NFL op zaterdag: Zeges voor Bengals, Colts en Lions

Voor het eerst dit seizoen mochten we dit weekend ook genieten van American Football op zaterdag. De NFL schotelde ons meteen drie games voor. Alle drie hadden de wedstrijden belangrijke implicaties voor de play-offs. In de AFC nestelden de Cincinnati Bengals en de Indianapolis Colts zich op een play-offplekje na zeges tegen de Vikings en de Steelers. De Detroit Lions verstevigden hun koppositie in de NFC North door overtuigend te winnen van de Denver Broncos. Hoe dat allemaal tot stand kwam? Dat lees je hier!

BENGALS KLOPPEN VIKINGS IN OVERTIME

Minnesota Vikings @ Cincinnati Bengals | 24-27 (OT)

De Cincinnati Bengals hebben hun derde overwinning op een rij geboekt. In eigen huis maakten de Bengals een achterstand van 14 punten goed in het vierde kwart, om vervolgens in overtime de zege thuis te houden. Jake Browning, de 27-jarige vervanger van de geblesseerde Joe Burrow, lukte enkele cruciale passes en stuwde zijn team naar een voorlopige wild cardplek. Bij de Vikings kreeg Nick Mullens zijn kans, maar hij kon zijn vrouw en zoontje in de tribune geen overwinning schenken.

De eerste helft was van beide back-up quarterbacks een wisselvallige affaire. Mullens gooide twee intercepties in het tweede kwart, waarvan de tweede gerust bij de slechtste picks van het seizoen mag gerekend worden. Ook Browning kreeg weinig klaar en leidde zijn Bengals slechts één keer naar een kansrijke positie, hetgeen een field goal opleverde. We gingen na een zoutloze eerste helft rusten met een 7-3 score. Beide teams hadden het vuurwerk voor de tweede helft bewaard. De Vikings openden meteen met een touchdown. Jordan Addison kon een slechte pass van Mullens nog net opvangen voordat hij op de grond viel en liep de pigskin helemaal de eindzone binnen voor zes punten.

Browning recht de rug

De Vikings leken nadien weg te lopen met de game, nadat Jake Browning een interceptie gooide. Toen Minnesota dan ook nog eens een field goal scoorde en 14 punten op voorsprong kwam, leek de partij gespeeld. Maar toen rechtte Jake Browning de rug. Hij leek zich wel te spiegelen aan Joe Burrow en vond keer op keer zijn receivers, soms met de meest onwaarschijnlijke ballen. De Bengals scoorden nog drie touchdowns, waarvan twee door Tee Higgins voor zijn rekening werden genomen. Zeker de eerste was een ongelooflijke play en komt zeker nog terug in de Momenten van de week van de SportAmerika NFL Podcast! Joe Mixon scoorde een rushing touchdown en tussenin had ook Jordan Addison zijn tweede TD gescoord. De rookie had weer een fantastische game met 111 yards uit zes catches. Na een paar mislukte drives van beide teams ging deze game naar overtime.

Ook in overtime was het Jake Browning die het verschil maakte. De eerste twee drives in extra tijd leverden niets op, maar toen achtte Browning zijn moment gekomen. Hij wierp een geweldige bal van 44 yards naar Tyler Boyd en gaf daarmee de kans aan Evan McPherson om de wedstrijd te winnen. Money Mac legde aan vanaf 29 yards en miste niet. De Bengals verbeteren hun record naar 8-6 en doen nog volop mee voor de play-offs. En dat zonder Joe Burrow!

COLTS HEBBEN WEINIG MOEITE MET ZWALPENDE STEELERS

Pittsburgh Steelers @ Indianapolis Colts | 13-30

Van hun laatste zes wedstrijden konden de Indianapolis Colts er maar liefst vijf winnen. Ook de Pittsburgh Steelers, een team dat ze al sinds 2008 niet meer hadden geklopt, ging voor de bijl. De eerste helft ging nog gelijkop tussen beide teams, maar na de rust scoorden de troepen van coach Mike Tomlin geen enkel punt meer. De game werd niet alleen gekenmerkt door een nieuwe offensieve wanprestatie van de Steelers. Ook de blessures in deze partij vielen op. De Colts verloren Michael Pittman en Zack Moss, terwijl bij de Steelers Minkah Fitzpatrick de wedstrijd niet kon volmaken.

De held bij de Colts was back-up quarterback Gardner Minshew. Het was alweer Minshew Mania in Indy met 215 passing yards en drie touchdowns. Maar ook de back-up running backs lieten van zich horen. Zack Moss viel geblesseerd uit na een horsecollar tackle, waarbij hij wel nog net de touchdown kon scoren. Trey Sermon en Tyler Goodson, vers van het practice squad, namen het stokje over en deden dat met verve. Sermon rende voor 88 yards en Goodson voor 69. De back-up bij de Steelers, quarterback Mitchell Trubisky, verging het minder goed. Trubisky gooide nog wel een touchdown in het eerste kwart, een passje naar Diontae Johnson, maar maakte voor het overige te veel fouten. Trubisky kwam slechts tot 169 yards en gooide nog twee intercepties. Op het einde van de wedstrijd had Mike Tomlin genoeg gezien en gooide hij zelfs Mason Rudolph nog even in de game. Heeft Trubisky zijn laatste snap gespeeld in een Steelers-uniform? Het zal de Colts worst wezen. Zij staan met deze zege op een play-offplek en hijgen in de nek van de Jaguars in de AFC South.

GOFF EN ZIJN LIONS ETEN BRONCOS MET HUID EN HAAR OP

Denver Broncos @ Detroit Lions | 17-42

Jared Goff is een andere quarterback wanneer hij onder het warme dak van Ford Field mag spelen. Tegen de Denver Broncos speelde hij een briljante wedstrijd. De 29-jarige Goff speelde foutloos en gooide voor 278 yards en vijf (!) touchdowns. Ook de rookie tight end Sam LaPorta deed opnieuw van zich spreken. De tweede ronde pick ving drie van de vijf touchdowns die zijn quarterback gooide. Die andere rookie van de Lions, running back Jahmyr Gibbs, maakte het feestje compleet met 100 rushing yards en twee touchdowns (1 rushing, 1 receiving).

In het eerste kwart konden de Broncos de Lions nog in bedwang houden. Ze forceerden drie punts. Maar vanaf het tweede kwart braken de sluizen. De Lions scoorden drie touchdowns via LaPorta, Gibbs en Amon-Ra St. Brown (7/9, 112 yards, 1TD). De Broncos zelf konden daar niets tegenover zetten en gingen zonder score de kleedkamer in. Na de rust lukte het Russell Wilson (18/32, 223 yards, 1 TD, 1 rush. TD, 1 fumble) en co wel om te scoren, maar defensief kregen ze de bulldozer uit Detroit niet meer afgeremd. De Lions scoorden nog eens drie touchdowns na de rust. Nogmaals, Jared Goff lijkt wel een andere quarterback wanneer hij onder een dak kan spelen. Voor het eerst sinds 2014 halen de Lions nog eens tien overwinningen. Ze zijn nog niet 100% zeker van een play-offplek, maar door de nederlaag van de Vikings eerder op zaterdag, komt de titel in de NFC North nu wel erg dichtbij.

De previews van alle andere wedstrijden die straks nog op het programma staan, vind je hier!

Coverfoto: Robert Scheer/USA TODAY Sports