Matt Eberflus tekent als Head Coach bij de Bears

Nadat de Bears gisteren hun nieuwe General Manager binnenhaalden in de persoon van Ryan Poles, hebben ze vandaag hun nieuwe Head Coach vastgelegd. Defensive coordinator Matt Eberflus komt over van de Indianapolis Colts waar hij ruim drie jaar werkte. Eberflus was na afloop van het Colts-seizoen een gewilde kandidaat om Head Coach vacatures op te vullen. Hij stond bij meerdere teams op de radar, maar uiteindelijk tekende hij bij Chicago.

Eberflus is al sinds 1992 actief als coach in het American football. Hij begon zijn carrière als student assistant coach bij Toledo. Daar bleef hij in verschillende rollen actief tot 2001. In dat jaar stapte hij namelijk over naar Missouri als defensive coordinator. De stap naar de NFL volgde vervolgens in 2009 toen hij als linebackers coach bij de Clevelend Browns tekende. Daar werkte hij niet lang, want van 2011 tot 2017 was hij bij de Dallas Cowboys actief. In het laatste jaar was hij naast linebackers coach ook de passing game coordinator. Vervolgens maakte hij in 2018 de overstap naar de Indianapolis Colts als defensive coordinator in de coaching staff van Frank Reich.

In eerste instantie zou Eberflus in Indianapolis opereren onder Josh McDaniels. Die trok zich op het laatste moment echter terug waarna Frank Reich werd aangenomen. Reich en Eberflus hadden elkaar niet ontmoet, maar op voorspraak van Colts GM Chris Ballard besloot Reich Eberflus aan te houden. De defensive coordinator bleek een essentieel onderdeel in de turnaround van een 4-12 team naar een 10-6 team dat indruk maakte in de play-offs. In 2017 was de Colts defense nog de dertigste in de league, maar in het eerste seizoen dat Eberflus de controle had, sprongen ze naar de tiende plek. Dat jaar werd hij derde in de AP verkiezing voor Assistant Coach of the Year.

ERFENIS MET VRAAGTEKENS

In Chicago erft Eberflus een team dat vorig seizoen een 6-11 record had en in negen van de afgelopen 11 seizoenen de play-offs misliep. Defensief zijn de Bears één van de betere teams in de league, maar aanvallend had men het vaak moeilijk. Op quarterback was het door blessures stuivertje wisselen tussen Justin Fields en Andy Dalton. Dat gebrek aan stabiliteit deed de offense weinig goed. In de aankomende draft moet Chicago het doen zonder een first round pick, omdat die vorig seizoen werd geruild met de Giants voor een hogere pick om Justin Fields in te lijven.

De talentvolle quarterback moet één van de pilaren worden in de offense van Chicago. In zijn 10 duels als starter won hij echter slechts twee keer. Ondanks dat hij zijn talent als rusher en passer meermaals liet zien, scoorde hij ook slechts zeven touchdowns tegenover 10 intercepties. Daarom wordt de keuze van Eberflus voor zijn offensive coordinator misschien wel de belangrijkste beslissing die hij maakt als Head Coach. Immers, verdedigend valt er met de als zesde gerankte defense met mannen als Khalil Mack en Roquan Smith weinig te vrezen.

Coverfoto: Matt Kryger/IndyStar

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen