NFL op Zondag: Chiefs verpesten debuut CMC, Tua succesvol bij rentree

Deze week stonden er vier wedstrijden op het programma tijdens het late tijdvak. Christian McCaffrey maakte namens de 49ers zijn debuut tegen de Chiefs. Daarnaast speelden net na 22:00 uur de Jets uit tegen de Broncos, de Chargers tegen de Seahawks en de Texans tegen de Raiders. Sunday Night Football van week 7 ging tussen de Steelers en de Dolphins.

CHIEFS VEEL STERKER DAN 49ERS

Kansas City Chiefs @ San Francisco 49ers | 44-23

Het duurde niet lang voor de nieuwste 49er de bal in zijn handen kreeg. Na anderhalve minuut ontving hij een hand-off en noteerde Christian McCaffrey zijn eerste 10-yard run voor zijn nieuwe team. SF sloot de drive af met een field goal om de voorsprong te pakken. De verdediging van de 49ers nam daarna snel de bal over. Een interception van Talanoa Hufanga gaf de Niner-aanval een uitstekende startpositie op de helft van de Chiefs. De 49ers vonden kort daarop de endzone. Jimmy Garoppolo bereikte namelijk WR Ray-Ray McCloud met een 15-yard pass voor de touchdown. Kansas City scoorde in hun drive daarna de aansluitingstouchdown. Mecole Hardman vond na een jet-sweep de endzone en zette zo de score op 10-7.

Na de start van het tweede kwart breidde San Francisco de voorsprong weer uit door een field goal van Robbie Gould. Na de field goal nam Kansas City voor de eerste keer de voorsprong. Weer scoorde Hardman, deze keer met een 25-yard run. Het was de eerste rushing touchdown van zijn carrière. Net voor het einde van de eerste helft verwerkte Chief-speler Skyy Moore een punt niet goed. De 49ers namen dan ook de bal over op de 12-yardlijn van de Chiefs. Een score kwam er niet. Rookie CB Joshua Williams onderschepte een matige pass van Garoppolo op zijn eigen doellijn.

De Chiefs hadden na de INT nog anderhalve minuut om de voorsprong uit te breiden. Een aantal chunk plays bracht Patrick Mahomes en de aanval op de drempel van de endzone. Even leken de Chiefs hun derde touchdown van de eerste helft te scoren, maar een chop block-penalty zette hier een streep doorheen. Daarna koos KC ervoor om een field goal te trappen. Een opvallende keuze, want het was 3rd down en er stonden nog 11 seconden op de klok. De keuze betaalde zich dan ook niet uit, Harrison Butker mistte de poging vanaf 39 yards.

CHIEFS SCOREN EROP LOS

De tweede helft begon met een knappe kick-off return van Isiah Pacheco. Een unnecessary roughness-penalty voegde er nog eens 15 yards aan toe. Hierdoor startte de aanval van de Chiefs op de 33-yardlijn van SF. Kort daarna scoorde Clyde Edwards-Helaire, die zijn plek als RB1 van de Chiefs kwijt raakte, een touchdown. Hij liep na weinig tegenstand van de verdediging de endzone binnen om de voorsprong uit te breiden naar 21-13. Een field goal van Gould bracht San Francisco daarna weer drie punten dichterbij. De daaropvolgende possession leek voor de Chiefs te stranden, maar na een korte pass vond Jerick McKinnon een gaatje. De play eindigde op de 4-yardlijn van de Niners. Direct daarna gooide Mahomes naar Justin Watson voor de touchdown. Zo breidde hij de voorsprong uit naar 28-16.

Tijdens het vierde weekend van oktober wordt in de NFL National Tight Ends Day gevierd, een feestdag bedacht door George Kittle. Het was dan ook passend dat Kittle de wedstrijd weer wat spannender maakte met zijn eerste touchdown dit seizoen. Hij ving een 15-yard pass van Garoppolo in de endzone om de achterstand naar 6 punten te brengen.

CHIEFS GEVEN HET NIET MEER UIT HANDEN

Na de touchdown van San Francisco sloeg Kansas City al snel terug. Mahomes vond Marquez Valdes-Scantling met een diepe pass voor een 57-yard completion. Een aantal plays later scoorde Hardman zijn tweede rushing touchdown van de middag en zijn derde in totaal. Tijdens de kick-off maakten de 49ers het zichzelf knap lastig met een holding-penalty. Het zou leidden tot een safety tijdens 3rd down. Garoppolo zag de blitzende Frank Clark niet aankomen en een sack in de endzone was het gevolg. De Chiefs scoorden er vrolijk op los in de tweede helft. Na de safety ving JuJu Smith-Schuster een pass van Mahomes en liep zonder al te veel moeite de endzone in.

De touchdown zorgde ervoor dat de wedstrijd uit ging als een nachtkaars. Beide teams brachten hun backup quarterbacks. San Francisco bracht Mr. Irrelevant van de afgelopen draft, Brock Purdy. Hij mocht zijn eerste passes uit zijn NFL-carrière gooien. Chief Juan Thornhill was niet vrijgevig, hij voorkwam Purdy’s eerste touchdown met een interception. Chad Henne mocht vervolgens namens de Chiefs knielen om de winst veilig te stellen.

DOLPHINS WETEN WEER WAT WINNEN IS

Pittsburgh Steelers @ Miami Dolphins | 10-16

Na zijn schokkende blessure in week 4 kwam Tua Tagovailoa deze week eindelijk weer in actie namens de Dolphins. De eerste drive leek hij in ieder geval niet roestig. Na een sterke drive rondde Tua het af met een korte pass naar Raheem Mostert die de endzone binnenliep voor de touchdown. Na een 3-and-out van de Steelers breidde Miami enkele minuten later de score uit. Een field goal van Jason Sanders zette de stand op 10-0. Het balbezit van Pittsburgh duurde daarna niet lang. Justin Bethel onderschepte een pass van Kenny Pickett om het balbezit weer over te nemen namens de Dolphins. Toch benutte Miami de extra possession niet volledig, want wederom moest er genoegen worden genomen met een field goal.

De eerste score van de Steelers kwam na een paar minuten in het tweede kwart. Chris Boswell scoorde een 45-yard field goal. Na de field goal forceerde de Steelers-verdediging eindelijk een punt. Pittsburgh zette vervolgens een lange, methodische drive weg. George Pickens rondde de drive af met een knappe catch in de endzone. Met de touchdown bracht Pickens de stand naar 13-10, nog steeds in het voordeel van Miami. Toch zouden de Dolphins voor het einde van de eerste helft nog scoren. Sanders schoot een 47-yard field goal tussen de palen en zorgde voor de 16-10 ruststand.

VERDEDIGING VOERT DE BOVENTOON IN TWEEDE HELFT

De Miami-D begon de tweede helft sterk met een sack en 3-and-out. Hetzelfde viel niet te zeggen over de aanval. Een 4th down-conversion diep op de helft van Pittsburgh was namelijk onsuccesvol. Beide teams lieten in het derde kwart sterk spel zien aan defensieve kant van de bal. Meerdere punts werden geforceerd, maar zowel Miami als Pittsburgh scoorde niet. Toch liet de verdediging van de Steelers het enigszins afweten. Ze hadden deze wedstrijd namelijk 4vier interceptions moeten hebben, maar steeds kon de verdediger de bal niet vangen. De meeste dropped interceptions in een wedstrijd dit seizoen.

Ook de aanval van de Steelers speelde niet sterk. Met nog 10:28 minuten op de klok in het vierde kwart puntte Pittsburgh voor de vijfde keer in de tweede helft. De aanval van Miami was in de tweede helft ook niet om over naar huis te schrijven. De eerste vijf possessions van de tweede helft eindigden allemaal met een punt.

Met nog zo’n acht minuten op de klok lieten de Steelers dan eindelijk een veelbelovende drive zien. Er moest voor elke yard gevochten worden, iets wat Pittsburgh niet schuwt. Uiteindelijk waren het de Steelers die zichzelf afstopten. Een holding-penalty zorgde voor een 3rd-and-16. Pickett moest gooien om die 16 yards goed te maken, maar de verdediging van Miami had hem in de smiezen. Safety Jevon Holland onderschepte de bal en liep ermee naar de 49-yardlijn van Pittsburgh.

Pickett en zijn aanval kreeg de bal terug met nog 2:31 minuten op de klok. Op hun eigen 32-yardlijn moesten de Steelers er tijdens 4th down voor gaan, dit lukte. Pickett vond Pat Freiermuth en een pitch-and-catch naar Diontae Johnson bracht naderhand Pittsburgh nog wat dichter bij hun doel. De comeback vond zijn Waterloo na een twijfelachtige pass van Pickett. Deze kon Noah Igbinoghene makkelijk intercepten. Een enkele kneel down was vervolgens genoeg voor de Dolphins om de winst definitief veilig te stellen.

OVERIGE GAMES
New York Jets @ Denver Broncos | 16-9

De Broncos speelden deze week zonder de geblesseerde Russell Wilson, zijn vervanger was Brett Rypien. De highlight van de eerste helft kwam van Jets rookie RB Breece Hall. Hij vond een gaatje in de verdediging van Denver en brak los voor een 66-yard touchdown run. Denver zette in de eerste helft negen punten op het bord. Die punten kwamen van een touchdown van Latavius Murray en een field goal van Brandon McManus, die overigens het extra punt na de TD mistte. Jets kicker Greg Zuerlein zette uiteindelijk aan het einde van de eerste helft zijn team op een 10-9 voorsprong.

Wilson mocht dan wel geblesseerd zijn, de Broncos speelden in de tweede helft niet anders dan normaal. Dit betekende weinig aanvallende output en veel punts. De verdediging van de Broncos hield het, zoals we al vaker hebben gezien dit seizoen, nog wel lang spannend. Zuerlein breidde voor de Jets in het begin van het vierde kwart de score uit naar 13-9, later scoorde hij met nog zo’n 4:30 minuten op de klok nog een field goal. Denver probeerde het daarna nog wel, maar zonder succes.

Seattle Seahawks @ Los Angeles Chargers | 37-23

Seattle domineerde het eerste kwart. Hoewel Geno Smith een interception gooide, deed Justin Herbert dat ook. Ook fumblede Herbert de bal. De Seahawks straften de fumble af door kort daarop een touchdown te scoren. Ze zouden in de rest van de eerste 15 minuten nog een touchdown en een field goal scoren, de Chargers scoorden niet. In het tweede kwart kwam LA tot leven. Herbert gooide een touchdown na een fumble recovery van zijn defense en eerder scoorde ook Austin Ekeler een touchdown. Later scoorde Seattle hun derde touchdown van de eerste helft. Smith vond Marquise Goodwin in Goodwins tweede TD-catch van de wedstrijd. Overigens raakte Chargers CB J.C. Jackson tijdens de play ogenschijnlijk zwaar geblesseerd aan zijn linkerknie.

Na een high-scoring eerste helft deden beide teams het wat rustiger aan in het derde kwart. Wel scoorde Seattle een field goal om de stand op 27-14 te zetten. Het vierde kwart startte met een safety voor de Chargers, de Seahawks counterden met een field goal. De dolk in het hart van de Chargers kwam uiteindelijk van Kenneth Walker III, zijn 74-yard run voor de touchdown gooide de wedstrijd definitief in het slot. Ekeler scoorde daarna nog wel een touchdown, maar het maakte alleen het verlies wat dragelijker.

Houston Texans @ Las Vegas Raiders | 20-38

De teams hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht. Beide scoorden ze een touchdown en een field goal. Ook deden de teams weinig voor elkaar onder qua offensive yards: 174 om 153 yards in het voordeel van Las Vegas.

Beide verdedigingen hadden veel moeite elkaar af te stoppen in het derde kwart, er werd niet gepunt. Wel scoorden de Texans een touchdown en een field goal, de Raiders een touchdown. Het vierde kwart opende Josh Jacobs met zijn tweede TD-run van de wedstrijd, zo zette hij zijn team op een 24-20 voorsprong. Niet al te lang daarna scoorde Jacobs ook zijn derde touchdown van de wedstrijd, het was overduidelijk dat de verdediging van Houston weinig energie meer over had. De pick-six van Raider Duron Harmon gooide de wedstrijd uiteindelijk helemaal in het slot.