MLB Hall of Fame 2018: SportAmerika Editors' Choice (IV)

De lezers hebben gesproken. Over een paar dagen verschijnen de resultaten van jullie MLB Hall of Fame-stemming op SportAmerika. Tot die tijd maakt een aantal MLB-redacteuren elke dag hun stembiljet voor de Hall of Fame openbaar. Wie kregen dit jaar onze stem? Welke spelers lieten we bewust (of strategisch) achterwege? Wie stemmen wij naar eeuwige roem in Cooperstown?
De tweede redacteur van vandaag: Tim Vergoossen.


TIM VERGOOSSEN’S STEMBILJET


Een Hall of Fame-ballot is wreed. 2018 is zo mogelijk nog wreder. Veel van de namen die dit jaar naar Cooperstown kunnen zouden normaliter no-brainers zijn. Dit jaar is het met een sadistisch aantal van 34 genomineerden een ander verhaal. Al helemaal wanneer je het met je mederedacteuren eens bent dat enkele juicers zeker een stuk erkenning verdienen voor hun prestaties.
Aangezien ik een echte stathead ben, heb ik geprobeerd het merendeel van mijn ballot op keiharde cijfers te laten berusten. Vooral bij iets nostalgisch als een Hall of Fame-ballot, zullen mijn keuzes misschien niet helemaal door iedereen gedeeld worden. Toch blijft het onmogelijk bij zo’n krappe lijst geheel emotieloos te blijven. Wees dus niet verrast als her en der een wildcard opduikt.


1. Barry BONDS
2. Roger CLEMENS
3. Vladimir GUERRERO
4. Trevor HOFFMAN
5. Chipper JONES
6. Manny RAMIREZ
7. Johan SANTANA
8. Curt SCHILLING
9. Jim THOME
10. Larry WALKER


NO-BRAINERS

Chipper Jones, Barry Bonds, Roger Clemens

Als sportliefhebber heb je altijd een zwak voor one-team-players, dus het is moeilijk om niet op Chipper te stemmen. Bovendien heeft hij de stats ook mee. .303 over 19 seizoenen Braves slaan is geen makkie. Bovendien combineerde hij dat gemiddelde met gemiddeld meer dan 100 RBI per seizoen. Geen wonder dat het rugnummer van de NL MVP van 1999 al na vijf maanden pensioen werd retired.
Juiced-up of niet, Barry Bonds is van buitenaardse klasse. Als je in staat bent om 41 homeruns te slaan over gemiddeld 162 wedstrijden, en dat voor 22 seizoenen op rij, dan verdien je een nominatie. Los van dat alles haalde hij bovendien een slaggemiddelde van .298 en een OPS van 1.051 in diezelfde tijspanne. Dat lukt je echt niet met wat oppeppende middeltjes alleen.
Over pep gesproken, ook Roger Clemens krijgt van mij het voordeel van de twijfel. Van alle starting pitchers die op de ballot staan, heeft hij het hoogste WAR per negen innings. Zo goed zijn over zo’n lange periode verdient een plek in Cooperstown. Ik bedoel, 7 Cy Young Awards. Kom op.

Roger Clemens (John Cordes/Icon Sportswire)

STATS’ BEST FRIENDS

Larry Walker, Trevor Hoffman, Johan Santana
Mijn collega-redacteuren hebben niet zoveel overtuiging nodig als het op Larry Walker aankomt. Ik heb er voor het gemak wat nummers bij gezocht om die keuzes wat kracht bij te zetten. Na Bonds heeft Walker het hoogste WAR over een heel seizoen van alle genomineerde spelers. Zijn MVP year 1997 was een ongeëvenaarde allroundprestatie met een slugging van .700 en dertig gestolen honken. Tegelijkertijd had hij ook nog eens 12 outfield assists. Elk team heeft een Larry nodig.
Niet iedereen zal het met me eens zijn dat closen een kunst op zich is, maar ik vind Hoffman een waardige Hall of Famer. Gemiddeld kreeg hij, over zijn hele carrière, slechts één hit per twaalf innings tegen. Bovendien heeft hij het laagste ERA van alle genomineerde pitchers in de meest stressvolle situatie van de wedstrijd. Santana is iets minder dominant, maar met gemiddeld één strikeout per drie outs was hij zeker een aantrekkelijk werper.

Johan Santana (Jim McIsaac/Getty Images)

PERSONAL FAVORITES

Curt Schilling, Manny Ramirez, Vladimir Guerrero, Jim Thome

Als je favoriete team in Boston speelt, zijn de eerste twee keuzes moetjes. Dat gezegd hebbende, de meningen over Schilling lijken nog altijd de reden te zijn dat hij niet in de Hall terecht is gekomen. In mijn geval vind ik de World Series-titel van 2004 en het laagste ERA onder alle starting pitchers op de ballot belangrijker dan zijn dubieuze politieke voorkeuren. Manny heeft nog een extra ring voor de Red Sox om mij te overtuigen, maar met een duizelingwekkend aantal van gemiddeld 129 RBI per seizoen, was dat niet eens nodig. Wel bedankt voor de ring, overigens.

Manny Ramirez (Jim McIsaac/Getty Images)

Guerrero is het type speler waar je als coach nog wel eens gek van wordt. Zo leek hij soms op alles te slaan wat binnen een meter radius van de strikezone kwam. Toch was hij uiterst effectief, want hij heeft het hoogste slaggemiddelde van alle genomineerden. Attractief én efficient dus. Jim Thome krijgt van mij een wildcard in deze stemming. Heeft misschien niet de meest imposante carrière gehad, maar was een bovengemiddeld goede powerhitter. Wordt bovendien herhaaldelijk genoemd als “the nicest guy in baseball”, wat ook iets waard is.

WIE NIET?

Andruw Jones, Edgar Martínez, Billy Wagner

Ik had chauvinistisch kunnen zijn en voor Andruw Jones kunnen gaan, maar ik hoopte dat hij zonder mijn stemmen alsnog in onze Hall of Fame zou komen. Heb ik weer een extra stem over. Nu dat is gelukt, mission accomplished. Edgar Martínez wil ik het niet te lang over hebben omdat ik bang ben dat ik spijt ga krijgen dat ik hem er niet in heb gestemd. Moet natuurlijk gewoon in de Hall komen, omdat Big Papi het dan ook gaat halen. Billy Wagner heb ik overigens niet over getwijfeld, maar ik wilde wel even kwijt dat hij het hoogste WAR per negen innings, het laagste ERA, het laagste WHIP en het hoogste aantal strikeouts had van alle genomineerde pitchers. Maar goed, enigszins vertekend omdat hij closer was.

Cover photo: Getty Images
Top photo: John Greim/LightRocket via Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen