NFL 4-on-4: Urban Meyer vierde feest

Er valt altijd wel iets te beleven in de NFL. Niet alleen op het veld, maar ook in de bestuurskamer of bijvoorbeeld de lokale bar na een wedstrijd. Daar weet Urban Meyer intussen alles van. Hoe denkt onze NFL-redactie dat de relatie tussen hem en de Jaguars verder zal evolueren? Er zijn ook heel wat General Managers actief geweest de afgelopen week. Zo vonden Jaylon Smith en Stephon Gilmore een nieuwe thuis. Welk team deed de beste zaak in deze deals? We laten ook ons licht schijnen over de kwaliteit van de NFC West en de nieuwe — officieel nu — startende quarterback van de Chicago Bears. Tenslotte kunnen we niet om de blessure van Russell Wilson heen. Daarom speciaal deze week een vijfde bonusvraag in deze NFL 4-on-4!

1. De Cowboys en de Patriots namen deze week afscheid van respectievelijk Jaylon Smith en Stephon Gilmore. Smith trok naar de Packers en Gilmore is nu een Panther. Welk team deed hier nu de beste zaak?

Jurian Ubachs: “Lastig te zeggen, maar ik neig naar de Packers. Ik dénk dat de Packers meer aan Gilmore hadden gehad, maar dit soort moves maak je als je kans denkt te maken op een titel. Die kans heeft Green Bay zeker. Carolina wordt steeds meer een outsider, maar de eerste serieuze tegenstander leverde direct een L op. Gilmore maakt ze uiteraard beter, maar pusht ze niet direct naar de status van contender, terwijl dat wel is waar je op hoopt als je dit soort dure spelers toevoegt.”

Chris van Dijk: “De Panthers hebben de beste speler gekregen, maar de vraag is of hij dit seizoen nog veel verschil gaat maken. Het duurt nog zeker tot het einde van de maand voor hij op het veld kan staan. Voor de Packers zal Smith wel een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de strijd om de play-offs. Maar als de Panthers er in slagen om Gilmore ook na dit seizoen te houden, dan zijn zij voor mij wel de winnaar van de week.”

Ton de Vries: “Beiden doen goede zaken maar de Panthers zijn de winnaar voor mij. Worst case scenario valt Gilmore tegen, dan hebben ze een “rental” voor 5.5 miljoen tot Jaycee Horn terug is. In dat geval krijgt Gilmore geen extension en krijgen de Panthers mogelijk een compensatory pick terug. Best case extenden ze zowel Gilmore als Donte Jackson (ze hebben de cap space) en hebben ze de beste secondary in de NFL de komende jaren. En een 6th pick is alles wat het gekost heeft. Overigens hebben de Panthers ook Jaylon Smith nog proberen te halen. Motto van Scott Fitterer is “in on every deal”. Met Gilmore heeft hij in ieder geval zijn buurman binnengehaald, beiden wonen namelijk in dezelfde straat.”

Luuk Dokter: “Beide teams hebben wel een goede keuze gemaakt, maar ik denk niet dat één van de twee per se beter af is. De Panthers hebben een dure speler, maar ze worden hiermee geen contender. De Packers hebben een prima linebacker; goede versterking. Als ik een keuze moet maken, zeg ik uiteindelijk toch Carolina om de mogelijke compensatory pick.”

2. Urban Meyer besloot om na de nederlaag bij de Bengals nog even te blijven plakken in Ohio. Hij nam dat nogal letterlijk en werd gefilmd terwijl hij genoot van het gezelschap van een jongedame in een bar. Zowel de spelers als het ownership in Jacksonville zijn not amused. Komt het nog goed tussen Urban en de Jags?

Jurian Ubachs: “Zeg nooit nooit, zeker niet in de NFL. Maar met de prestaties van de Jaguars en het gerommel buiten het veld is er veel reden voor ownership om een verandering door te voeren. Je hebt verdorie de QB die bij de draft werd gezien als ‘de meest complete QB in de draft sinds Andrew Luck‘. Daar moet je meer mee kunnen dan Meyer nu doet. Volgende week spelen de Jags in Londen tegen de Dolphins. Daar struikelen betekent het einde van Urban Meyer in Jacksonville.”

Chris van Dijk: “Als je wint, wordt er veel door de vingers gezien. Dat geldt ook voor Urban Meyer. Het feit dat hij niet direct de laan uit is gestuurd, geeft aan dat er in ieder geval nog iets van vertrouwen is. Trevor Lawrence speelde tegen de Bengals al stukken beter en de Jags hadden dit duel zeker kunnen winnen. Maar dat moet wel in de komende weken voor de bye gaan gebeuren tegen de Titans of de Dolphins, twee ploegen ook niet echt in bloedvorm. Want daarna wordt het programma een stuk zwaarder voor Jacksonville en dan kan de onvrede weleens omslaan.”

Ton de Vries: “Nee. Hij is volgens insiders nu al het vertrouwen van de spelers kwijt. Hij wordt intern belachelijk gemaakt. Dat kan gewoon niet goed gaan. Het zou mij verbazen als hij het seizoen af maakt.”

Luuk Dokter: “Er valt vast iets te regelen, maar ik denk dat hij er zelf gewoon niet zoveel zin meer in heeft. Misschien gaat het beter als het team iets succesvoller wordt. Meyer lijkt me geen coach voor een team dat worstelt met zichzelf.”

3. Justin Fields heeft eindelijk officieel de sleutels tot het Bears-kingdom gekregen. Kan hij ze naar de play-offs leiden?

Jurian Ubachs: “Het zal beter gaan, maar niet goed genoeg. In de divisie zijn de Packers simpelweg een maatje groter dan de rest, terwijl in de rest van de NFC met name de teams uit de NFC West de lakens uitdelen. Bears zullen wellicht lang in de race kunnen blijven, maar het uiteindelijk afleggen.”

Chris van Dijk: “Nee. Fields heeft meer potentie dan Dalton en het is terecht dat hij gaat starten. Maar de verwachtingen mogen ook niet te hoog zijn. Vorige week had hij maar 1 passing yard tegen de Browns. Geef hem een jaar om te leren, maar het zou verstandig zijn als mensen in Chicago het woord play-offs voorlopig niet in de mond nemen.”

Ton de Vries: “Play-offs vind ik een stap te ver. Zeker omdat ik behalve de Packers ook de Vikings goed vind spelen in de divisie. We gaan een hoop ups and downs zien. Voor Bears fans gloort er weer hoop, toch zal het nog een paar jaar duren voor de Bears echt weer relevant worden. Daar gaat een nieuwe coach voor nodig zijn en moet Aaron Rodgers eerst vertrekken uit Green Bay.”

Luuk Dokter: “Nee, het is een rookie en de Bears hebben het dit seizoen gewoon niet. Voor het succes van hem en Chicago zijn de stappen in de komende twee offseasons essentieel.”

4. Iedereen was het er voor het seizoen over eens dat de NFC West de sterkste divisie in de NFL is. Maar is dit nog wel zo? Moeten we stilaan ook niet richting AFC West beginnen kijken?

Jurian Ubachs: “Als het een race met twee paarden per divisie was, dan wel. De Chiefs en Chargers zouden beiden de NFC West ook best kunnen winnen. De Raiders zijn aardig, maar niet op hetzelfde niveau. De Broncos hebben mazzel gehad met hun schema, maar kunnen zich niet meten met de rest en ook niet met de NFC West. De Cardinals, Rams, 49ers en Seahawks heb ik nog steeds hoger zitten dan die twee ploegen, oftewel: de NFC West blijft de sterkste divisie.”

Chris van Dijk: “Ik vind het nog iets te vroeg om dit te zeggen, maar het zou zo maar eens uit kunnen pakken. Ik ben nog niet onder de indruk van de Seahawks en 49ers dit seizoen. Die zijn misschien wel minder sterk dan verwacht, terwijl zeker de Raiders tot nu toe verrassen. Al heeft die ploeg wel de reputatie nog in te storten. Dus laten we over een paar weken nog maar eens kijken, maar als de trend zich doorzet, dan denk ik dat de AFC West zo maar eens de sterkste divisie kan zijn.”

Ton de Vries: “Nee, verkijk je niet op de records van de NFC West. De meeste nederlagen zijn het resultaat van duels binnen de divisie. Buiten eigen divisie zijn de NFC West teams nagenoeg onklopbaar. AFC West begint wel terreinwinst te boeken, wellicht kunnen ze volgend jaar de naamgenoot uit de NFC overvleugelen.”

Luuk Dokter: “Nee, want de Cardinals, Rams, Seahawks en 49ers spreken zo veel meer tot de verbeelding dan de Chiefs, Chargers, Raiders en Broncos. Het geheel in de NFC West is veel meer dan de som der delen, meer dan in de AFC West.”

5. Breaking news vannacht: Russell Wilson zal minstens 6 weken buiten strijd zijn door de vingerblessure die hij opliep in de nederlaag tegen de Rams. Wat betekent dit voor de Seattle Seahawks en hun seizoen?

Jurian Ubachs: “De Seahawks hebben mazzel met het schema, zeker voor hun bye. Steelers en Saints hebben een goede verdediging, maar zullen niet snel zo veel punten scoren dat Smith en de Seahawks kansloos worden. De Jaguars moeten ze ook kunnen hebben. Makkelijk wordt het niet, maar als Smith Seattle in de buurt van .500 kan houden, zit het seizoen er misschien nog net niet helemaal op.”

Chris van Dijk: “Dit zet een streep door de play-offs voor Seattle. Het programma in de komende weken is niet enorm zwaar maar Geno Smith gaat ze echt niet allemaal winnen. Daarvoor is de defensie niet goed genoeg. Misschien dat Seattle wel nog in de race is als Russell weer fit is, maar het is onrealistisch om te verwachten dat hij dan ineens wel alles gaat winnen. Dat lukte nu al niet.”

Ton de Vries: “De druiven zijn zuur voor “Dangeruss” en de Seahawks. In de NFC West terugkomen zonder je QB1 is schier onmogelijk. Het zou zelfs wel eens het einde kunnen betekenen van Wilson in Seattle. Geruchten gingen al dat hij na dit seizoen weg zou willen. Als dat gebeurt lonkt een rebuild in de Pacific North West. Wel een rebuild zonder 2022 1st round pick, want die kregen de Jets in ruil voor (een dit seizoen teleurstellende) Jamal Adams.”

Luuk Dokter: “Met Wilson hield het al niet over en zonder hem wordt het alleen maar erger. Met Wilson zouden de play-offs met de hakken over de sloot worden behaald, zonder hem niet. Een flinke streep door de rekening voor Seattle en goed nieuws voor de Jets, want zij hebben de first round pick van de Seahawks in 2022.”

Lees hier de recap van het Thursday Night Football-duel tussen de Seahawks en de Rams.

Coverfoto: Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen