Hersenschuddingen blijven probleem voor NFL ondanks nieuwe regels

Afgelopen seizoen werd de NFL opgeschrikt door een hoofdblessure bij Tua Tagovailoa. De league greep in en voerde nieuwe regelgeving omtrent hoofdblessures door. Hersenschuddingen zouden met behulp van de nieuwe regelgeving sneller opgemerkt moeten worden, maar is dat ook zo?

Toen eind september Tua Tagovailoa een zware hoofdblessure opliep tijdens een wedstrijd tegen de Bengals, was het duidelijk dat er nieuwe regels moesten komen omtrent hoofdblessures en het diagnosticeren van zulke blessures. De NFL en NFLPA (NFL Players Association) kwamen snel in overeenkomst over plannen die hoofdblessures moeten voorkomen. Daarnaast werd het protocol uitgebreid waardoor spelers in de praktijk minder snel terug mogen komen van zulke kwetsuren. Nu het seizoen alweer even achter ons ligt, is het tijd om terug te kijken. Hoe vergelijkt afgelopen seizoen zich met voorgaande seizoenen qua hoofdblessures?

REGELS BLIJKEN TE WERKEN

Pas in 2009 gaf de NFL toe dat blessures zoals hersenschuddingen bijdragen aan bijvoorbeeld dementie en CTE. Hoewel de league al vanaf 2002 maatregelen trof tegen hoofdblessures, kwamen er meer maatregelen nadat de NFL toegaf dat er een connectie is tussen hoofdblessures en kwalen later in het leven. Zo werd er een protocol ingevoerd om beter hersenschuddingen op te merken en spelers niet te snel terug te laten komen van zo’n blessure.

Vanaf 2012 liet de NFL het bedrijf IQVIA data verzamelen over blessures, waaronder hersenschuddingen. Daaruit blijkt dat hersenschuddingen nog steeds een groot probleem blijven in de sport.

In 2012 werden er, tijdens zowel het voor- als reguliere seizoen, 261 hersenschuddingen geregistreerd. In de twee jaar daarna is er een daling zichtbaar, dit met behulp van een verandering in de regels. Zo mochten spelers niet meer met de bovenkant van hun helm tackelen. Toch is er in 2015 en 2017 flinke een stijging te zien, ondanks dat in 2016 de kick-off veiliger werd gemaakt door de touchback van de 20-yardlijn naar de 25-yardlijn te verleggen.

In de jaren daarna bleef de NFL regels invoeren om blessures tegen te gaan. Vanaf 2018 tot en met 2021 bleef over het algemeen de dalende trend zich doorzetten. Na de hoofdblessures afgelopen seizoen bij Tua, en later Nyheim Hines, werd het protocol nog maar eens aangescherpt. Dat is goed terug te zien in de cijfers. In 2022 werden er namelijk 26 meer hersenschuddingen geregistreerd dan in het jaar daarvoor. Een teken dat door de nieuwe protocollen meer hoofdblessures worden opgemerkt. Daarnaast mochten spelers minder snel terugkeren van dergelijke blessures.

DE TOEKOMST

Ondanks de steeds strengere protocollen en regels rondom hoofdblessures blijven zulke maatregelen symptoombestrijding. De vraag is of hersenschuddingen ooit zullen verdwijnen uit de sport, maar er wordt nog steeds hard gewerkt om het aantal hersenschuddingen te laten dalen. Een aantal jaar geleden werd er een speciale helm voor defensive en offensive linemen geïntroduceerd die de kans op hersenschuddingen verlaagt. Vorige week werd zo’n zelfde helm geïntroduceerd speciaal voor quarterbacks. Deze zou 7% beter werken dan de meest populaire helm onder QB’s van het afgelopen seizoen.

Toch zit de toekomst wellicht niet in helmen. Afgelopen seizoen liepen er al een aantal spelers rond met een zogeheten Q-Collar. Deze halsband is bedacht door Dr. David Smith. De Q-Collar zou ervoor zorgen dat het hoofd minder beweegt wanneer het een klap krijgt. Hierdoor zou de kans op een hersenschudding dalen. De FDA, de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit, heeft de halsband ondertussen goedgekeurd voor medisch gebruik.

Hersenschuddingen blijven probleem voor NFL ondanks nieuwe regels - Los Angeles Chargers-speler Drie Tranquill met een Q-Collar
Los Angeles Chargers-speler Drue Tranquill met een Q-Collar. Foto: Kyusung Gong/Associated Press

Ondanks de goedkeuring blijft het de vraag of de Q-Collar ook echt werkt. Uit een onderzoek van Q30, het bedrijf dat de halsband maakt, blijkt dat de Q-Collar ‘misschien’ schade aan hersenweefsel voorkomt of beperkt. Daarnaast is er nog de vraag of atleten met zo’n halsband niet over de grens gaan onder het mom van valse veiligheid.

Veiligheid van de spelers blijft hoog op de agenda van de NFL staan, desalniettemin zal er ondanks de stappen vooruit nog veel moeten gebeuren wil de sport écht veilig worden.


Coverfoto: Tom Fox/Dallas Morning News

Seán van Zon
Seán van Zon
Stagiair en student Journalistiek. Al sinds heugenis fan van de Giants, Knicks en Yankees. Tijdens studie in Ohio ook een zwak voor de Browns ontwikkeld, ondertussen ook fan van de Michigan Wolverines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen