Game of the Week: Redemption Bowl tussen Vikings en Texans

Deze week geen wedstrijd tussen twee Super Bowl favorieten in de Game of the Week. Het is er echter wel eentje waar veel op het spel staat. Twee teams die vorig jaar een wedstrijd wonnen in de play-offs, maar nu al onder grote druk staan. Voor zowel de Vikings als de Texans staat het seizoen op het spel na drie nederlagen op rij. Wie revancheert zich in deze Redemption Bowl?

PITTIGE SEIZOENSSTART VOOR DE TEXANS

Er zijn meer dan genoeg statistieken bij te halen om aan te geven dat de Texans tot nu toe niet naar behoren presteren. Voordat daar naar gekeken wordt, is het goed om te weten wie de mannen van Bill O’Brien tegenover zich hebben gehad. De eerste drie weken bestonden uit duels met de Chiefs, Ravens en Steelers. Daar is dan meteen ook alles mee gezegd. Zwaarder kan bijna niet. Het seizoen start eigenlijk nu pas echt voor Deshaun Watson. De komende weken zullen hij en zijn mannen moeten laten zien wel degelijk play-off waardig te zijn.
Ondanks de verzachtende omstandigheden zijn er wel een aantal problemen op te merken. Uiteraard vertrok DeAndre Hopkins en hebben de Texans dat gat niet op kunnen vullen. Desondanks is de passing game niet eens het grootste probleem. Het is namelijk over de grond waar tot nu toe vrij weinig lukt. Tot nu toe heeft Houston een gemiddelde van slechts 66 yards per game; alleen de Giants scoorden daarin slechter. David Johnson begon vrij aardig, maar zakte daarna ver weg. Carlos Hyde speelt sinds dit seizoen voor de Seahawks. Mogelijk hebben de Texans meer succes tegen de Vikings defense, die Derrick Henry niet van 119 yards en 2 touchdowns kon weerhouden.


Het grootste probleem voor Houston, eigenlijk al jaren, is de offensive line. Dat breekt ze niet alleen op bij het ondersteunen van de running game. Deshaun Watson is na Joe Burrow de meest gesackte (13) QB na drie weken. Tegen de Steelers maakte de o-line het helemaal bont en liet de tegenstander vijf sacks en twaalf QB hits noteren. Het beschermen van de franchise QB wil nog niet echt lukken in Houston.

IJSKOUDE START MINNESOTA

Fans in Minneapolis waren vol goede moed voorafgaand aan dit seizoen. Door de moves van de front office was iedereen het er wel over eens: de Vikings zouden de Packers van de troon stoten in de NFC North. Drie weken later is het sentiment compleet anders. De Vikings waren de eerste twee weken het meest teleurstellende team in de NFL. Daar bovenop kwam nog een nipte nederlaag tegen de Titans. Waar je bij de Texans verzachtende omstandigheden kan aandragen, is het optreden van de ploeg van Mike Zimmer toch ronduit teleurstellend. Vooral dat van quarterback Kirk Cousins.
Was Cousins vorig jaar nog één van de meest betrouwbare passers in de league, dit jaar houdt hij met een completion percentage van 59% alleen Dwayne Haskins achter zich. Overigens zagen ze ook in Minnesota de beste wide receiver vertrekken. Stefon Diggs trok de deur achter zich dicht en vangt nu de passes van Josh Allen. Het matige presteren van Cousins is niet alleen toe te schrijven aan het vertrek van Diggs, maar het speelt wel een rol in het feit dat de QB slechts 26e is in passing yards tot nu toe. In het duel met de Titans wist Cousins eindelijk zijn wide receivers Adam Thielen en rookie Justin Jefferson te vinden.

HERSTEL TEGEN DE TITANS

De offense van de Vikings is vaker onbetrouwbaar geweest. Waar in andere jaren echter vertrouwd kon worden op een uitstekende defense geeft ook dit deel van het team momenteel niet thuis. Alleen de Falcons en de Seahawks lieten meer punten toe in de eerste drie weken. Gemiddeld kregen de Vikings 34 punten per wedstrijd tegen, terwijl ze niet de beste tegenstanders hebben gehad.


Enig optimisme moet Mike Zimmer halen uit het optreden tegen de Titans. Tijdens deze tamelijk onnodige nederlaag liet in ieder geval Dalvin Cook zien dat hij zijn nieuwe contract wel degelijk waard is. Een touchdown en 181 yards is hopelijk een goede basis voor de komende weken. Helemaal tegen de Texans running defense, die de meeste rushing yards toe liet van alle teams in de NFL.


Waar de offense in de eerste twee weken nog compleet onzichtbaar was, zagen we tegen de Titans dat er wel degelijk potentie zit. Het optreden van Justin Jefferson (175 yards, 7 receptions, 1 TD) was zeer hoopgevend en Adam Thielen werd ook weer gevonden door Cousins. Beide spelers gaan ze hard nodig hebben. Zowel de Packers als de Bears zijn ongeslagen in de NFC North dus als de Vikings enigszins in de buurt willen blijven, moet er gewoon gewonnen worden.

TEXANS LICHT FAVORIET

Voor de Texans is de wedstrijd minstens net zo belangrijk. De eerste drie weken konden worden toegewezen aan een loodzwaar speelschema. In de komende drie weken, als de Vikings, Jaguars en Titans op het programma staan, moeten er echter overwinningen behaald worden. Weliswaar is de achterstand op de Titans en Colts al flink opgelopen, maar ook deze ploegen hebben nog geen onuitwisbare indruk achtergelaten.
Voor beiden ploegen is een overwinning cruciaal om nog iets van het seizoen te kunnen maken. Derhalve hebben we hier te maken met een ware Redemption Bowl. Op basis van de eerste weken lijken de Texans licht favoriet. De turnover battle wordt in ieder geval cruciaal. Bij beide teams slaat deze tot nu toe negatief uit. Cousins pakt zelfs de oneerbiedige leiding in het interceptions klassement.
Voorspelling: Vikings 25 – 31 Texans

 
 


Lees hier hoe het beide ploegen verging in week 2.

Coverfoto: Brett Coomer / Houston Chronicle

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen