NFL Play-offs preview: Indianapolis Colts @ Houston Texans


Eindelijk is het zover: de NFL play-offs! We starten het wild card weekend met een mooie AFC South match-up tussen de Indianapolis Colts en de Houston Texans. Deshaun Watson vs Andrew Luck. Maar ook de angstaanjagende pass rushers van de Texans vs de sterke offensive line van de Colts.

SLOW STARTERS UIT DE AFC SOUTH

Het is wellicht een wat onverwachte ontmoeting in deze AFC wildcard ronde. De Texans begonnen het seizoen namelijk met drie nederlagen en de Colts wonnen slechts één van hun eerste zes partijen. Echter, deze twee teams, beide 4-12 in het vorige seizoen, lieten zich niet kennen en knokten zich vakkundig terug. Saillant detail: een overwinning op de Colts betekende voor Houston het kantelpunt. Zij verloren daarna niet meer tot de volgende ontmoeting met de Colts.
Voor beide teams geldt dat ze zich sinds die eerste ontmoeting sterk hebben ontwikkeld. Het wordt daarom voor de neutrale kijker een genot om naar te kijken. Twee sterke teams die aan elkaar gewaagd zijn, ieder een sterke quarterback en ieder de honger om door te stoten naar de divisional play-off round.

WATT EN WATSON VS LUCK EN HILTON

Een belangrijke matchup wordt die tussen twee oudere mannen die terugkeerden van een blessure: Colts quarterback Andrew Luck en Texans defensive end J.J. Watt. Laatstgenoemde speelde in 2018 alle zestien wedstrijden. En dat na twee seizoenen met slechts acht wedstrijden in totaal. Hij zal zich er bewust van zijn dat het een lastige taak wordt om Luck dwars te zitten. De Indy QB gooit dit seizoen namelijk sneller dan ooit tevoren. Daarbij komt ook nog de stevig geüpgradede o-line. Vorig seizoen stond Indy maar liefst 56 sacks toe. Dit seizoen slechts achttien. Van slechtste naar beste in de League. Niet in de laatste plaats door de bijdrage van rookie Quenton Nelson.


Let overigens ook op Colts wilde receiver T.Y. Hilton. Tegen, en vooral in, Houston laat hij zich vaak van zijn beste kant zien. In de laatste twee ontmoeting in NRG stadium was hij goed voor 14 receptions voor 374 yards en twee touchdowns. De Texans zetten daar DeAndre Hopkins tegenover. Op hem staat dit seizoen geen maat. Met 1572 receiving yards kan alleen Julio Jones (1677) hem overtreffen.
Wat verder in het oog springt, is de eerste play-off game van Texans QB Deshaun Watson. De druk zal voor hem echter minder zijn dan voor de gemiddelde debutant. In 2016 leidde hij Clemson naar het nationale kampioenschap na een zinderende finale tegen Alabama.
Tot slot nog wat regular season stats om te illustreren hoe dicht deze teams bij elkaar liggen.

  • Yards per game: Texans 362.6 , Colts 386.2
  • Points per game: Texans 25.1, Colts 27.1
  • Opponent yards per game: Texans 343.1, Colts 339.4
  • Opponent points per game: Texans 19.8, Colts 21.5
  • Opmerkelijk is het hogere aantal penalty yards dat de Colts om de oren krijgen: 953 om 787. Daar staat tegenover dat de Colts meer profiteerden van penalty yards bij de tegenstander: 1115 om 945.

    VOORSPELLING

    Deze wildcard game is bij uitstek een dubbeltje op zijn kant. Ik verwacht uiteindelijk dat de Colts genoeg in staat zijn om de pass rush van de Texans in toom te houden: 27-24.

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen