NFL Draft 2017 Preview – Quarterbacks

Op 29 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2016 zetten wij de komende tijd de grootste talenten per positie op een rijtje. De reeks begint met de spelers die op de meest belangrijke positie uitkomen: de quarterbacks
QBS17

1. Mitch Trubisky – North Carolina


De discussie is heftig, maar de algemene verwachting is dat Mitch Trubisky toch de eerste quarterback wordt die in de aankomende NFL Draft gekozen gaat worden. Hij voldoet aan het idee van een stereotype quarterback, maar wel worden er twijfels gezet bij zijn ervaring. Trubisky heeft immers maar één seizoen als basisspeler achter de rug bij North Carolina.
Wat wel voor hem spreekt is zijn atletisch vermogen, hij is namelijk atletisch genoeg om aan druk te ontsnappen. Verder heeft hij geen problemen met turnovers zoals zijn concurrenten dat wel hadden. Het feit dat hij echter drie jaar lang op de bank zat achter een quarterback die niet in de NFL actief is, doet wel wat wenkbrauwen fronsen. Trubisky is dus wel een project, en gezien zijn skillset is er sowieso een team dat hem een kans gaat bieden.

2. Deshaun Watson – Clemson


Watson is zonder enige twijfel de meest bekende van het stel. Met Clemson pakte hij afgelopen seizoen ten koste van Alabama een nationaal kampioenschap. En zowel in 2015 als 2016 was hij een finalist voor de Heisman Trophy. Genoeg accolades dus om in aanmerking te komen voor een hoge draft status.
Er zijn echter veel vraagtekens. Watson zou iets té klein zijn, niet sterk genoeg, wat slordig met zijn worpen. Kortom, geen ideale NFL-quarterback. Het is echter iets wat ook ooit iemand als Teddy Bridgewater dwars zat, of in mindere mate een Russell Wilson (bij wie vooral de lengte het probleem was). Feit blijft echter dat Watson op het college niveau altijd de criticasters de mond heeft gesnoerd. Of hij dat ook in de NFL kan zal de tijd ons moeten leren.

3. Deshone Kizer – Notre Dame


Nog een quarterback wiens plafond volgens de experts hoog zou liggen, maar rond wie er wel twijfels zijn. Kizer was in Notre Dame twee jaar lang een starter, maar is pas drie jaar van high school af en is in dat opzicht ook zeer onervaren wanneer we het bijvoorbeeld vergelijken met Watson.
Kizer heeft echter wel het ideale frame, een goede arm, maar het zijn de roekeloze beslissingen en het gebrek aan ervaring als spelverdeler waaruit blijkt dat ook hij niet een quarterback is die er vanaf dag één zal staan. Daarnaast was Notre Dame alles behalve een succesvol team, en sommige teams zullen dat ook als een negatief signaal interpreteren, ondanks dat de nederlagen van de Fighting Irish verder gingen dan alleen het spel van Kizer.

4. Patrick Mahomes – Texas Tech


Voorlopig wordt Patrick Mahomes gezien als de ‘best of the rest.’ Pas vanaf zijn derde jaar in high school werd hij een quarterback, en vervolgens werd hij in college pas de tweede quarterback die in één seizoen over 5,000 passing yards heen ging (de ander was Case Keenum).
Er moet echter nog veel gedaan worden wil Mahomes een effectieve NFL-quarterback zijn. Zijn techniek is volgens de experts slordig, en hoewel hij bij Texas Tech er mee weg kwam om te spelen alsof hij in de achtertuin stond, zal dit in de NFL anders zien. Net als bij de overige drie, ligt het plafond hoog, maar of het ooit bereikt gaat worden is zeer de vraag.

5. Brad Kaaya – Miami


Na Mahomes valt er weer een gat en komt er een groepje met quarterbacks als Davis Webb (California), Nathan Peterman (Pittsburgh) en dus Brad Kaaya (Miami). Kaaya startte drie jaar voor de Miami Hurricanes, en was statistisch de meest efficiënte quarterback die de universiteit ooit heeft gezien.
Zoals de vijfde plek echter laat zien, is Kaaya alles behalve klaar om te starten. En of hij dat niveau ooit zal halen is maar de vraag. Hij kan hele mooie ballen gooien met uiterste precisie, maar had afgelopen jaar veel turnovers. Zijn grootste zwakte zou zijn besluiteloosheid zijn (geen compliment voor een quarterback) gepaard met zijn onvermogen om effectief aan druk te ontsnappen. Kortom, Kaaya lijkt eerder een back-up te zijn dan een potentiële NFL-starter.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen