De sterke terugkeer van Kelvin Benjamin

Kelvin Benjamin
De Carolina Panthers lijken dit seizoen een vervolg aan hun sterke 2015 seizoen te gaan geven. Het is desondanks toch aannemelijk dat de ploeg uit Charlotte dit jaar niet veertien keer achter elkaar zal gaan winnen. Cam Newton is dit jaar wel een target rijker. De Panthers kunnen namelijk dit seizoen weer top wide receiver Kelvin Benjamin verwelkomen.

De receiver uit Florida State zat het vorige seizoen geheel uit vanwege een knieblessure en moest knarsetandend toezien hoe zijn ploeg zonder hem bijna alles won in het reguliere seizoen. Benjamin werd knap vervangen door een comité aan receivers, waar Greg Olson met kop en schouders bovenuit stak. Toch werd de receiver wel degelijk gemist. Defensies konden nu Greg Olson brandmerken als favoriete target van Newton en pasten hun tactiek er ook op aan. De andere receivers hadden zo hun momenten, maar geen van hen was constant genoeg om de quarterback een andere betrouwbare optie te geven. Desondanks bereikten de Panthers vrij eenvoudig de Super Bowl, waar de Denver Broncos toch een maatje te groot waren. Nu speelt Benjamin niet op de offensive line en had zijn aanwezigheid in de Super Bowl waarschijnlijk niet veel uitgemaakt, want Von Miller had het op zijn heupen. Hij was de bepalende factor in de overwinning van de Broncos.
Eerste wedstrijd terug
In de eerste wedstrijd van dit seizoen moesten de Panthers op bezoek bij de Broncos, in een re-match van de Super Bowl. Gelijk zette Benjamin zijn beste beentje voor. Hij was goed voor zes catches voor 91 yards en een touchdown. Bij de touchdown stond de receiver in de slot opgesteld en op die positie blijkt hij tot nu toe onverdedigbaar. Ook Chris Harris Jr, één van de beste cornerbacks in de league, kon simpelweg de bonkige receiver niet afstoppen. In de laatste drive kon Benjamin met een 21 yard catch de Panthers in field goal range brengen. De field goal werd in de dying seconds echter gemist en daardoor konden de Broncos opnieuw met de overwinning aan de haal gaan. Maar Benjamin had zich weer van zijn beste kant laten zien en deed met zijn prestatie de alarmbellen bij alle defensive backs afgaan.
Mismatch
Met zijn 1,96 meter, 110 kg en forse postuur is hij een nachtmerrie en een mismatch voor de veelal kleinere defensive backs van de NFL. De receiver is niet watervlug, maar heeft genoeg snelheid om het cornerbacks moeilijk te maken. Met zijn lengte en lange armen is het een koud kunstje om hoge ballen te vangen. Vaak hoeft Newton de bal niet eens precies te gooien. Als de bal maar enigszins in de buurt van Benjamin komt, dan doet de receiver de rest. Ook stelt Benjamin zich geregeld op als slot receiver en dan is het voor nickle backs al helemaal een kansloze missie. Met zijn grote lichaam ontneemt hij het zicht voor de kleinere backs en zodra hij zijn lichaam weer richting de quarterback draait, kunnen de backs een onderschepping wel vergeten. Benjamin gebruikt slim zijn lichaam. Het is te vergelijken met een basketballer die zijn lichaam indraait bij het grijpen van een rebound. Good luck stopping him.


Op zondag tegen de San Francisco 49’ers was Benjamin een plaag voor Jimmy Ward. In de redzone was Benjamin opnieuw te groot en sterk voor de kleine Ward. Het was voor de cornerback vechten tegen de bierkaai. De receiver was goed voor zeven catches voor 107 yards en twee touchdowns, waaronder deze acrobatische catch. Bij zijn eerste touchdown stond hij weer in de slot en vond Newton hem met een fastball tussen twee verdedigers in. Wat de Niners ook probeerden, de receiver kon niet aan banden worden gelegd. Ook niet bij deze prachtige worp en catch. Bij zijn tweede touchdown rende de receiver een simpele route richting de pylon, de bal van Newton kwam precies op tijd aan en wederom had de verdediger geen schijn van kans.

Kelvin Benjamin blijkt vroeg in het seizoen een speler om scherp in de gaten te houden. Met zijn aanwezigheid wordt het aanvalspel van de Panthers al een stuk gevarieerder en opent het deuren voor Greg Olsen en Devin Funchess. Verder zal het leven van Cam Newton een stuk aangenamer worden. In de eerste twee wedstrijden nam Benjamin al bijna een derde van alle targets voor zijn rekening. Een trend die zich waarschijnlijk gedurende het seizoen zal voortzetten. Met tight end Olsen en Funchess als tweede receiver, die bovendien ook niet bepaald klein is, hebben de Panthers op receiver gebied een three-headed monster. Toch is Benjamin de gevaarlijkste speler van de drie. Benjamin in deze vorm kon weleens de joker worden in het volle dek kaarten van de Carolina Panthers. Een terugkeer naar de Super Bowl is zeker niet ondenkbaar dit jaar!


Foto: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen