Laatste drive Chiefs was historisch langzaam

Kansas City Chiefs v San Diego Chargers
Afgelopen weekend wisten de Kansas City Chiefs voor het eerst in twaalf wedstrijden niet te winnen. De New England Patriots bleken in eigen huis met 27-20 te sterk in de Divisional Round van de play-offs, maar toch was de wedstrijd nooit zo spannend als de score doet vermoeden. En dit had voor een groot deel te maken met het clock management van Andy Reid.
Eén van de langzaamste drives ooit
Volgens de statistieken van ProFootballReference was de laatste drive van de Chiefs, waarin ze 5:16 nodig hadden om iets te doen aan de 27-13 achterstand, één van de langzaamste in dergelijke situaties sinds 1998. Sinds 1998 zouden er maar liefst 2,111 drives zijn geweest waarin een ploeg 9 tot 17 punten achter stond met zeven minuten te gaan op de klok.
Conclusie? Van de 2,111 drives sinds 1998, waartoe die van de Chiefs van afgelopen zaterdag dus ook behoort, was er slechts eentje langzamer. In 2013 deden de Oakland Raiders op bezoek bij de San Diego Chargers namelijk 5:29 over een drive bij een 26-13 achterstand. Het enige wat nog in het voordeel van de Chiefs spreekt is dat zij, in tegenstelling tot de Raiders, uiteindelijk wel een touchdown wisten te noteren.
Gezien de situatie kan je echter wel grote vraagtekens zetten bij de strategie van Reid.
Reid verdedigt beslissing om tijd te nemen
Na afloop van de wedstrijd verdedigde Andy Reid zijn beslissing toen aanwezige journalisten zich openlijk afvroegen waarom zijn ploeg in een dergelijke situatie rustig aan deed. Met 2:33 te gaan op de 1-yard line kregen de Chiefs slechts één play van de grond voor de two-minute warning, om vervolgens ook nog twintig seconden hierna te nemen om de aansluitende touchdown te maken.


Over zijn beslissing zei Reid achteraf: “We wilden koste wat het kost onze time-outs bewaren. Ik wilde beslist niet de bal teruggeven aan de offense van New England.”
De onside kick die volgde belandde in de handen van de Patriots, en daarmee kon het plan van Reid in de prullenbak, die ondanks zijn time-outs de bal niet meer terug kon krijgen. “Dat was het plan, de onside kick pakken en dan met drie time-outs een goede drive op touw zetten, het was denk ik onze enige kans.”
Geschiedenis herhaalt zich voor Reid
Helaas voor Reid viel zo’n beetje heel de achterban over zijn beslissing om het rustig aan te doen en daarmee alles te gooien op de daaropvolgende onside kick. En hoewel de beslissing discutabel valt te noemen, scheelde het niet veel of Reid had alsnog uit deze beslissing kunnen komen als een genie:

Het mocht echter niet zo zijn. En voor veel fans deed dit hun denken aan de tijd dat Andy Reid coach was van de Philadelphia Eagles. Met die Eagles stond hij uitgerekend in 2005 in de Super Bowl tegen diezelfde New England Patriots. Ook toen keek zijn ploeg tegen een achterstand aan (10 punten) en ook toen deden de Eagles het met iets meer dan vijf minuten te gaan rustig aan.
Het gevolg? Wel een touchdown, maar met slechts 1:55 te gaan was er niet tijd genoeg om vervolgens de comeback te completeren.
Andy Reid is zonder enige twijfel een goede coach, en ook dit seizoen heeft hij het prima gedaan. Maar ook ditmaal maakte hij op een cruciaal moment een zwakke beslissing door niet goed gebruik te maken van de weinige tijd die er was. Het wordt dus hoog tijd dat hij deze zomer clock management 101 gaat volgen…
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.
 1. Dus hij wilde liever een onside kick trappen dan zijn defence een kans geven de Pats te stoppen? Hoe slecht acht hij zijn eigen defence dan wel niet? Volgens mij is de kans de tegenstander 3 and out te laten gaan veel groter dan de kans dat je een onside kick recovered.

 2. Dit is meer een kwestie van een excuus zoeken. Geen coach gaat zijn eigen strategische fouten toegeven als elke football newbie ziet dat het anders had gemoeten.

 3. Clock management is wel bij meer coaches een probleem neem Arians als ze na OT hadden verloren van de Packers had die heel wat uit te leggen. En wat denk je van Coughlin dit seizoen.

  • Klopt. Daarom plaatste ik er ook als kanttekening bij dat Andy Reid ditmaal een genie zou zijn geweest als die 2nd-and-12 pass wordt onderschept en we een gelijke stand hebben.
   Bij Arians en Belichick liep het echter goed af en zij zijn dan positieve voorbeelden van ‘agressieve’ of ‘inventieve’ coaches. Ligt er vaak maar net aan hoe vaak een desbetreffende strategie tot een overwinning leidt. Als het goed gaat ben je de held, als het slecht gaat dan ben je het zwarte schaap.
   Voor Reid is het echter niet de eerste keer en dat maakt het wel bezwaarlijker. Zoveel tijd verspelen is onnodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen