NFL Play-offs preview: Seattle Seahawks @ Dallas Cowboys


De Seattle Seahawks (10-6) ontmoeten de Dallas Cowboys (10-6) bij de tweede Wild Card wedstrijd van het weekend. Er staan twee teams tegenover elkaar die zich in de tweede seizoenshelft uitstekend ontwikkelden en boven zichzelf uitstegen.

LATE RUN NAAR DE PLAY-OFFS

Voor beide teams zag het er op de helft van het seizoen niet naar uit dat ze de play-offs zouden halen. Na een wisselvallige start kregen de Seattle Seahawks pas in week 11 de smaak te pakken. Er werd een sterke serie neergezet door te winnen van de Packers, Panthers, 49ers en Vikings. Tijdens deze reeks werd er gemiddeld dertig punten gescoord.
De Dallas Cowboys hadden eveneens een wisselvallig seizoen, maar herpakten zich vanaf week 9. Van de laatste acht wedstrijden werden er zeven gewonnen. Daarmee ging de NFC East titel voor de derde keer in vijf jaar naar Dallas. In die laatste fase van het seizoen was Dak Prescott goed voor 12 touchdowns, 3 interceptions en een completion percentage van 71 %. Bovendien bleek de Dallas defense veel sterker dan voorafgaand aan het seizoen werd verwacht. Bij afwezigheid van Sean Lee werd Leighton Vander Esch de revelatie van het seizoen, daarnaast was er de (bevestiging van de) grote doorbraak van Jaylon Smith.

DANGERUSS VS BLITZ, RUNNING BACKS VS LINEBACKERS

Als we kijken naar deze match-up dan blijft de offensive line voor de Seahawks een zorgenkindje. Russel Wilson werd dit seizoen maar liefst 51 keer gesacked. Tegen een blitz happy Dallas, onder leiding van Demarcus Lawrence, zal het beschermen van de quarterback prioriteit nummer één zijn. Als de Cowboys blitzen dit seizoen, lukt het ze 14.4 % van de tijd om de quarterback te sacken. Daarbij lieten ze slechts twee passing touchdowns toe in deze situaties. En juist met de druk van pass rushers heeft Wilson het dit seizoen moeilijk. Onder druk komt de signal caller tot slechts 3.9 yards per attempt en zakt zijn passer rating met 77.8 punten. De offensive line van de Seahawks zal een blok beton moeten vormen om Russel Wilson overeind te houden.
Verder is de match-up tussen de Seahawks running backs en de Cowboys linebackers er één om in de gaten te houden. Van de laatste tien wedstrijden werden er in negen voor minimaal 150 yards gerushd. Als de Cowboys het trio van de Seahawks wil afstoppen zullen ze dit op de line of scrimmage moeten doen. De Cowboys zijn namelijk het beste team in de league wat betreft rushing yards before contact (0.9). Hierdoor kunnen de Cowboys downs creëren waarin de Seahawks steeds grotere afstanden moeten zien te overbruggen.
Beide teams zullen in ieder geval het tempo willen bepalen met hun running game. Dan scheelt het een slok op een borrel als je Ezekiell Elliott in je team hebt. Voor de tweede keer in drie seizoenen heeft Elliott namelijk de rushing title op zijn naam geschreven. ‘Zeke’ heeft dit seizoen 1434 yards bij elkaar gesprokkeld. Het aantal rushing touchdowns (6) is echter een stuk lager dan bijvoorbeeld zijn rookie jaar waarin hij er 15 scoorde. Elliot is wel een belangrijker wapen geworden in de passing game. Wat betreft het veroveren van first downs is Elliott wel doorslaggevend. Zo stoomde hij dit jaar 71 keer voor first downs, terwijl Chris Carson op een derde plek staat met 61 first downs.

VOORSPELLING

Het wordt een nagelbijter in ‘Jerry World’ vannacht. De Cowboys zullen een scenario zoals tegen de Packers (nipt verloren met een field goal) in de kiem willen smoren. Om een slijtageslag te voorkomen zullen beide teams uit de startblokken moeten schieten. Het zal aankomen op de laatste twee drives van de wedstrijd. Hierin kan Russel Wilson met zijn ervaring een doorslaggevende factor worden. Toch zullen de Cowboys uiteindelijk aan het langste eind trekken en zo voor het eerst sinds 2014 weer een playoff wedstrijd winnen. Seattle Seahawks 20 – Dallas Cowboys 23.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen