Prospect Watch 2018: Texas Rangers

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League West, met in deze aflevering: Texas Rangers.

HOLD STEADY

Qua talent hebben de Texas Rangers het farmsystem sinds vorig jaar redelijk op hetzelfde niveau weten te houden. De organisatie uit Texas blijft top-heavy met gedegen talent in de tweede helft van de top 10. De verkoop van Yu Darvish leverde de club zelfs een nieuwe nummer één in het systeem op; slugging Willie Calhoun kwam over van de LA Dodgers in ruil voor de Japanner.
PROSPECT WATCH 2017: TEXAS RANGERS
Los van de komst van Calhoun zijn er nog vier nieuwe gezichten de top 10 binnengeslopen. De overige zes spelers stonden ook vorig jaar al in de bovenste regionen, zij het in andere volgorde.
NIEUW BINNEN
2017 second round Draft pick Hans Crouse had een indrukwekkend debuut in Rookie Ball, waar hij in 20 innings 30 strikeouts en zeven walks verzamelde. De 19-jarige werper staat bekend om zijn drukke gedrag op en rond de heuvel, waar zijn controle zo nu en dan onder lijdt. Hier had hij in zijn korte debuut echter geen last van, getuige het succes met zijn 94+ mph fastball.
Ook Chris Seisse is een nieuwe toevoeging aan het Rangers-systeem. De kortestop is de Rangers’ first round Draft pick uit 2017 en een begenadigd verdediger in het infield. Ook liet hij in 116 slagbeurten zien aardig uit de voeten te kunnen met een knuppel. De 19-jarige Floridiaan sloeg .336, zij het met weinig power.

Nieuwe Draftgezichten (vlnr): OF Bubba Thompson, SS Chris Seise en RHP Hans Crouse (Tom Pennington/Getty Images)

De derde 2017 Draft pick, Bubba Thompson, vinden we op plek acht in de top 10. De eveneens 19-jarige outfielder is megasnel en is defensief een potentiële topper. Aanvallend gezien zal er nog wat ontwikkeltijd gegund moeten worden, maar de sky is the limit voor Thompson, die .257 sloeg in 113 Rookie Ball-slagbeurten.
Laatste nieuwe naam in de Top 10 is Yanio Perez. De 22-jarige Cubaan beschikt over een enorme hoeveelheid power, wat terug te zien is in zijn 23 doubles en 14 homeruns in 461 Minor League-AB’s in 2017.

STUIVERTJE WISSELEN

Achter Calhoun ruilen werper Yohander Mendez en outfielder Leody Taveras van volgorde. Waar vorig jaar Mendez uit een geweldig seizoen kwam rollen, is het nu Taveras die een streepje voor krijgt. De potentiële five-tool player speelde het volledige seizoen in Single-A, waar hij .249 sloeg met 20 doubles, 8 homeruns en 20 gestolen honken. Defensief blinkt de 19-jarige Dominicaan altijd uit.

Leody Taveras (baseballamerica.com)

Mendez gooide voornamelijk in Double-A (3.79 ERA, 124 strikeouts in 137.2 innings), maar verzamelde ook al 12.1 Major League-innings (5.11 ERA). De controle blijft indrukwekkend bij de 23-jarige Venezolaan, die op weg lijkt naar een plek in de Rangers rotation.
Cole Ragans is de jonge lefty die de Rangers in 2016 in de eerste ronde draftten. De 20-jarige stapelde de strikeouts op in 2017 (87 in 57.1 innings), maar zijn controle liet hem af en toe nog wat in de steeds (35 walks). De toekomst is echter zonnig voor Ragans, die alleen maar beter lijkt te worden. Hij zakt door de komst van Crouse en Calhoun wel één plekje.

DE KLOK TIKT

Ronald Guzman en Joe Palumbo zijn ook geen nieuwe namen op de lijst, maar wel twee namen waar de tijd voor begint te dringen. Niet zozeer qua leeftijd (beide zijn 23), maar om andere redenen. Guzman tekende op dezelfde dag als Nomar Mazara bij de Rangers en werd in het begin beschouwd als de betere speler. Mazara brak imiddels door, terwijl Guzman in Triple-A bleef hangen (12 HR, 22 doubles, .298 in 470 AB’s). Met een gebrek aan vrije lopen en veel hit or miss in zijn swing, zouden de Rangers wel eens wat kunnen verzuren over de Dominicaan.
Palumbo blijft een ondergewaardeerde werper, voornamelijk vanwege zijn kleine postuur. Na 122 strikeouts in 96 innings in 2016, startte de lefty 2017 in Single-A (Adv.). Na een sterk begin (22 strikeouts in 13.2 innings, 4 walks) knapte zijn UCL en onderging hij Tommy John-surgery, wat hem een paar plaatsen doet dalen op de lijst. De voormalige 30e ronde-draftselectie moet revalideren, maar blijft een niet te onderschatten factor en persoonlijke favoriet.

Joe Palumbo (MiLB.com)

TOTAALPLAATJE

De Rangers kunnen, mede dankzij een uitstekende Draft in 2017 en de Darvish-trade, terugkijken op een succesvol Minor League-jaar. De farm in Texas begint heel aardige vormen aan te nemen en ook qua leeftijd zit alles mooi gespreid. Op deze manier kunnen de Rangers mogelijk jaren plezier hebben van hun opleidingsschool, mocht het nodig zijn. Yohander Mendez en Willie Calhoun staan op het punt definitief te promoveren naar de Majors.

HOUD IN DE GATEN

Andy Ibanez (2B), Alex Speas (RHP), Kyle Cody (RHP), Josh Morgan (SS/C), Ariel Jurado (RHP).

Cover photo: Ronald Martinez/Getty Images


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen