New England Patriots naar Super Bowl na comeback tegen Jaguars

De New England Patriots gaan naar Super Bowl LII. Het team van quarterback Tom Brady rekende in het vierde kwart van een spannende wedstrijd af met de Jacksonville Jaguars in de strijd om het kampioenschap in de AFC. De bezoekers maakten indruk en hadden de wedstrijd lang onder controle, maar moesten uiteindelijk buigen voor de Patriots, die over twee weken derde Super Bowl-zege in vier jaar tijd kunnen binnenhalen

NIETS AAN DE ‘HAND’

Een van de grote vraagtekens voorafgaand aan het treffen tussen de Patriots en de Jaguars was hoe de hand van Tom Brady er aan toe was. De quarterback had zijn rechterhand woensdag tijdens een training geblesseerd, maar het was niet duidelijk hoe ernstig de kwetsuur was. Het antwoord op die vraag kwam zondag tijdens de wedstrijd. Brady had ogenschijnlijk nauwelijks last van zijn hand en wist zijn Patriots naar de overwinning te leiden.
Aanvankelijk was Rob Gronkowski het belangrijkste doelwit van quarterback, maar de tight end moest kort voor rust de wedstrijd verlaten met een hersenschudding. Daarna leek de aanval van de Patriots even stil te vallen, maar zoals zo vaak vonden hoofdcoach Bill Belichick, aanvalscoördinator Josh McDaniels en Brady toch een manier om de overwinning te grijpen. Receiver Danny Amendola speelde daarbij een cruciale rol, onder meer door twee touchdowns te vangen in het vierde kwart. De laatste van die twee touchdowns leverde de Patriots een 24-20 voorsprong op, wat ook de eindstand zou blijken.

BORTLES KRIJGT GILETTE STADIUM DRIE KWARTEN LANG STIL

Wie alleen naar die eindstand kijkt, zou kunnen denken dat New England een simpele, ‘zakelijke’ overwinning had geboekt. Niets is echter minder waar. Aanvankelijk waren het de Jaguars die het best voor de dag kwamen in Foxborough, Nadat New England de leiding had genomen via een field goal van Stephen Gostkowski, nam Jaguars-quarterback Blake Bortles het heft nadrukkelijk in handen. Hij vond Marcedis Lewis in de endzone om de leiding te nemen en stelde wat later in de eerste helft Leonard Fournette in staat een tweede touchdown op het scorebord te zetten.

Ook nadat New England kort voor rust weer iets dichterbij was gekomen via een touchdown van James White, leek er nog weinig aan de hand voor Jacksonville. Twee field goals van Josh Lambo gaven de Jaguars een voorsprong van tien punten, die bij de start van het vierde kwart nog op het scorebord stond. De Patriots zouden in dat kwart terugkomen en de leiding pakken, maar het had niet veel gescheeld of dat was überhaupt niet mogelijk geweest.

FLUITSIGNAAL VOORKOMT RUIME MARGE JAGUARS, ACHT VOOR BILL & BRADY

Aan het begin van het laatste kwart wist Jaguars-verdediger Myles Jack de bal uit de handen van Patriots-running back Dion Lewis te slaan voor een fumble. Kort daarop werd de play echter afgefloten, waardoor Jack de bal niet de andere kant op kon lopen. Anders waren de Jaguars op een 27-10 voorsprong zijn gekomen, met nog 13 minuten op de klok. Met Tom Brady weet je het nooit, maar dat het in dat geval een stuk lastiger zou zou zijn geweest voor de Patriots om nog terug te komen, is duidelijk. Dat realiseerde Jack zich misschien meteen al, gezien zijn woedende reactie.

Hoe het wél afliep, is bekend. Jacksonville scoorde niet meer en stelde Brady zo in staat om zijn team nog maar eens een Super Bowl-optreden te leiden. Opnieuw via een comeback in het vierde kwart. Het is de achtste keer dat Brady en Belichick samen de belangrijkste wedstrijd van het jaar bereiken. Vijf keer pakte het duo al de Lombardi Trophy.

(Cover Photo: Winslow Townson/USA Today Sports)