NFL op zondag: Cowboys ontmantelen Vikings, Chiefs winnen nagelbijter

Deze week stonden er drie wedstrijden op het programma voor het late tijdvak. De Cowboys gingen op bezoek bij de Vikings. Daarnaast stonden er ook twee divisiewedstrijden gepland. De ene in de AFC West, Raiders@Broncos, de andere in de AFC North, Bengals@Steelers. Tijdens Sunday Night Football was het Mahomes tegen Herbert. De Chargers ontvingen namelijk de Chiefs.

VIKINGS MAKEN GEEN KANS TEGEN COWBOYS

Dallas Cowboys @ Minnesota Vikings | 40-3

De Vikings begonnen de wedstrijd met de bal, maar dat veranderde al snel door Micah Parsons. Hij sloeg de football uit de handen van Kirk Cousins en gaf zo de bal aan de Cowboys offense. Een touchdown scoorde Dallas niet. Wel zette Brett Maher met een field goal de Cowboys op voorsprong. Het antwoord van de Vikings kwam bijna vier minuten later. Ook zij kwamen dicht bij de endzone, maar moesten net zoals Dallas genoegen nemen met een field goal. De Cowboys namen snel daarna weer de voorsprong. Tony Pollard nam tijdens de drive zijn team op sleeptouw met runs van achttien en twintig yards. Toch kwam de belangrijkste rush van Ezekiel Elliott. Zijn 1-yard run zorgde namelijk voor de touchdown.

Na ruim negen minuten in het tweede kwart breidde Dallas de voorsprong weer uit. Na een lange drive schoot Maher een 53-yard FG tussen de palen. Zo zette hij de Cowboys op een 13-3 voorsprong. Dallas zette constant druk op Cousins. Dat was ook te zien aan zijn statistieken aan het einde van het eerste half uur. Hij gooide zeven completions tegenover acht incompletions. Die zeven completions waren goed voor slechts 69 yards. Het bleef niet alleen bij druk, ook sackten de Cowboys de Vikings-QB drie keer in de eerste helft.

Met minder dan twee minuten op de klok breidde Dallas de voorsprong nog verder uit. Dak Prescott gooide een korte pass naar Pollard. Die liep onaangeraakt de endzone binnen. Het was overigens Prescotts 150e TD-pass van zijn carrière. Uiteindelijk sloot Maher met een 60-yard field goal het eerste half uur af.

DALLAS MAAKT EEN STATEMENT

Dallas had de smaak te pakken, dat bleek wel uit de eerste drive in de tweede helft. Deze keer gooide Prescott een diepe pass naar Pollard. Die liep wederom onaangeraakt de endzone binnen. Zo zette hij de dominerende Cowboys op een 30-3 voorsprong. De 68-yard touchdown was de langste pass-play voor Prescott dit seizoen. Het was een feestje voor de twee running backs van de Cowboys. Een aantal minuten na de tweede TD van Pollard scoorde ook Elliott zijn tweede touchdown van de wedstrijd. Zijn 1-yard rush zorgde voor een nog beschamendere achterstand voor de Vikings. Het was ook een feest voor de verdediging van Dallas. Na drie sacks in de eerste helft sackten ze Cousins vier keer in de tweede helft.

De Cowboys namen hun voet in het vierde kwart van het gaspedaal af, maar wel scoorde Maher na vier minuten in het vierde kwart een field goal om de score op 40-3 te zetten. De Vikings zwaaiden vervolgens met de witte vlag. Nick Mullins verving namelijk Cousins. Namens de Cowboys verving Cooper Rush Prescott. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat de wedstrijd als een nachtkaars uit ging, maar dat maakte het verlies niet minder pijnlijk voor de Vikings. De laatste keer dat Minnesota met zulke grote cijfers verloor was in 1963, het derde seizoen uit hun bestaan. Voor de Cowboys betekende het de grootste uitoverwinning in de geschiedenis van de franchise.

MAHOMES BLIJFT ONGESLAGEN IN UITWEDSTRIJDEN IN AFC WEST

Kansas City Chiefs @ Los Angeles Chargers | 30-27

Het duurde niet lang voordat Kansas City een grote play neerzette. Isiah Pacheco vond een gaatje en rende voor 28 yards, de langste run uit zijn NFL-carrière. De drive eindigde niet met een touchdown, maar wel met een field goal van Harrison Butker. De Chargers scoorden op hun beurt wel een touchdown, razendsnel zelfs. LA had drie plays nodig om de endzone te vinden. Dit gebeurde na een diepe pass van Justin Herbert op Josh Palmer. Het benadrukte nog maar eens dat de messen waren geslapen voor deze ontmoeting in de AFC West. De volgende drive van KC leverde wederom een field goal op, hetzelfde gold voor de Chargers.

De Chiefs hadden twee plays nodig in het tweede kwart om de endzone te vinden. Travis Kelce ving een swing-pass van Patrick Mahomes en deed vervolgens zijn beste Deion Sanders-imitatie terwijl hij de endzone binnenliep. Zo gaf hij zijn team een 13-10 voorsprong. Nadat beide teams een keer moesten punten was het LA die de volgende punten op het bord zette. Deze keer was het Austin Ekeler die met hulp van zijn teamgenoten de endzone vond. Na een sterke start van de Chiefs-O forceerde de verdediging van de Chargers twee three-and-outs op een rij. Even leek LA hetzelfde te overkomen, maar een unnecessary roughness-penalty gaf het team een nieuwe set downs. Uiteindelijk moesten de Chargers genoegen nemen met een field goal. Cameron Dicker maakte geen fout en stuurde zijn team de kleedkamer in met een 20-13 voorsprong.

MAHOMES EN KELCE GOUD WAARD VOOR CHIEFS

De Chargers begonnen de tweede helft met de bal, maar de Chiefs scoorden de eerste punten. Butker bracht met een field goal de achterstand terug naar vier punten. De Chargers hadden in het derde kwart veel moeite om goed aanvallend spel te tonen. In hun twee drives behaalden ze slechts een enkele 1st down. Ondertussen was het gemis van de wide receivers bij Kansas City goed te zien. Ze kozen veel vaker dan normaal voor de run, overigens hielp het niet mee dat eerder in de wedstrijd ook Kadarius Toney uitviel met een blessure.

Toch stond old faithful nog altijd in het veld, Travis Kelce. De eerste play van het vierde kwart was het direct raak. Na een korte pass van Mahomes liet Kelce prachtig voetenwerk zien om verdedigers te ontwijken en liep hij de endzone binnen. Zo namen de Chiefs een 23-20 voorsprong. Een aantal minuten later kreeg Kansas City de bal weer terug. Hun verdediging forceerde namelijk een fumble van Keenan Allen. De verdediging van LA begon steeds meer spelers te verliezen door blessures, maar ze gaven niet zomaar op. Zij zorgden er dan ook hoogstpersoonlijk voor dat de bal terugkwam in de handen van Herbert door een fumble te forceren bij Jerick McKinnon.

De aanval bedankte niet lang daarna hun verdediging door een touchdown te scoren. Herbert vond met een 6-yard pass Palmer. Het gaf de Chargers een voorsprong van vier punten met nog 1:46 te gaan. Even leek de jacht op een comeback afgestopt te worden door de Chargers-D, maar holding-penalty gaf KC een nieuwe set downs.

De constante hurry up-offense bleek uiteindelijk dodelijk voor de uitgeputte defense van Los Angeles. Het was dan ook geen verrassing dat Kelce met nog 31 seconden op de klok zijn derde touchdown van de wedstrijd scoorde. Nog belangrijker: hij gaf de Chiefs weer een voorsprong van drie punten. De verdediging van de Chiefs hield zich vervolgens sterk en stopte bijna direct de comeback-poging af door een interception van Nick Bolton. Mahomes zijn record in uitwedstrijden tegen de AFC West is nu 14-0. Met de winst tegen de Chargers verstevigen de Chiefs de koppositie in de AFC.

ZWALKENDE RAIDERS WEL LANGS BRONCOS

Las Vegas Raiders @ Denver Broncos | 22-16

Een TD-run van Latavius Murray en een field goal zette Denver op een 10-0 voorsprong. In het tweede kwart zagen we bij de Raiders weer de Fresno State-connectie. Derek Carr vond namelijk met een diepe pass Davante Adams in de endzone voor de touchdown. Dat had de gelijkmaker kunnen zijn, maar Daniel Carlson miste eerder in de eerste helft een field goal. Zijn eerste misser sinds week 8 van het vorige seizoen. De Broncos hadden aan het einde van de eerste helft moeten scoren, maar de Raiders-D voorkwam dat. Eerst forceerden ze een fumble waardoor Denver genoegen moest nemen met een field goal. Die blockten ze vervolgens.

In het derde kwart zagen we drie punts en een field goal. Die field goal bracht de teams weer op gelijke hoogte. De aanval van de Raiders liep voor geen meter in het derde kwart. Carr zat constant op een andere frequentie dan zijn receivers. Dit leverde veel passes op die te kort of te lang waren. Brandon McManus trapte het vierde kwart af door zijn team op voorsprong te schieten met een field goal. Acht minuten later trapte Carlson een 57-yard field goal door de palen om de stand weer gelijk te trekken. Overigens was dit zijn langste FG uit zijn carrière. Niet veel later schoot McManus met nog 3:30 op de klok de Broncos weer op voorsprong.

Net na de two-minute warning kregen de Raiders de bal terug na een punt. Las Vegas had geen time-outs meer, dus dit was de laatste kans om nog iets te maken van deze wedstrijd. Denver vergat Josh Jacobs te dekken, hierdoor kwamen de Raiders in no-time op de 7-yardlijn van de Broncos terecht. Uiteindelijk moesten de Raiders genoegen nemen met een field goal. Carlson maakte geen fout. Met nog zestien seconden op de klok scoorden de Broncos niet meer. Dit betekende overtime. Na nog geen anderhalve minuut was het over. Adams liep een geweldige route, fopte meerdere verdedigers en liep daardoor helemaal vrij. Hij ving vervolgens makkelijk de diepe pass van Carr en liep de endzone binnen voor de winst.

BENGALS WINNEN DIVISIESTRIJD VAN STEELERS
Cincinnati Bengals @ Pittsburgh Steelers | 37-30

De teams hielden elkaar (bijna) in evenwicht in de eerste helft. Voor de Bengals ving Samaje Perine twee touchdown passes van Joe Burrow. Voor de Steelers liep Najee Harris een touchdown binnen, ook ving George Pickens een pass van Kenny Pickett voor zes punten. Daarnaast scoorden beide kickers een field goal. Wel was in de eerste helft de aanval van Pittsburgh meer gebalanceerd, terwijl de Cincinnati-O moeite had om yards via de grond te bij elkaar te sprokkelen. Het feit dat RB Joe Mixon de strijd moest staken met een hoofdblessure hielp uiteraard niet. Met nog 35 seconden op de klok onderschepte Levi Wallace een pass van Burrow. Na wat snelle plays kwamen de Steelers in FG-range. Matthew Wright maakte geen fout en zette zijn team op een 20-17 voorsprong.

Burrow gooide in het derde kwart zijn derde touchdown van de wedstrijd om de Bengals weer op voorsprong te zetten. Een aantal minuten later verkleinde Wright namens de Steelers de achterstand naar één punt met een field goal. Deze field goal had Pittsburgh te danken aan een geweldige play van T.J. Watt. Burrow wilde een strakke pass gooien naar een receiver, maar Watt onderschepte de bal knap terwijl hij rond de line-of-scrimmage stond. Uiteindelijk zou Evan McPherson het derde kwart afsluiten met een field goal. Zo vergrootte hij de voorsprong weer naar vier punten.

Later scoorde Perine met nog viereneenhalve minuut op de klok zijn derde touchdown van de middag. Voor Burrow was het zijn vierde. Een minuut later breidde McPherson met een field de voorsprong uit naar 37-23. De volgende score kwam van Steeler-RB Harris, zijn touchdown bracht het verschil weer naar zeven punten. Er stond weinig tijd meer op de klok en Pittsburgh had geen time-outs meer. Hierdoor moesten ze gaan voor de onside kick. De Steelers waren in de afgelopen 234 wedstrijden onsuccesvol als het ging om onside kicks, deze reeks werd niet verbroken. Daardoor gingen de Bengals met de winst ervandoor.

Benieuwd naar de andere wedstrijden van dit weekend? Klik dan hier.

Coverfoto: Tom Fox/Dallas Morning News