Kansas City Chiefs winnen enerverende Super Bowl LVII

Alweer vijf maanden geleden begon het NFL-seizoen van 2022, het voelt aan als de dag van gisteren. Ondertussen zijn we aanbeland bij de wedstrijd waar elke speler van droomt, de Super Bowl. De Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs vochten als leeuwen in het State Farm Stadium om die felbegeerde Vince Lombardy Trophy.

De laatste wedstrijd van een lang seizoen, elke spelers loopt met pijntjes. Aan de ene kant speelt Patrick Mahomes met zijn geblesseerde enkel. Zijn collega van de Eagles, Jalen Hurts, moet het doen met een pijnlijke schouders. Iedereen zal de pijn moeten verbijten, Super Bowl LVII staat namelijk op het spel.

An immovable object vs an unstoppable force; dat is deze Super Bowl. De nummer 1 van de AFC tegen de nummer 1 van de NFC. Er bestaat geen twijfel over dat dit het beste is wat de NFL heeft te bieden. Om 15:44 trapten de Chiefs af en brak het spektakel los.

TEAMS IN BALANS NA EERSTE KWART

De Chiefs wonnen de toss, maar lieten de bal aan de Eagles. Geen team in de NFL is beter in hun eerste drive dan de Eagles. Dit lieten ze gelijk al zien door passend op de helft van Kansas City te komen. Na een goede catch-and-run van DeVonta Smith kwamen ze al snel op de 11-yardlijn van KC. Vier plays later scoorde Jalen Hurts de eerste touchdown van deze Super Bowl met de ondertussen klassieke Eagles QB-sneak.

Na de touchdown was het aan Mahomes en de zijnen om te laten zien waarom ze in deze wedstrijd mochten spelen. Zijn eerste pass was naar zijn favoriete doelwit, Travis Kelce. Door een sterke run van Isiah Pacheco stond KC al snel op de 20-yardlijn van Philly. Twee plays later was de stand weer gelijk. Een 18-yard pass van Mahomes viel perfect in de handen van Kelce voor de touchdown. Het was duidelijk dat de defensie van Kansas City wakker was na die matige eerste drive, ze forceerden namelijk een 3-and-out en dus een punt.

Na de punt kwamen de Chiefs wederom ver op de helft van de Eagles. De Eagles stopten de aanval van KC af, maar Harrison Butker had de kans om zijn team op voorsprong te schieten met een 42-yard field goal-poging. Zijn trapte eindigde op de paal waardoor de stand 7-7 bleef.

EAGLES MET VOORSPRONG DE RUST IN

Na de eerdere 3-and-out begon de Eagles-O weer te draaien. In de eerste play van het tweede kwart kwam de achilleshiel van de Chiefs aan het licht. Jalen Hurts had genoeg tijd in de pocket en gooide de bal diep. Ondanks dat er twee verdedigers om hem heen stonden kon A.J. Brown de bal vangen voor de 45-yard touchdown en de leiding in de Super Bowl. Philadelphia kreeg de bal ook weer razendsnel terug na een 3-and-out van KC.

Na de punt leek de aanval van de Eagles weer te gaan draaien op volle toeren. Dat veranderde volledig nadat Hurts de bal uit zijn handen liet vallen tijdens een third-down. Nick Bolton zag zijn kans. Bolton greep de bal van de grond en liep ermee naar de endzone voor zes punten. Deze keer maakte Butker geen fout, hij schoot het extra punt tussen de palen om de teams op gelijke hoogte te brengen.

Hurts had in de volgende drive het geluk wel aan zijn kant. Weer gooide hij de bal diep naar Brown, weer werd Brown verdedigd door twee Chiefs-spelers. Deze keer onderschepte de verdediger bijna de bal, maar het liep net goed af voor de Eagles. De aanval leek voor een honderdste van een seconden te eindigen met een onsuccesvolle fourth-down, maar Hurts ontweek een verdediger en bracht zijn aanval helemaal in de redzone. Een aantal plays later liep Hurts zijn tweede rushing-TD binnen van de wedstrijd. Zo nam Philadelphia weer een touchdown voorsprong met nog 2:20 op de klok in de eerste helft.

Het lukte de Chiefs niet om de stand gelijk te trekken. Sterker nog, ze moesten met nog 1:22 op de klok de bal laten aan de Eagles. Daarnaast verdraaide Mahomes tijdens de drive zijn geblesseerde enkel. Hij kon zelf het veld verlaten, al was het grimassend. Philadelphia rook bloed en wilde de voorsprong uitbreiden voordat Rihanna haar optreden startte. Zoals eerder in de eerste helft kwamen ze ver op de helft van KC. Deze keer waren de plays van Nick Sirianni wat conservatiever. Jake Elliott sloot de eerste helft dan ook af met een field goal.

CHIEFS HOUDEN HET SPANNEND

Na het spetterende optreden van Rihanna ontving Kansas City de aftrap van de tweede helft. De Chiefs begonnen het derde kwart goed. Ze brachten de bal goed vooruit en stonden in no-time op de helft van Philadelphia. Na een goede scramble van Mahomes bevond KC zich zelfs op de 4-yardlijn van de Eagles. Twee plays later liep Pacheco de bal binnen voor zes punten. Zo bracht hij de achterstand terug naar een field goal.

Direct daarna leek het compleet fout te gaan voor de Eagles. Bolton scoorde weer met een scoop-and-score. Maar, zo bleek uit de herhaling, maakte Miles Sanders geen football move. Hierdoor werd zijn fumble een incomplete pass. Dit haalde uiteraard de touchdown van het scorebord. Ook de eerste drive van de Eagles in de tweede zag er goed uit. Zo hield een knappe catch van Dallas Goedert de drive gaande. De drive die uiteindelijk zeventien plays duurde, een evenaring van het Super Bowl-record, haalde de endzone niet. Wel schoot Elliott een 33-yard field goal tussen de palen.

TEAMS OOK VROEG IN VIERDE KWART NEK-AAN-NEK

Pacheco sloot het derde kwart af met een ijzersterke 11-yard run. Het bracht KC weer op de helft van Philly en gaf het team de extra boost die het nodig had. De eerste play van het vierde kwart, een pass van Mahomes naar JuJu Smith-Schuster, bracht ze nog eens veertien yards dichter bij hun doel. De volgende twee plays belandde ook in de handen van JuJu en bracht de Chiefs op de drempel van de endzone. Daarna stond de gerenommeerde verdediging van de Eagles duidelijk niet goed op te letten, want ze lieten zich foppen door de formatie van de Chiefs. Kadarius Toney stond namelijk helemaal vrij. Hij ving de simpele pass en wandelde de endzone binnen voor de eerste voorsprong van Kansas City van deze Super Bowl. Het was ook de eerste achterstand van Philadelphia deze play-offs.

De Chiefs kregen de bal razendsnel terug na een 3-and-out van de Eagles. Toney had duidelijk vleugels gekregen na zijn TD. Zijn 65-yard return, een Super Bowl-record, strandde namelijk op de 5-yardlijn van de Eagles. KC gebruikte twee plays daarna dezelfde play die de touchdown van Toney opleverde. Deze keer mocht Skyy Moore de rol van Toney op zich nemen. De play had dezelfde uitkomst, Moore liep compleet alleen de endzone in. Hierdoor namen de Chiefs een 35-27 voorsprong met nog 9:22 op de klok.

De volgende aanvallende drive van Philly begon stukken beter. Ze behaalden een aantal first-downs. Toen liet Hurts zijn talent weer zien met een prachtige 46-yard pass op Smith. Smith ging out-of-bounds bij de 1-yardlijn, maar de sneak van Hurts een play later zorgde voor zes punten. De Eagles gingen daarna voor twee punten. Hurts beukte zichzelf, met gevaar voor eigen leven, de endzone binnen om de stand gelijk te trekken met nog een ruime vijf minuten op de klok.

MAKKELIJK GEGEVEN HOLDING-PENALTY KOST EAGLES DE KOP

De Chiefs kozen Pacheco in de zevende ronde van de draft en daar zullen ze geen moment spijt van hebben gehad. Eerst kreeg hij tijdens een run een keiharde tackle te verduren, vervolgens zat hij een play op de bank, maar pikte daarna met een outside-run de first-down en tien yards op. Een play later nam ook zijn quarterback de benen. Met een 26-yard run liep Mahomes de bal naar de 17-yardlijn van de Eagles.

Het leek er even op dat de Chiefs voor de field goal moesten gaan met nog 1:54 op de klok en een time-out in handen van de Eagles. Een makkelijk gegeven holding-penalty tegen James Bradberry gaf de Chiefs een nieuwe set downs. Hierdoor kon Harrison Butker de field goal binnentrappen. Philadelphia had slechts acht seconden om de achterstand goed te maken. Na een squib-kick waren het zelfs nog maar zes seconden. De Hail Mary van Hurts was zonder succes.

Het was een anticlimax na een geweldige Super Bowl. Desalniettemin daalde de confetti neer op het veld. Voor de derde keer in hun historie mogen de Kansas City Chiefs zich Super Bowl-kampioen worden. Na de wedstrijd mocht de MVP van het reguliere seizoen ook de Super Bowl-MVP in ontvangst nemen. De 27-jarige Mahomes is nu in het bezit van twee Super Bowl-MVP’s.


Wil je nagenieten van het afgelopen NFL-seizoen? Dat kan hier.

Coverfoto: Joe Camporeale/USA Today

Seán van Zon
Seán van Zon
Stagiair en student Journalistiek. Al sinds heugenis fan van de Giants, Knicks en Yankees. Tijdens studie in Ohio ook een zwak voor de Browns ontwikkeld, ondertussen ook fan van de Michigan Wolverines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen