Eerste Lombardi Trophy voor Eagles na historische Super Bowl

Het lange wachten is eindelijk voorbij in Philadelphia. Voor het eerst mogen de Eagles zich Super Bowl-winnaar noemen. Na twee verloren finales won ‘Philly’ nu wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Favoriet New England Patriots werd in Minneapolis na een legendarisch duel verslagen: 41-33.

HISTORISCHE SUPER BOWL

Super Bowl LII werd er één om nooit meer te vergeten. In een onwaarschijnlijke shoot-out werden NFL-records verpulverd. Nog nooit in de historie was er een wedstrijd geweest waarin de offenses zo over het veld raasden. G.O.A.T. Tom Brady gooide 505 yards en 3 touchdowns, een Super Bowl-record, maar zelfs dat was onvoldoende voor een zesde ring.
De MVP-award ging naar de onwaarschijnlijke held van de Eagles. Nick Foles ontpopte zich tijdens het postseason tot de redder van ‘Philly’ en tijdens Super Bowl LII deed hij er nog een schepje bovenop. Niet alleen gooide hij voor 373 yards en 3 touchdowns, ook ving hij als eerste quarterback ooit een touchdown pass in een Super Bowl na een gedurfde play-call. Het maakte het extra speciaal dat de Patriots via Brady eenzelfde play de mist in zagen gaan.

SHOOT-OUT

Het waren slechts een paar hoogtepunten van een Super Bowl waarin bijna elke offensieve speler een MVP had kunnen zijn. LeGarrette Blount rushte voor 90 yards en een touchdown tegen het team waarmee hij vorig jaar de Super Bowl won. Corey Clement ontpopte zich tot de verrassing met 100 rushing yards en een touchdown.
Voor de Patriots waren Chris Hogan, Danny Amendola en (na rust) Rob Gronkowski niet te stoppen. ‘Gronk’ terug van een hersenschudding leek er voor rust niet helemaal bij, maar leidde in het derde en vierde kwart ging hij helemaal los en gaf hij zijn team een voorsprong met een prachtige catch.

De Patriots kwamen daarmee voor het eerst in het hele duel op voorsprong en leken de wedstrijd naar zich toe te hebben getrokken. Zeker toen New England een three-and-out leken te hebben geforceerd op de helft van Philadelphia. Via een cruciale fourth down conversion hield coach Doug Pedersen zijn team echter in de wedstrijd. Zach Ertz hield de drive levende en was ook de beslissende factor in de endzone.

GRAHAM DEELT KNOCK-OUT UIT

Met slechts vijf punten voorsprong, genoeg tijd op de klok en de bal in de handen van Brady leek er opnieuw een klassieke Patriots-overwinning aan te komen. De zesde Super Bowl van Brady en Bill Belichick was dichterbij dan de eerste voor Philadelphia, zeker omdat de defensie van de Eagles nog geen moment in de buurt was gekomen van de G.O.A.T. De geroemde D-line van Philly was een non-factor in Super Bowl LII tot het moment dat het er echt om ging.
Brandon Graham kreeg als enige speler in de hele wedstrijd een sack op zijn naam en dwong Brady tot een fumble. Rookie Derek Barnett ontfermde zich vervolgens over de bal.

Het was in principe de knock-out in een duel waarin beide teams op een bokser leken die klap na klap incasseerden maar, tot dat moment, niet down gingen. Eagles-kicker Jake Elliott zette de turnover om in drie punten waarna Tom Brady aan één minuut niet meer voldoende had om acht punten achterstand goed te maken en de legendarische wedstrijd nog naar overtime te brengen. Eindelijk mocht ‘Philly’ juichen onder leiding van MVP Foles.

Cover photo: AP Photo/Frank Franklin II