Game of the Week: 49ers op bezoek bij de Seahawks


De game of the week van deze week is het toetje op het menu. We gaan naar maandagavond voor het treffen tussen de ongeslagen 49ers en de Seahawks. Een regelrechte topper in de NFC West. De thuisploeg, onder leiding van Pete Carroll, heeft een overwinning nodig om het gat richting de 49ers nog te kunnen dichten. Een clash tussen misschien wel de meest complete ploeg in de NFL, de 49ers, en het team dat met Russell Wilson de frontrunner in de MVP-strijd heeft, de Seahawks. De historische rivaliteit tussen beide teams geeft deze wedstrijd extra karakter. Het CenturyLink Stadium zal afgeladen vol zitten voor gegarandeerd spektakel. Kan San Francisco in de NFC East de strijd beslissen of gaan we een waanzinnig spannende slotfase van het seizoen tegemoet? Die vraag zal maandagavond beantwoord worden.

RIVALITEIT

Wedstrijden tussen deze teams hebben altijd een bijzondere lading gehad. Met name tussen 2010 en 2013 vierde de rivaliteit hoogtij. Russell Wilson was net gedraft door Seattle en bij de 49ers waren het de jaren dat Colin Kaepernick de NFL op zijn kop zette. Beide powerhouses streden jarenlang om dominantie in de NFC. De meest legendarische ontmoeting was de NFC Championship game in 2013. In die wedstrijd, gewonnen door de Seahawks, gebeurde te veel om op te noemen. Het terugkijken meer dan waard.

TERUG AAN DE TOP

Het duurde wat jaartjes voordat deze clash weer zo’n lading kon krijgen. Dat komt met name door de 49ers die wat mindere jaren achter de rug hebben. Plotseling is de ploeg van Kyle Shanahan weer terug aan de top. Ongeslagen dit seizoen en sterk aan beide kanten van de bal. Het drie-koppig running back monster en de levensgevaarlijke pass-rush met Nick Bosa als belangrijkste wapens. De toevoeging van Emmanuel Sanders als wide receiver pakt ook goed uit. Na een slow start dit seizoen begint zelfs Jimmy “G” Garoppolo in vorm te raken. Tegenstanders worden gek gedraaid door de inventieve plays van Shanahan en aan de andere kant murw gebeukt door de defense onder de bezielende leiding van Robert Saleh. Het enige negatieve dat gezegd kan worden over de 49ers is dat het resterende speelschema ze niet bepaald gunstig gezind is. De laatste weken van dit seizoen zal het team nog flink getest gaan worden.

RUSSELL WILSON

De Seahawks kunnen niet rekenen op hun defensie dit jaar. Het moet vooral van één speler komen: Russell Wilson. Die taak neemt ‘The Professor’ maar al te graag op zich. Het product van Wisconsin speelt dit jaar beter dan ooit. Daarmee ontpopt hij zich tot ware MVP kandidaat. Terwijl Wilson de minste interceptions gooit van alle QBs in de NFL staat hij wel stijf bovenaan in touchdown passes (22). Naast de uitstekende statistieken slaagt hij ook voor de zogenaamde eye-test. Wilson dartelt over het veld en sleept bijna wekelijks de overwinning binnen met een last-minute touchdown drive. Als iemand de sterke 49ers defense in verlegenheid zou kunnen brengen, is hij het wel. De vraag is of hij op kan tegen het offensieve geweld van San Francisco.

PUNTENFESTIJN

Dat beide ploegen punten gaan scoren is wel duidelijk. De run defense van de Seahawks is hun zwakke punt en laat de 49ers nou juist daar heel goed in zijn. Daarnaast weten we ook dat Wilson punten gaat scoren. Belangrijk zal zijn wie er op voorsprong komt en de druk bij de andere partij kan leggen. Puur afgaande op de statistieken en breedte van de selectie zijn de 49ers favoriet. Echter, zeker gezien de rivaliteit, is dit een wedstrijd op zich. Als de Seahawks boven zichzelf uit kunnen stijgen, hebben ze een goede kans. De kans op veel punten en spectaculaire plays is groot. De wekker zetten voor deze pot is zeker geen schande. In ieder geval weten we na maandagavond hoe spannend het slot van de competitie gaat zijn in deze divisie.
Voorspelling: Seahawks 27 – 33 49ers

Coverfoto: Nhat V. Meyer/Bay Area News Group
Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen