New England Patriots naar Super Bowl na comeback tegen Jaguars


De New England Patriots gaan naar Super Bowl LII. Het team van quarterback Tom Brady rekende in het vierde kwart van een spannende wedstrijd af met de Jacksonville Jaguars in de strijd om het kampioenschap in de AFC. De bezoekers maakten indruk en hadden de wedstrijd lang onder controle, maar moesten uiteindelijk buigen voor de Patriots, die over twee weken derde Super Bowl-zege in vier jaar tijd kunnen binnenhalen

NIETS AAN DE ‘HAND’

Een van de grote vraagtekens voorafgaand aan het treffen tussen de Patriots en de Jaguars was hoe de hand van Tom Brady er aan toe was. De quarterback had zijn rechterhand woensdag tijdens een training geblesseerd, maar het was niet duidelijk hoe ernstig de kwetsuur was. Het antwoord op die vraag kwam zondag tijdens de wedstrijd. Brady had ogenschijnlijk nauwelijks last van zijn hand en wist zijn Patriots naar de overwinning te leiden.
Aanvankelijk was Rob Gronkowski het belangrijkste doelwit van quarterback, maar de tight end moest kort voor rust de wedstrijd verlaten met een hersenschudding. Daarna leek de aanval van de Patriots even stil te vallen, maar zoals zo vaak vonden hoofdcoach Bill Belichick, aanvalscoördinator Josh McDaniels en Brady toch een manier om de overwinning te grijpen. Receiver Danny Amendola speelde daarbij een cruciale rol, onder meer door twee touchdowns te vangen in het vierde kwart. De laatste van die twee touchdowns leverde de Patriots een 24-20 voorsprong op, wat ook de eindstand zou blijken.

BORTLES KRIJGT GILETTE STADIUM DRIE KWARTEN LANG STIL

Wie alleen naar die eindstand kijkt, zou kunnen denken dat New England een simpele, ‘zakelijke’ overwinning had geboekt. Niets is echter minder waar. Aanvankelijk waren het de Jaguars die het best voor de dag kwamen in Foxborough, Nadat New England de leiding had genomen via een field goal van Stephen Gostkowski, nam Jaguars-quarterback Blake Bortles het heft nadrukkelijk in handen. Hij vond Marcedis Lewis in de endzone om de leiding te nemen en stelde wat later in de eerste helft Leonard Fournette in staat een tweede touchdown op het scorebord te zetten.


Ook nadat New England kort voor rust weer iets dichterbij was gekomen via een touchdown van James White, leek er nog weinig aan de hand voor Jacksonville. Twee field goals van Josh Lambo gaven de Jaguars een voorsprong van tien punten, die bij de start van het vierde kwart nog op het scorebord stond. De Patriots zouden in dat kwart terugkomen en de leiding pakken, maar het had niet veel gescheeld of dat was überhaupt niet mogelijk geweest.

FLUITSIGNAAL VOORKOMT RUIME MARGE JAGUARS, ACHT VOOR BILL & BRADY

Aan het begin van het laatste kwart wist Jaguars-verdediger Myles Jack de bal uit de handen van Patriots-running back Dion Lewis te slaan voor een fumble. Kort daarop werd de play echter afgefloten, waardoor Jack de bal niet de andere kant op kon lopen. Anders waren de Jaguars op een 27-10 voorsprong zijn gekomen, met nog 13 minuten op de klok. Met Tom Brady weet je het nooit, maar dat het in dat geval een stuk lastiger zou zou zijn geweest voor de Patriots om nog terug te komen, is duidelijk. Dat realiseerde Jack zich misschien meteen al, gezien zijn woedende reactie.


Hoe het wél afliep, is bekend. Jacksonville scoorde niet meer en stelde Brady zo in staat om zijn team nog maar eens een Super Bowl-optreden te leiden. Opnieuw via een comeback in het vierde kwart. Het is de achtste keer dat Brady en Belichick samen de belangrijkste wedstrijd van het jaar bereiken. Vijf keer pakte het duo al de Lombardi Trophy.

(Cover Photo: Winslow Townson/USA Today Sports)

Jurian Ubachs
Jurian Ubachs
Jurian volgt Amerikaanse sporten al sinds de jaren '90, toen jij een NHL-game kreeg voor zijn SEGA MegaDrive. In de jaren daarna ontdekte hij steeds meer sporten. Inmiddels genieten de NFL en MLB zijn voorkeur, met de Patriots en Red Sox daarbij als favoriete teams.

5 REACTIES

 1. De scheidsrechters zullen het vast niet expres doen, maar wat komen de pats weer goed weg zeg. In de VS begint de affectie tegen de Pats echt een hoogtepunt aan te nemen…

  • Zeker dat de Pats een paar keer beslissingen van de refs mee hebben gehad dit jaar, maar gisteren? Die delay of game kunnen de Jags alleen zichzelf verwijten en alle p.i. Calls waren terecht.
   Bizar eigenlijk dat ze geen ‘direct rood’ kennen, dat had die hit van Chruch op Gronk echt wel verdiend.
   Ps, R, affectie = liefde. Aversie misschien?

 2. @Jconra Ben ik het inderdaad mee eens..
  Begin van de wedstrijd werd een duidelijk PI op Cooks ook niet bestraft; geen Unsportsmanlike Conduct na de White TD (hét moment waarvan werd gesuggereerd dat de refs mee aan het feesten waren, waren de Patriots-spelers juist furieus op de no-call daar).. Bij 2x een PI geeft je natuurlijk ook enorme yardage cadeau; wat het enorme verschil in penalty-yards simpel verklaard.. Het doodfluiten van de fumble was natuurlijk wel cruciaal, maar eerlijk: Lewis/Jack waren aan het worstelen op de grond; ík kan mij voorstellen dat ze down-by-contact zagen..
  Het uitvallen van Gronk leek wel een bevrijding voor de Patriots. Deed mij denken de AFCCG vorig seizoen: de Patriots D was zó ingesteld op de Steelers mét Bell, dat z’n blessure zelfs slecht uit kwam. Nu leek het alsof de Jags D moeite had om zich aan te passen op de Patriots zónder Gronk..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen