De NFC play-off puzzel

De laatste week van het reguliere seizoen staat voor de deur. Meer dan ooit is het dit jaar puzzelen geblazen wat betreft de play-off plekken. Om een duidelijk overzicht te krijgen van de stand van zaken helpen we je deze week met de voorbereiding. In twee artikelen nemen we alle play-off scenario’s met je door voor de NFC en de AFC. In dit artikel behandelen we de NFC. Wie pakt de first seed? En wie valt er net buiten aan het einde van de rit?

PACKERS FAVORIET, MAAR NOG NIET ZEKER

Om te beginnen is het nog steeds spannend in de strijd om de belangrijke first seed. Het team dat als eerste eindigt, heeft namelijk als enige een bye week en home field advantage. Drie teams maken kans op deze positie, waarbij de Packers (12-3) de grote favoriet zijn. Voor het team van Aaron Rodgers is het simpel: winnen van de Bears in week 17 en de first seed is binnen. Ingewikkelder wordt het als de Packers niet weten te winnen. Dan liggen er twee andere teams op de loer: De Seahawks (11-4) en de Saints (11-4).

Seattle gaat op bezoek bij de 49ers, terwijl New Orleans de laatste week speelt tegen de Panthers. Verliezen de Seahawks, dan is de first seed wederom binnen voor de Packers. Verliezen de Packers echter en winnen de Seahawks, dan gaat het ineens tussen de Seahawks en de Saints. Bij winst van de Seahawks en verlies van de Saints gaat de first seed naar Seattle. Winnen de Seahawks en Saints beiden dan komen drie teams op 12-4 uit. In dat geval winnen de Saints de first seed. Kortom, het enige play-off scenario voor de Saints om de first seed te pakken, is als de Packers verliezen, de Seahawks winnen en ze zelf winnen.

Ook als de Packers winnen, zullen de Seahawks en Saints nog naar elkaar kijken. De tweede plek biedt namelijk ook het voordeel van een extra thuiswedstrijd. Met name Drew Brees zal graag op eigen veld willen spelen. In de huidige situatie staan beide teams op 11-4 en worden de Saints tweede. De Seahawks kunnen alleen voorbij de Saints als ze winnen van de 49ers en de Saints verliezen van de Panthers.

NFC EAST SHOWDOWN

Dan is er de knotsgekke NFC East. Alle teams in deze divisie zouden op basis van hun record niet in de play-offs thuishoren. Toch gaat één team in het naseizoen spelen vanwege divisiewinst. Het team dat er het beste voor staat, is het Washington Football Team (6-9). Ondanks het verlies tegen de Panthers afgelopen weekend kunnen ze eenvoudig de divisie winnen met een overwinning op de Eagles. Voor de Eagles staat, als enige team in de NFC East, niks meer op het spel in de laatste speelronde.

Voordat de wedstrijd tussen Washington en Philadelphia gespeeld wordt, is het eerst de beurt aan de Cowboys (6-9) en de Giants (5-10). Beide teams strijden voor hun laatste kans. Het is simpel: de winnaar van dit onderlinge duel gaat naar de play-offs als Washington verliest. Dus óf de Giants óf de Cowboys zullen gespannen voor de TV zitten nadat ze eerst zelf gewonnen hebben.

SPANNING OM DE LAATSTE TICKETS

Eén wildcard is inmiddels vergeven in de NFC. De Bucs staan voor het eerst sinds 2007 weer in de play-offs en spelen waarschijnlijk tegen de winnaar van de NFC East. Om de laatste twee play-off tickets wordt nog gestreden. Het gaat in die strijd tussen de Rams (9-6), Bears (8-7) en de Cardinals (8-7). In de laatste week spelen de Rams en Cardinals tegen elkaar. De Bears spelen tegen de Packers, die strijden om de first seed.

In principe hebben de Rams de grootste kans. Als ze zelf winnen van de Cardinals zijn ze binnen. Zelfs als ze verliezen halen ze de play-offs als de Bears verliezen. Toch zal menig fan in LA al aan het nagelbijten zijn. Jared Goff (gebroken duim) wordt gemist en het team is zeer wisselvallig de laatste weken. Voor de Cardinals, die momenteel net buiten de play-offs vallen, is het devies: “you’re in with a win”. Bij winst op de Rams stellen de Cardinals de play-offs veilig.

Tenslotte de Bears. Onder leiding van Mitch Trubisky zijn ze in Chicago aan een ware eindsprint bezig. Bij winst op de Packers zijn de Bears zeker van de play-offs. Ook bij verlies tegen de Packers maken ze nog een kans. Dan moeten de Cardinals wel verliezen van de Rams. Kortom, er wordt komend weekend nog op veel fronten gestreden. Niets lijkt zeker, helemaal gezien de gekke uitslagen de laatste weken!


Lees hier hoe de Seahawks de NFC West veilig stelden!

Coverfoto: Robert Centry /Getty Images

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen