Game review: Madden NFL 2017

image.img
Het is lang geleden dat een Madden game de speler echt weer deed genieten. Met Madden 2016 werd de weg omhoog definitief ingeslagen en kon rekenen op positieve kritieken. De nieuwste release bouwt hierop op een goede manier voort. Ben je een gamer die van American football houdt, dan kun je met een gerust hart Madden NFL 2017 in huis halen. Ook al is de presentatie nog lang niet van het niveau van de NBA2k-reeks en de FIFA-reeks, je kan zien dat de makers er alles aan gelegen is om Madden stap-voor-stap terug aan de top van sport games te brengen. En dat mag gewaardeerd worden.
Vernieuwingen
Om te beginnen met de vernieuwingen op het veld, is het nu eindelijk mogelijk om formation subs uit te voeren. Dus voor elke individuele formatie kan je andere spelers op het veld zetten. Wil je running back X alleen in een I-Form formatie op het veld en niet in de Pistol of Single Back, dan kan dat. Iets waar de die-hards lang op hebben moeten wachten.
Vorig jaar werd interactie tussen wide receiver en back geïntroduceerd en nu zien we dezelfde mini games terug als je met je running back het veld over rent. Boven je speler verschijnt een knop en diezelfde knop geldt ook voor je tegenstander. Wie het eerste drukt wint de battle. In het geval van offense breek je bijvoorbeeld een tackle voor meer yards, in het geval van defense tackle je de speler. Het geeft je meer controle over de uitkomsten op het veld en daar gaat het om.
Daarnaast zijn de controls uitgebreid met tal van mogelijkheden om moves op meerdere wijzes uit te voeren. Het geeft het spel veel meer diepgang en mogelijkheden om op het veld mooie dingen te laten zien.
Verder is special teams eindelijk leuk om te doen. Je kan meer trick plays uitvoeren en de defense heeft nu echt de mogelijkheid om een punt of field goal te blokken. Ik genoot toen ik een field goal blokte, de bal oppakte en naar de andere kant liep voor een touchdown. Het zijn die elementen die football onvoorspelbaar en leuk maken. Op de rookie en pro moeilijkheidsgraad gaan deze moves trouwens automatisch, waardoor de meer casual speler niet al teveel instructies hoeft te onthouden.
Defense
Kijken we puur naar de verdedigende kant van Madden, dan valt op dat zone coverage verbetert is. De zones worden beter gedekt, wat ten goede komt aan het realisme van Madden. De AI ziet precies wie wat doet en kunnen daar beter op inspelen. Daarbij kan je voor de snap precies zien welke zones door welke verdedigers bewaakt worden. Nuttige informatie die je meer handvaten geeft om in te spelen op wat de aanval van plan is en of je de juiste play gekozen hebt.
Pigskin
Dit jaar ga je ook veel meer variaties zien in hoe de bal op het veld beweegt. Deze is nu echt ‘los’, waardoor de pigskin net als in het echt alle kanten op kan stuiteren en niet meer naar aan aanvaller of verdediger ‘gezogen’ wordt. Ook dit komt het realisme weer ten goede in vergelijking met vorig jaar.
Commentaar
Niets maakt of breekt een pot Madden meer dan het commentaar. Tiburon is met een nieuw duo gestart en die opfrisbeurt valt direct positief op. Ze geven veel goed, informatief en humoristisch commentaar en het grote voordeel is dat de heren samen in de booth hebben gezeten om de teksten in te spreken. Daardoor is de chemie vele malen beter dan bij hun voorgangers. Daarbij blijven er bijna wekelijks commentary updates komen (ondetussen zijn er al drie nieuwe updates voor het commentaar bij gekomen), waardoor het duo dingen zegt die relevant zijn en blijven. Gedurende het Madden seizoen hoor je dus feiten over spelers en teams die in het echt ook gebeurd zijn. Denk aan blessures, teams die een win of loss streak hebben, etc. Het is goed om te zien dat de makers echt vernieuwend bezig zijn.
Ticker
Een andere veelgevraagde ding is een in-game ticker die scores van andere wedstrijden aangeeft. Eindelijk zit die in het spel verwerkt, al moet je daar wel een franchise voor starten, want in exhibition games kom je de ticker niet tegen.
Presentatie
EA gaat er prat op dat de presentatie weer een lift gekregen heeft. Nieuwe camera’s zoals de pylon cam (die we kennen uit de NFL) zijn toegevoegd. Leuk, maar soms krijg je herhalingen voorgeschoteld vanuit de pylon cam die totaal niet relevant zijn voor de play zelf. Daar is zeker verdere verbetering nodig. En Madden kan nog altijd niet tippen aan de presentatie van bijvoorbeeld NBA2K16. Daar zie je interviews met spelers voorbij komen, een echte pre-game en half time show en interviews in de rust met een speler of de coach. Bij Madden ontbreekt het daaraan. De presentatie voelt bleek aan en daar dienen echt grote stappen gemaakt te worden om mee te doen met de andere sportspellen. Van een half time show is nauwelijks sprake (je ziet enkel een paar hoogtepunten), om maar te zwijgen over een post-game show. Ook in een Franchise ontbreekt het aan hoogtepunten van andere wedstrijden, waardoor je nooit echt het gevoel hebt met een seizoen bezig te zijn, omdat je geen informatie ziet van andere wedstrijden. Gelukkig is de in-game ticker toegevoegd, maar er mogen nog wel een paar grote scheppen bovenop.
Modes
Uiteraard is EA’s paradepaardje en geldtrekker nummer één Ultimate Team weer aanwezig. We kennen dit concept uit alle andere EA sportspellen. Koop en verzamel kaarten om je ultieme fantasy team samen te stellen en speel met je team online tegen andere Ultimate Team spelers.
De Franchise Mode heeft een hier en daar een update gehad. Zo zie je in één oogopslag waar je team’s sterke en zwakke punten liggen. Verder kun je spelers naar hartelust editten, is er dus een in-game ticker toegevoegd om je op de hoogte te houden van wat er binnen jouw NFL seizoen gebeurd en zijn er nu practice squads.
Grootste nieuws is de toevoeging binnen Franchise Mode van het zogenaamde Play the Moments principe. Het stelt je in staat om alleen tijdens de belangrijke momenten in een wedstrijd de controls over te nemen, waardoor je sneller wedstrijden kunt spelen en sneller door een seizoen heen gaat. Een welkome editie voor een ieder die niet het geduld heeft om volledige wedstrijden te spelen en dat seizoenen lang. Voorbeelden van Play the Moments zijn de eerste kickoff return, belangrijke 3rd down en red zone momenten voor zowel je offense als defense, special teams en meer. Het scheelt een hoop tijd en toch ben je bepalend voor je team tijdens wedstrijden.
Ook is de Skill Trainer en Gauntlet weer terug. Leuke manieren om je Madden skills te verbeteren en te fine tunen en voor leken op het gebied van Madden en American football een goede mogelijkheid om plays en concepten te leren en goed uit te voeren.
Qua weersomstandigheden is er niets veranderd, ook grafisch niet. Dus sneeuw, regen en zonneschijn. Maar in de sneeuw spelen ziet er niet heel spectaculair en hopelijk gaat het team daar mee aan de slag, om er voor te zorgen dat het compleet anders speelt en er ook nog eens voortreffelijk uitziet. Niets is leuker dan dat echte winterse gevoel te hebben, zoals je dat op tv ziet wanneer men in Denver of Green Bay tijdens een koude winterdag samen komen om het tegen de plaatselijke trots op te nemen.
Conclusie
Al met al mag Rex Dickson met zijn team de complimenten in ontvangst nemen omdat ze er echt mee bezig zijn Madden weer terug naar de top van de sport games te brengen. Alleen EA heeft de NFL licentie, dus is van concurrentie geen sprake. Tijdens interviews, maar ook door het spelen van de huidige generatie Madden games, zie je dat de makers een meerjarenplan hebben liggen om stap-voor-stap Madden weer echt Madden te maken. Grote stappen moeten nog gemaakt worden op het gebied van presentatie, weersomstandigheden en wellicht ook grafisch. Madden kan er prachtig uitzien, maar het is een hit-and-miss. Spelers langs de zijlijn zonder namen op het shirt, spelers die in tandem exact dezelfde beweging maken..Dat zijn kleine dingen waardoor je nog altijd het idee hebt met een game bezig te zijn en niet naar een echte uitzending zit te kijken. Op het veld steekt Madden prima in elkaar, zeker nu de bal echt een eigen leven leidt, je meer mogelijkheden hebt om moves uit te voeren en special teams niet meer als een abc-tje aanvoelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen