NFL op zaterdag: Cowboys verslaan Eagles, 49ers blijven winnen

Winterstorm Elliott teistert de Verenigde Staten, maar uiteraard gingen de wedstrijden op kerstavond gewoon door. Met het gesloten dak van het AT&T Stadium hadden NFC East-rivalen Cowboys en Eagles weinig last van het koude weer. Daarnaast ontvingen de 49ers in het relatief warme Santa Clara de Commanders. In Pittsburgh zaten laat op de zaterdagavond (lokale tijd) de Steelers en Raiders er minder warmpjes bij.

DALLAS VERSLAAT NFC EAST-RIVAAL PHILLY

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys | 34-40

De Eagles moesten het stellen zonder de geblesseerde Jalen Hurts, maar daar was tijdens de eerste drive weinig van te merken. De tweede pass van zijn vervanger, Gardner Minshew, leverde gelijk een 48-yard gain op. Uiteindelijk zou de drive eindigen met een field goal van Jake Elliott. De eerste touchdown van de wedstrijd kwam op naam van de verdediging van Philadelphia. Een korte pass van Dak Prescott was te laag. Hierdoor kon Josh Sweat de worp onderscheppen en ermee naar de endzone lopen voor een 42-yard pick-six. De daaropvolgende drive van Dallas was stukken beter. Uiteindelijk rondde Ezekiel Elliott de 75-yard drive af met een 1-yard TD-run.

Het tweede kwart startte met een interception van Minshew. Hij probeerde Quez Watkins te bereiken, maar Jayron Kearse onderschepte knap de bal. Het leek geen gevolgen te hebben. Dat veranderde na een illegal contact-penalty tegen de Eagles tijdens een 4th-and-8. CeeDee Lamb strafte de penalty een paar plays later af door een diepe pass van Prescott te vangen voor de touchdown. Philadelphia nam vervolgens weer de voorsprong. Minshew scoorde een touchdown door middel van een QB-sneak. Dallas maakte ruim vijf minuten later weer gelijk door een field goal van Brett Maher. Ondanks dat er minder dan twee minuten op de klok stonden in de eerste helft namen de Eagles toch weer de voorsprong. Met een field goal bepaalde Elliott de ruststand op 20-17.

TURNOVERS MAKEN HET VERSCHIL

De eerste score van de tweede helft kwam ook op naam van de Eagles. Tijdens een 4th-and-3 op de 14-yardlijn besloot de Dallas-D om niet DeVonta Smith te dekken. Met een boogbal bereikte Minshew zijn compleet vrijstaande receiver in de endzone voor zes punten. Met het extra punt erbij breidde Philly de voorsprong uit naar 27-17. Dallas verkleinde de achterstand vervolgens naar een touchdown met een field goal. De Cowboys namen daarna snel weer de bal over. Na een mislukte hand-off pikte Kearse, die eerder al een INT had, de fumble op. Het gaf zijn aanval een goede startpositie. Dallas maakte ruim een minuut later gelijk door een knappe TD-catch van Michael Gallup.

Na vijf minuten in het vierde kwart namen de Eagles weer de voorsprong. Weer vond Minshew Smith voor een touchdown. Het leek daarna compleet fout te gaan voor de Cowboys. Na een fumble moest Dallas een 3rd-and-30 goedmaken. Een mooie 52-yard pass op T.Y. Hilton overbrugde deze lastige situatie. Kort daarna maakte Dallas gelijk door een touchdown van Lamb. De aanval van de Eagles leek daarna op stoom te komen. Dit kwam abrupt ten einde toen Daron Bland een vangbal uit de handen trok van Quez Watkins en zo de bal overnam namens Dallas. Een touchdown scoorden ze niet. Wel scoorde Maher 48-yard field goal om de Cowboys de voorsprong te geven met nog 2:19 minuten op de klok.

Dallas nam daarna tijdens de eerste de beste play-from-scrimmage de bal weer over na een fumble van Miles Sanders, zijn eerste van dit seizoen. Een field goal breidde de voorsprong uit naar zes punten, maar Philly had nog 1:41 om de wedstrijd te winnen. Ondanks een uiterste poging van de aanval van de Eagles scoorden ze niet meer. Zonder time-outs kon Philadelphia de klok niet meer stoppen waardoor Dallas hun elfde overwinning van het seizoen kon bijschrijven.

49ERS BLIJKEN TE STERK VOOR COMMANDERS

Washington Commanders @ San Francisco 49ers | 20-37

De Commanders begonnen de wedstrijd met een 3-and-out. San Francisco kwam ver tijdens hun eerste drive, maar de Washington-D hield zich sterk tijdens een 4th-and-1. Beide teams hadden het in het eerste kwart moeite om aanvallend wat weg te zetten. Washington had slechts 32 totale yards. SF deed het iets ‘beter’ met 48 yards.

De beste verdediging van de NFL liet zich een paar minuten na de start van het tweede kwart zich van hun beste kant zien. De Commanders bevonden zich op een goal-to-go-situatie op de 1-yardlijn van de Niners, maar door de sterke verdediging van SF eindigden ze de drive zonder een score. De 49ers scoorden daarna wel. Na een end-around vond Ray-Ray McCloud een gaatje in de defensie. Met zijn 71-yard run rondde hij de 99-yard drive af met een touchdown om San Francisco op voorsprong te zetten.

Mr. Relevant Brock Purdy gooide in de eerste helft een aantal inaccurate passes. Toch was de interception van Darrick Forrest niet zijn schuld. Jauan Jennings liet een pass van Purdy van zijn handen springen waardoor Forrest de bal kon onderscheppen. Een aantal plays later trokken de Commanders de stand gelijk. Met een mooie pass vond Taylor Heinicke een vrijstaande Jahan Dotson in de endzone. Hierdoor gingen de teams met een 7-7 tussenstand de rust in.

KITTLE BLINKT UIT IN TWEEDE HELFT

Na ruim vijf minuten in de tweede helft namen de 49ers de voorsprong weer in handen. George Kittle werd niet gedekt. Hierdoor kon Purdy hem makkelijk bereiken met een diepe worp voor een 34-yard touchdown. Het was de zevende touchdown van Kittle dit seizoen, een career-high. Ook de volgende score kwam op naam van Kittle. Wederom dekte niemand Kittle. Deze keer had hij nog een korte afstand af te leggen naar de endzone, maar hij liep de touchdown binnen met niemand om zich heen. Het antwoord van Washington kwam nog geen twee minuten later. Een aantal plays na een 51-yard pass van Heinicke op Terry McLaurin ving diezelfde McLaurin een korte pass van zijn QB voor de TD.

De Niners kwamen na de touchdown ver op de helft van Washington, maar moesten genoegen nemen met een field goal. Robbie Gould maakte geen fout en zette de tussenstand op 24-14. Nick Bosa forceerde niet lang daarna een fumble bij Heinicke waardoor de aanval mocht starten op de 11-yardlijn van de Commanders. De schade bleef beperkt. SF haalde er slechts een field goal uit. Kort daarop namen de Niners weer de bal over diep op de helft van de Commanders. Deze keer onderschepte Charvarius Ward een pass van Heinicke. Wederom scoorden ze slechts drie punten.

Na de INT had Ron Rivera genoeg gezien. Carson Wentz verving Heinicke. Wentz maakte de achterstand weer wat dragelijker met een TD-pass op Curtis Samuel. Washington ging voor twee punten, maar door een sack bleef de achterstand tien punten. De Commanders probeerden daarna een onside-kick, maar zonder succes. Hierdoor startte de aanval van SF op de 33-yardlijn van Washington. Deze keer werd de goede startpositie wel benut. Christian McCaffrey beukte de endzone binnen voor de touchdown en stelde zo de overwinning veilig.

TOUCHDOWN LAAT IN HET VIERDE KWART BESLIST DE WEDSTRIJD

Las Vegas Raiders @ Pittsburgh Steelers | 10-13

Afgelopen week overleed Steelers-legende Franco Harris. Het was dan ook meer dan passend dat de eerste Steeler play-from-scrimmage een run van Najee Harris was. Toch kwam in het winterse Pittsburgh de eerste score van de Raiders. Hunter Renfrow ving een pass van Derek Carr voor de touchdown. De kou en sneeuwval kwam het aanvallende spel uiteraard niet ten goede. Pittsburgh scoorde in de eerste helft slechts een field goal. Dat hadden er twee kunnen zijn, maar Chris Boswell schoot zijn eerste poging mis. De Raiders deden het beter. Naast de touchdown scoorde Las Vegas in het eerste half uur ook een field goal.

Interceptions kenmerkten het derde kwart. Carr gooide er twee terwijl Kenny Pickett er één gooide. Daarnaast schoot Boswell weer een field goal mis. Boswell zou na vijf minuten in het vierde kwart wel drie punten scoren. Het zou cruciaal blijken. Met nog 46 seconden op de klok vond Pickett George Pickens in de endzone. De touchdown gaf de Steelers hun eerste voorsprong van de avond. De interception van Cameron Sutton twee plays later stelde de overwinning veilig voor Pittsburgh.

Hier lees je de andere recaps van de wedstrijden tijdens het kerstweekend in de NFL.

Coverfoto: Kevin Jairaj/USA TODAY Sports