Kassa voor Antonio Brown, Peterson F.A. en eerste Franchise Tags

Baltimore Ravens v Pittsburgh Steelers
Het nieuwe jaar voor de NFL begint op 9 maart 2017. Iedere speler die dan niet onder contract staat is een free agent. Om te voorkomen dat de beste spelers zomaar de deur uit wandelen kan ieder team één speler franchise taggen. De franchise tag is een contractaanbieding voor 1 jaar waarin een speler het gemiddelde van de 5 hoogste salarissen op zijn positie zal verdienen of -indien dit meer is- 120% van het salaris van het jaar ervoor.
Niet iedere team gebruikt de tag en niet iedere speler gaat in op de aanbieding (en mag dan niet in actie komen). Door de spelers wordt de tag namelijk niet altijd als positief ervaren. Ja ze verdienen één seizoen lang een flinke hoeveelheid geld, maar dit zijn meestal spelers op de top van hun kunnen. Als ze een meerjarig contract tekenen verdienen ze over een aantal jaren veel meer. Die garantie hebben ze niet als ze de tag tekenen. Ook de teams zijn geen fan omdat er een groot deel van de capspace naar een enkele speler gaat. De tag wordt daarom vaak gebruikt om wat tijd te rekken terwijl er over een nieuw contract onderhandeld wordt. Als er voor 15 juli geen nieuwe deal is treedt de franchise deal in werking.
Adrian Peterson Free Agent
Iemand die sowieso free agent zal zijn op 9 maart is Minnesota Vikings runningback Adrian Peterson. De Minnesota Vikings hebben bekend gemaakt dat ze geen gebruik gaan maken van de optie om Peterson nog een jaar aan zich te binden. Hierdoor is Peterson vanaf 9 maart een unrestricted free agent en kan hij een contract tekenen bij ieder team in de NFL. De bijna 32 jarige Peterson zou 18 miljoen dollar verdienen als de Vikings hem wel zouden behouden, een bedrag dat geen enkel team hem meer gaat bieden. De mededeling komt dan ook niet als een verassing. Peterson raakte vroeg in het seizoen geblesseerd en speelde slechts 19 wedstrijden in de laatste 3 seizoenen. Een terugkeer bij de Vikings is nog niet uitgesloten maar mocht hij na 10 seizoenen naar een ander team vertrekken dan eindigt zijn Vikings carriere met 11,747 rushing yards 97 touchdowns, 1 MVP verkiezing en 1 gewonnen playoff wedstrijd.


Nieuw contract Antonio Brown
Eén andere speler die in ieder geval niet getagged zal worden is Pittsburgh Steeler wide receiver Antonio Brown. Hij tekende een nieuw 4-jarig contract waarin hij 68 miljoen dollar zal verdienen. Daarmee is hij in een klap de best verdienende speler op zijn positie.


Brown is al jaren een van de beste receivers in de NFL. In de laatste 4 jaar had er niemand meer receptions, receiving yards en touchdowns dan Brown.
Tagged: Le’Veon Bell – Runningback – Pittsburgh Steelers
Voor de Steelers was er alles aan gelegen om Brown op tijd onder contract te hebben aangezien hun andere aanvallende superster -runningback Le’Veon Bell- ook een aflopend contract had. Bell is dan ook gefranchise tagged door de Steelers.


De veelzijdige Bell wordt door de Steelers nauwelijks van het veld gehaald en wordt zowel in de running als passing game gebruikt. De Steelers zullen hem dan ook zeker langer vast willen leggen, maar mocht dat voor 15 juli niet lukken dan zal Bell dit jaar ruim 12 miljoen dollar verdienen.
Tagged: Chandler Jones – Defensive End – Arizona Cardinals
De Cardinals gaven in maart 2016 een 2e ronde draft pick op om Jones binnen te halen in een trade met de Patriots. Coach Arians gaf toen al aan dat ze hem indien nodig zouden franchise taggen om hem te behouden na zijn aflopende contract en zo geschiedde. Jones had een uitstekend eerste seizoen bij de Cardinals met o.a. 11 sacks. Ze hebben tot 15 juli om het eens te worden over een nieuw contract. Zo niet dan zal Jones ruim $14 miljoen dollar verdienen in 2016.


Tagged: Kawann Short – Defensive Tackle – Carolina Panthers
De onderhandelingen tussen Short en de Panthers lopen al langer. De Panthers hopen dan ook dat de franchise tag voor Short ze genoeg tijd geeft om een langere deal uit te werken. De door PFF als derde gerankte tackle heeft de op twee na meeste sacks (17) sinds 2015 voor iemand op zijn positie. Als de Panthers en Short er voor 15 juli niet uitkomen zal Short ruim 13.6 miljoen verdienen dit seizoen. Short zelf schijnt tussen de 17 en 19 miljoen per jaar te willen verdienen. Wordt dus vervolgd.


Tagged: Melvin Ingram – Defensive End – Los Angeles Chargers
De tweede pass rusher die getagged werd is Melvin Ingram. De helft van de Ingram-Bosa tandem verhuist dus mee naar Los Angeles. De 27-jarige Ingram had vorig jaar het beste seizoen van zijn carrière en heeft nu 18,5 sack in de laatste 2 seizoenen. Ingram mag onder nieuwe coordinator Gus Bradley gaan bewijzen dat hij meer dan de 14 miljoen dollar die hij met de franchise tag krijgt verdiend.


Jason Pierre-Paul – Defensive End – New York Giants
De laatste tag van de dag en de derde voor een edge rusher is voor Jason Pierre-Paul. De 28 jarige Pierre-Paul tekende een eenjarig contract voor het vorige seizoen om te bewijzen dat hij weer helemaal de oude was na het vuurwerk incident waarmee hij een aantal vingers verloor. Pierre-Paul had een prima seizoen in een sterk verbeterde verdediging. Hoewel hij heeft aangegeven geen zin meer te hebben in weer een eenjarig contract hebben de Giants hem nu toch gefranchise tagged.


Andere spelers die naar verwachting de komende dagen de franchise tag zullen krijgen (mits er niet eerder een nieuw contract overeen wordt gekomen): Eric Berry, Kirk Cousins, Terrelle Pryor, A.J. Bouye.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen