NFL 4-on-4: Conference Championships, Rodgers, de Saints en overtime

In de NFL 4-on-4 van deze week bespreken we natuurlijk de Conference Championsip Games van dit weekend. Mogen de Rams in eigen stadion de Lombardi Trophy proberen te winnen? Kunnen de Bengals verrassen tegen de Chiefs? Daarnaast duiken we in de toekomst van de Saints zonder Sean Payton, het Packers-Rodgers huwelijk en de regels rondom overtime in de NFL.

1. Sean Payton ging eerder deze week met pensioen en dat betekent definitief een nieuw tijdperk in New Orleans. Wat kunnen we de komende jaren van de Saints verwachten? En gaan we Payton echt nooit meer terugzien als head coach?

Marc Dorenbos: “Met Payton en vorig jaar Drew Brees zijn de twee belangrijkste mensen bij de Saints van de afgelopen jaren nu gestopt. Dit gaat hoe dan ook impact hebben in New Orleans. Ondanks de salary cap situatie verwacht ik niet dat ze volledig in rebuild gaan, maar het moge duidelijk zijn dat de Saints de komende jaren niet mee gaan tellen als één van de topteams in de NFL. Wat betreft de toekomst van Payton: je weet natuurlijk niet wat er in het hoofd omgaat van zo’n coach, maar met zijn 58 jaar is hij nog relatief jong. Het zou dus goed kunnen dat het na een pauze toch weer begint te kriebelen en dat hij terugkeert in de NFL.”

Jurian Ubachs: “Payton had natuurlijk gewoon samen met Brees moeten afzwaaien, maar goed: voor de Saints verandert er nu eigenlijk weinig. Er was al onzekerheid en die onzekerheid wordt groter, ook voor de spelers. Payton zag een speciale rol voor Taysom Hill, ondanks zijn ver ondermaatse kwaliteiten als passer. Of de nieuwe head coach dat ook ziet, valt nog maar af te wachten. De Saints zitten daarbij ook nog met een helse situatie rond de salary cap, dus het zullen nog even zware tijden worden in The Big Easy.”

Chris van Dijk: “De Saints houden natuurlijk een meer dan behoorlijk roster, ook al is er ook veel onduidelijk, bijvoorbeeld rond Michael Thomas. Maar als de Saints ergens een nieuwe qb vandaan weten te toveren die beter is dan Winston, dan kan de rebuild wel sneller gaan dan we nu denken. En wat Payton betreft: ik ben er van overtuigd dat hij terug gaat komen. Dat heeft hij al beetje door laten schemeren. Niet komend jaar, maar volgend jaar wel en dan heeft hij uiteraard de banen voor het uitkiezen.”

Toon Aerts: “Veel zal afhangen van wat de quarterback-situatie zal zijn in the Big Easy. Naar mijn gevoel staat er nog steeds een degelijk roster, al heeft Payton er volgens mij veel meer uitgehaald dan vele andere coaches zouden gedaan hebben. Als er geen kwaliteitsinjectie komt op quarterback, dan vrees ik hoe dan ook dat er een aantal magere jaren aankomen voor de Saints, ongeacht wie de nieuwe coach wordt.”

2. In de instant classic tussen de Chiefs en Bills gaf de coin toss duidelijker dan ooit de doorslag. Beide defenses waren uitgeput, dus de eerste aanvallende partij zou haast gegarandeerd winnen. Het is een oneindige discussie, maar hoe denken we hier over de OT regels?

Marc Dorenbos: “De OT regels moeten absoluut aangepast worden, dat heeft de wedstrijd van zondag wel weer laten zien. Het is eigenlijk schandalig dat de Bills na zo’n wedstrijd kopje onder gaan vanwege het verkeerd vallen van een muntje. Je moet een team toch op zijn minst de kans geven om terug te komen in de wedstrijd. Ik hoop dat deze wedstrijd een verandering van de regels op gang brengt.”

Jurian Ubachs: “ Er is geen perfecte oplossing. De voor de hand liggende suggestie is natuurlijk: geef het andere team altijd de kans gelijk te maken, ook na een touchdown. Klinkt eerlijk, toch? Maarrrr: het team dat als tweede in actie komt heeft dan ineens een enorm voordeel. Het weet exact wat het moet doen om te winnen. Het kan alle vier de downs gebruiken op elke drive zonder een punt te hoeven overwegen én weet bovendien of een field goal genoeg zou zijn voor de winst. Als tweede de bal krijgen wordt dan dus ineens veel interessanter. Het levert in mijn ogen geen véél betere situatie op dan hoe het nu gaat.”

Chris van Dijk: “Ja, er moet wat beters te bedenken zijn. En, nee ik zou het ook zo gauw niet weten. Ik zat wel eens te denken aan dat de tweede ploeg het beter moet dan de eerste, dus de Bills hadden nu een TD en een 2pt conversie moeten scoren om te winnen, maar ook dat is lastig. Mijn voorkeur zou toch zijn om de gelijkmakende kans te geven en als dat lukt dan wisselt de ploeg die als eerste gaat. Maar negentig procent van de play-offwedstrijden zijn gewonnen door de ploeg die de toss wint, dus het kan altijd beter.”

Toon Aerts : “Ik vind sudden death niet eens zo erg, maar ik zou wel de toss vervroegen naar voor de aftrap van de wedstrijd zelf, zoals her en der wordt gesuggereerd. Op die manier weten teams in het vierde kwart al wel beter welke strategie ze moeten toepassen. Als je het echt helemaal wil omgooien, betrek er dan meteen de kickers bij. Field goals vanop 20, 30, 40, 50 en 60 yards. Al gaan American Football-puristen wellicht niet meteen voor dat voorstel staan te springen…”

3. In seizoen 17, aflevering 12 van As the Rodgers turns zijn er weer een hoop vraagtekens rondom de toekomst van de quarterback in Green Bay. Zien we hem na de post-season deceptie volgend jaar terug in het groen en geel?

Marc Dorenbos: “Dat Aaron Rodgers voor lichte drama zorgt is geen nieuws meer. Hij zei na de verloren wedstrijd tegen de 49ers al dat hij geen zin had om onderdeel te zijn van een rebuild. Hier valt natuurlijk iets voor te zeggen. Voor de Packers zal veel afhangen van Rodgers’ beslissing. Als hij blijft, zullen anderen ook nog wel blijven. Als Rodgers vertrekt, bestaat er een grote kans dat iemand als Davante Adams ook zal vertrekken. De vraag is waar Rodgers heen zal moeten gaan als hij vertrekt bij de Packers. De Broncos lijken een goede bestemming. Met Rodgers zouden zij een team krijgen dat klaar is voor de play-offs. Ik betwijfel echter of ze dan een Super Bowl kanshebber worden. Het gaat hoe dan ook weer interessant worden wat Rodgers gaat doen.”

Jurian Ubachs: “Nee, de koek is op. Dit was de zoveelste dreun met Lambeau als achtergrond, de zoveelste keer dat het droomhuwelijk tussen Rodgers en de Packers niet blijkt te werken. Rodgers heeft ook aangegeven geen onderdeel te willen zijn van een rebuild en Green Bay heeft veel aflopende contracten. Rodgers gaat op zoek naar een team dat hem op pole position zet voor de play-offs van volgend jaar. De enige vraag is: welk team is dat dan? De Broncos lijken op voorhand een kandidaat en ik vind de Steelers ook geen gekke gedachte. Maar of die twee teams een betere optie zijn dan Green Bay zelf, is nog maar zeer de vraag.”

Chris van Dijk: “Het lijkt erop dat Rodgers niet meer ten koste van alles weg wil. Dus als het lukt om de ploeg bij elkaar te houden dan is nog een jaartje Green Bay de beste optie. Het is niet dat het een rampseizoen was. Dus ook volgend jaar kunnen ze meedoen. Raken de Packers bijvoorbeeld Adams kwijt, dan wordt het tijd om opnieuw te beginnen in Green Bay en Rodgers te sturen naar een ploeg waar hij meer kans heeft op een titel. Ik denk dan net als de rest aan Denver, maar Cleveland, Pittsburgh en New Orleans zouden ook opties kunnen zijn.”

Toon Aerts: “Met het vertrek van Nathaniel Hackett naar Denver, lijkt het mij alsof het pad voorbereid wordt om ook Aaron richting de Broncos te laten gaan. Zijn naam circuleerde daar vorig seizoen al en dit off-season gaat het ook bewaarheid worden. Met ook het nakende vertrek van Davante Adams, mogen ze in Green Bay stilaan aan een volledige rebuild beginnen te denken.”

4. Tot slot: mogen de Rams in eigen stadion op voor de Super Bowl? Strijden de Bengals voor het eerst sinds 1988 om de Lombardi trophy? Kortom, wie winnen de Conference Championship Games en waarom?

Marc Dorenbos: “De NFC Championship Game gaat de meest interessante en spannende wedstrijd worden van het aankomende weekeinde. De Rams oogden erg sterk tegen de Bucs, ondanks dat ze hun voorsprong verspeelden. De 49ers maken zeker kans tegen de Rams. In het afgelopen reguliere seizoen wonnen de 49ers natuurlijk twee keer van de Rams, en dat zullen ze nog een derde keer willen doen. Als de 49ers defense Matthew Stafford weet te bereiken, maken ze een kans. Ik geef de Rams toch licht het voordeel van de twijfel, zeker als Stafford zijn niveau van de Bucs wedstrijd weet te bereiken en als de Rams verdediging weer zo goed zal zijn.”

“Wat betreft de AFC Championship Game: als Bengals fan had ik hier graag wat anders geschreven, maar de Bengals gaan het heel lastig krijgen tegen de Chiefs. De Chiefs waren fantastisch tegen de Bills en de Bengals hadden het erg moeilijk tegen de Titans. In het reguliere seizoen wonnen de Bengals van de Chiefs, alleen hadden ze daar monsterwedstrijden van Joe Burrow en Ja’Marr Chase voor nodig. Als de Bengals deze stunt willen herhalen, zal dit weer nodig zijn. Daarom ga ik tegen mijn hart in en kies ik voor de Chiefs die naar hun derde opeenvolgende Super Bowl gaan.”

Jurian Ubachs: “Waar de route voor Tampa Bay op weg naar de Super Bowl-thuiswedstrijd van vorig jaar nog via een luistige uitwedstrijd in Green Bay liep, daar heeft LA nu de luxe positie So-Fi Stadium niet meer te hoeven verlaten dit jaar. Natuurlijk heeft LA niet het meest gevreesde publiek, maar het thuisvoordeel gaat voldoende zijn, zeker met de pijntjes die er zijn bij de 49ers in het achterhoofd. Ik heb voorafgaand aan de play-offs in diverse voorspelling de Niners als kampioen genoemd, maar ik vrees dat ze zondag toch net tekort gaan komen. In de AFC zullen de Bengals hun uiterste best doen, maar de Chiefs zijn los en te sterk. Het was een seizoen vol verrassingen, maar dat is voor nu even voorbij: Chiefs – Rams in de Super Bowl.”

Chris van Dijk: “De wedstrijd in Los Angeles kan wel eens voor spektakel gaan zorgen. Sean McVay als coach die geen voorsprong weggeeft is toch wel een beetje van zijn voetstuk gevallen. Dat ze van de 49ers verloren in week 18 zegt mij niet zo veel, die wedstrijd was voor SF belangrijker. Maar de manier waarop de aanval totaal stilviel zondag is wel zorgwekkend. Zeker tegen een betere defensie die ze zondag krijgen. Uiteindelijk geloof ik toch in de verdediging en de Rams. Ze zullen hier uitkomen tegen de Chiefs. Dit duel wordt een stuk minder spannend. De Bengals wonnen in het reguliere seizoen, maar ook hier domineerden de Chiefs in de eerste helft. Nu gaan ze het niet weggeven en halen ze opnieuw de Super Bowl”

Toon Aerts: “Ik ga voor een heruitgave van Super Bowl 54: Chiefs vs. 49ers. De Chiefs zagen er zo immens goed uit tegen de Bills, dat ik mij niet kan inbeelden dat de Cincinnati Bengals veel kans maken in Arrowhead. Het leek mij in de sterren geschreven dat de winnaar Bills vs. Chiefs ook meteen de AFC zou vertegenwoordigen in de Super Bowl. De Chiefs verkeren dusdanig in hoogvorm dat ze niet thuis verliezen van de Bengals. De NFC wordt wellicht spannender. De Rams zijn op papier beter, maar Shanahan is het zwarte beest van McVay. Dat zal hij ook nu weer zijn. De 49ers zweven op een roze wolk en gaan hun derde uitwedstrijd op rij winnen om de Super Bowl te halen. Al is het twijfelachtig of het wel een echte uitwedstrijd zal zijn. Er zullen namelijk veel, heel veel, 49ers-fans aanwezig zijn in SoFi Stadium komende zondag.”

Coverfoto: Josh Umphrey/Getty Images

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen