goed de Bengals echt zijn.

14. (13) Las Vegas Raiders

Na het onverwachte vertrek van Jon Gruden verrasten de Raiders met een knappe zege op de Broncos. Nu kijken of interim-coach Rich Bisaccia de goede lijn door kan zetten. Zijn voordeel ten opzichte van andere coaches die het halverwege over moeten nemen, is dat hij het niet doet omdat zijn ploeg ondermaats presteert. De Raiders zijn zeker een kanshebber voor de wildcards.

15. (16) Pittsburgh Steelers

De aanval doet bij vlagen nog steeds pijn aan de ogen. Dat de Steelers nog steeds in de race zijn om de play-offs te halen komt dan ook voornamelijk door de verdediging. En dan T.J. Watt in het bijzonder. Ook tegen de Seahawks stond hij er weer toen het echt nodig was, waardoor de ploeg in overtime de zege uit het vuur kon slepen.

16. (14) San Francisco 49ers

Het is de komende weken aan Kyle Shanahan om te bewijzen dat hij inderdaad de topcoach is die men denkt. De bye kon niet op een beter moment komen na drie nederlagen op rij. Om nog kans te maken op de play-offs moet er zondagavond wel gewonnen worden van de Colts. Met welke quarterback dat gaat gebeuren is nog de vraag. Shanahan lijkt serieus te overwegen om Jimmy Garoppolo terug het veld in te sturen.

17. (19) Minnesota Vikings

De Vikings leken hard hun best te doen om opnieuw tegen een onnodige nederlaag aan te lopen. Een voorsprong werd uit handen gegeven en de winnende field goal ging uiteraard mis. In overtime stond Kirk Cousins echter op en bezorgde hij zijn ploeg de zege. De play-offs zijn nog niet uit zicht, maar de eerste wedstrijden na de komende bye-week — Cowboys, Ravens, Chargers en Packers — zijn cruciaal en ontzettend zwaar.

18. (24) Indianapolis Colts

Dit is de Carson Wentz die Frank Reich zo goed kent uit zijn tijd in Philadelphia. De Colts wonnen twee van de drie laatste wedstrijden, waarbij de enige nederlaag — tegen de Ravens — niet aan de nieuwe quarterback te wijten is. De Texans werden opgerold en — hoewel dat geen maatstaf is — moet het wel vertrouwen geven voor het bezoek aan de 49ers. De achterstand op de Titans is tenslotte nog maar twee wedstrijden.

19. (17) Chicago Bears

Zondag bleek weer waarom de Bears-fans zo’n hekel hebben aan Aaron Rodgers. Met één van de beste quarterbacks ooit als eigenaar zou je toch wel verwachten dat de Bears wat vaker succes zouden boeken. Zondag had Chicago de kans om de koppositie te pakken in de NFC North, maar aanvallend gaf de ploeg opnieuw niet thuis.

20. (20) Philadelphia Eagles

Volgens de Football Power Index hebben de Eagles het makkelijkste resterende programma. Dat zou de ploeg een beter beeld moeten geven van Jalen Hurts. Voor de fans is het wel lekker dat Philly voor de hoge draft picks niet alleen afhankelijk is van zichzelf. Zoals de stand nu is, zouden de Eagles namelijk drie top 10 picks hebben. Namelijk niet alleen die van henzelf, maar ook van de Dolphins en Colts.

21. (18) Seattle Seahawks

Mensen die zich afvragen of Russell Wilson wel echt in Seattle wil zijn, moeten de wedstrijd tegen de Steelers terugkijken. De geblesseerde quarterback leefde het hele duel mee met zijn ploeg en stond bijna vaker op het veld dan Geno Smith. Het hielp allemaal niet, want Smith blijft Smith. Het seizoen van de Seahawks is over voor Wilson weer op het veld kan stappen.

22. (22) Carolina Panthers

Matt Rhule vindt dat Sam Darnold meer moet laten zien. Misschien kan hij zijn receivers influisteren dat ondanks dat het football heet, je de bal prima met je handen aan mag raken en dat een bal vangen niet verboden is. De Panthers leken tegen de Vikings nog wel terug te komen, maar het slotoffensief kwam net te laat. Dat kwam vooral door de gemiste kansen eerder in de wedstrijd.

23. (23) New England Patriots

De Cowboys waren zondag op alle vlakken beter, maar op onbegrijpelijke wijze wisten de Patriots in het duel te blijven hangen. Eigenlijk hadden ze zelfs moeten winnen. Het is de volgende stap die de ploeg moet zetten, want het blijft in veel wedstrijden goed bij, maar uiteindelijk werden alleen de Jets en Texans verslagen. Dat is altijd tegenvallend voor een ploeg met Bill Belichick als coach.

24. (21) Denver Broncos

De 3-0 start lijkt al weer een eeuwigheid geleden. Naast problemen op quarterback ziet ook de verdediging er niet goed uit. Vooral in de pass rush kwam de ploeg tekort tegen de Raiders, een ploeg die er ook niet echt om bekend staat een goede offensive line te hebben. Het gehavende Cleveland is de ideale tegenstander om nu tegen te spelen en voor de Broncos de laatste kans om echt mee te gaan doen in de divisie.

25. (25) Atlanta Falcons

De Falcons mochten een weekje nagenieten van de zege in het nieuwe stadion van Tottenham Hotspur. Hopelijk is de vrije tijd ook gebruikt om de wedstrijd tegen de Jets nog een keer terug te kijken, zodat de ploeg kan zien wat Kyle Pitts allemaal kan. Als hij nadrukkelijk in de aanval wordt gebruikt, is dit een heel andere ploeg.

26. (26) Washington Football Team

Als je voorafgaand aan het seizoen had gezegd dat het Football Team het duel met de Chiefs in zou gaan met hetzelfde record, had iedereen ervoor getekend. Na de wedstrijd lijkt het seizoen er echter al op te zitten. De verdediging kan de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken en door de dominantie van de Cowboys is er geen nieuwe 7-9 uitweg naar de play-offs.

27. (32) Jacksonville Jaguars

Dat de Jaguars nog niet naar Londen zijn verhuisd, is een gemiste kans. De ploeg won in 2020 en 2021 evenveel wedstrijden in Londen als in heel Noord-Amerika en nu heeft de ploeg ook nog een bye. Daardoor verliezen ze gegarandeerd twee weken op rij niet. De fans moeten haast wel denken dat het maart is, of zo.

28. (28) New York Giants

Daniel Jones had een paar wedstrijden waarin hij redelijk foutloos speelde. Met de afwezigheid van zoveel aanvallende wapens ging hij in het duel tegen de Rams weer ouderwets forceren, met vier turnovers tot gevolg. Hierdoor moest de verdediging alleen al in het tweede kwart 28 punten slikken. Net als voor de rest van de NFC East — buiten de Cowboys — lijkt de focus al snel naar de draft en volgend jaar te kunnen.

29. (27) Miami Dolphins

Brian Flores coacht zichzelf heel snel de hotseat op in Miami. Twee kansloze challenges kostten hem twee belangrijke time-outs. Al zullen de Dolphins wel balen dat hij er niet wat meer had verspeeld, want de laatst overgebleven time-out gebruikte Miami om een time-out te nemen zodat de Jaguars net voldoende tijd hadden om de wedstrijd in reguliere speeltijd te winnen.

30. (30) New York Jets

Gaat de bye-week de Jets helpen om het spel op de rit te zetten en het seizoen nog wat kleur te geven? De eerste wedstrijden zijn zeker niet eenvoudig voor Gang Green. Om te beginnen een bezoek aan Foxborough. De plaats waar rookie quarterbacks het altijd moeilijk hebben.

31. (29) Detroit Lions

Na de kansloze nederlaag tegen de Bengals lijkt Dan Campbell vast begonnen met het redden van zijn baan. Na afloop gaf de coach aan dat quarterback Jared Goff meer moet laten zien. Het lijkt vooral een poging om mensen het idee te geven dat het niet aan hem ligt, want het probleem ligt in alle geledingen van het team. Er is ook geen running game, ondanks de investeringen in de offensive line en verdedigend liet de ploeg ook zijn steken vallen. Er lijken nog maar een paar kansen te zijn om een 0-17 seizoen te voorkomen.

32. (31) Houston Texans

Wie herinnert zich week 1 nog? Toen dachten we even dat de Texans misschien toch niet het lachertje van de NFL waren. Ondertussen weten we wel beter. Drie turnovers zorgden er mede voor dat ze ook tegen de Colts kansloos waren. De enige reden om de Texans deze weken te volgen, is om te kijken of ze een nieuwe club voor Deshaun Watson weten te vinden.


Lees hier de Power Rankings van vorige week.

Coverfoto: Mike de Sisti/USA Today Network

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen