AFC Wild Card: Winst voor Browns, Bills en Ravens

De AFC Wild Card-wedstrijden hebben een hoop spanning en nog veel meer geschidenis opgeleverd. In Buffalo overleefden de Bills een comeback van de Colts en wonnen zo hun eerste play-off wedstrijd sinds 1995. De Baltimore Ravens ontdeden zich eindelijk van hun boeman, de Tennessee Titans, en kijken volgende week de Bills in de ogen. Ook in Pittsburgh werd geschiedenis geschreven, zij het niet door de thuisspelende Steelers. De Cleveland Browns klopten de Steelers tegen het canvas en boekten hun eerste overwinning in de play-offs sinds 1994.

BILLS OVERLEVEN COMEBACK COLTS

Indianapolis Colts @ Buffalo Bills |24 – 27


De Buffalo Bills hadden een afspraak met de geschiedenis. Voor het eerst sinds 1995 stond er een play-off-wedstrijd gepland in het eigen Orchard Park. Josh Allen en Stefon Diggs keken één van de betere defensies in de NFL in de ogen: de Indianapolis Colts. De Bills overleefden de strijd en sleepten de nipte, maar daarom niet minder historische zege binnen. De Colts zullen met afgrijzen naar de statline van de wedstrijd gekeken hebben. Ze hadden namelijk meer offensieve yards en bijna tien minuten langer de bal in handen dan hun tegenstander. Uiteindelijk telt echter enkel de eindscore. Die viel in het voordeel van de Buffalo Bills.

Festival van gemiste kansen voor de Colts

Het werd al snel duidelijk dat de game een stuk spannender zou worden dan iedereen vooraf had gedacht. Onder leiding van een oerdegelijke Josh Allen, die een touchdown-pass wierp naar Dawson Knox en er zelf ook nog één binnenliep, gingen de Bills met een voorsprong de rust in. Toch hoefden de Colts niet te wanhopen. Jonathan Taylor had een touchdown gescoord en defensief werden de spelmakers van de Bills in bedwang gehouden.

Na de rust konden de Colts zich wel voor het hoofd slaan. Tot drie keer toe misten ze de kans om de wedstrijd in hun voordeel te laten uitvallen. Eerst werd een drive van 14 (!) plays verkwanseld met een gemiste field goal van Rodrigo Blankenship. De Bills strooiden nog wat extra zout in de wonden door meteen daarna zelf een touchdown te scoren, via Stefon Diggs. Later dwongen de Colts Josh Allen in de fout en verloor hij de bal. De bal belandde echter niet in de handen van een verdediger, maar Daryl Williams kon de fumble van zijn quarterback recupereren. Helemaal op het einde van de game had Philip Rivers nog de kans om een game-winning drive in mekaar te knutselen, maar een laatste hail Mary werd ostentatief neergeslaan door Micah Hyde.

De meer dan zesduizend toegelaten fans haalden, net als Josh Allen, opgelucht adem. De eerste play-off-zege was een feit. Het was tijd voor feest in Buffalo!


RAVENS HEBBEN REVANCHE OP TITANS BEET

Baltimore Ravens @Tennessee Titans | 20 – 13

De Baltimore Ravens moesten afreizen naar Nashville, Tennessee, waar hun boeman op hen wachtte. De wedstrijd kondigde zich aan als een potentieel puntenfestijn met twee teams die vooral over de grond aartsgevaarlijk waren. Zouden de Titans opnieuw de hoop van de Ravens doen kelderen? Of kon Lamar Jackson voor het eerst in zijn carrière een play-off-wedstrijd winnen?

Ravens houden Henry in bedwang

Aanvankelijk leken de Titans opnieuw het mentale voordeel te hebben op de Ravens. Tannehill opende sterk met een schitterende pass naar A.J. Brown en vond even later diezelfde Brown in de eindzone voor een touchdown. In de daaropvolgende drive stond ook de Titans-defensie recht en werd Lamar Jackson onderschept na een afschuwelijke pass in de handen van Malcolm Butler.

De Ravens toonden mentale veerkracht en knokten zich terug in de wedstrijd. Vooral de defensie liet niets meer toe en legde vooral King Derrick Henry helemaal aan banden. Henry kon zich nooit doorzetten en eindigde de game met een schamele 40 yards. De boeman van de Ravens werd eindelijk verjaagd, op een moment dat het er het meest toedeed.

Lamar Jackson maakt het verschil

Ook Lamar Jackson liet zijn mentale veerkracht zien. Hij maakte zijn fout van het eerste kwart helemaal goed met een ongelooflijke touchdown-run van 48 yards. Jackson rende van alles en iedereen weg en liet de Titans-defensie geen kans om hem in te halen. Het zou het keerpunt in de wedstrijd betekenen. Na de rust werd er nog één touchdown gescoord. Door de Ravens. Rookie J.K. Dobbins rondde een drive af met een prima rushing touchdown van vier yards en zette de Ravens op voorsprong. De defensie van John Harbaugh nam het over en deed de deur dicht voor een comeback van de Titans. De laatste poging van Ryan Tannehill belandde in de handen van Marcus Peters en zo ontdeden de Baltimore Ravens zich eindelijk van de Tennessee Titans. In de volgende ronde volgt een duel met de Buffalo Bills.


SPROOKJE GAAT VERDER VOOR CLEVELAND BROWNS

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers | 48 – 37

In Heinz Field stond de clash tussen de AFC North-rivalen Pittsburgh Steelers en Cleveland Browns op het programma om het Super Wild Card Weekend af te sluiten. De Pittsburgh Steelers hadden weliswaar een week eerder nog verloren tegen de Browns, maar toch gingen zij met vertrouwen deze wedstrijd in. De sterspelers waren er vorige week niet bij en bij de Browns ontbraken Head Coach Kevin Stefanski en left guard Joel Bitonio vanwege COVID-19. De sterren stonden meer dan gunstig voor Ben Roethlisberger en co.

Dramatisch eerste kwart voor Pittsburgh

De fonkelende sterren veranderden echter snel in duistere donderwolken voor de Steelers. Al bij de eerste snap van de game ging het helemaal mis. Center Maurkice Pouncey wierp de bal over het hoofd van Roethlisberger in de eigen eindzone, waar de Browns zich op de bal wierpen en meteen een touchdown scoorden. Het zou het begin betekenen van een nachtmerrie voor de Steelers in het eerste kwart.

Want meteen daarna ging het alweer verkeerd. Ben Roethlisberger wierp een onderschepping, waarvan de Browns maximaal profiteerden met een touchdown-pass van Baker Mayfield naar Jarvis Landry. De Steelers-offense wist van geen hout pijlen te maken, terwijl de Browns hun geliefkoosde spel over de grond en via play-action toepasten. Kareem Hunt rende nog twee touchdowns binnen in het eerste kwart en Big Ben werd voor een tweede keer onderschept. Na vijftien minuten stonden de Steelers maar liefst 28 punten in het krijt.

Mayfield doet wat nodig is

Nog was de miserie niet gedaan voor de Steelers. Big Ben wierp zijn derde interceptie van de avond in het tweede kwart. Ditmaal konden de Browns echter niet profiteren. De Steelers zouden wel nog iets dichterbij kruipen via een touchdown van James Conner en een gelukte field goal van Chris Boswell.

Na de rust leken de Steelers eindelijk in hun ritme te komen en Big Ben lanceerde de bal dat het een lieve lust was. Hij eindigde de game met een statline die de wenkbrauwen behoorlijk deed fronsen: 47/68, 501 yards, 4 touchdowns en 4 intercepties. Roethlisberger ging niet ten onder zonder gevecht, maar zijn collega aan de overkant verhinderde vakkundig de onwaarschijnlijke comeback. Baker Mayfield bleef rustig onder druk en had een prima game met 263 yards, drie touchdowns en geen intercepties. Daarmee bezorgde Mayfield zijn Cleveland Browns haar eerste play-off-zege sinds 1994. Een historische prestatie, die Mayfield volgende week oog in oog zal brengen met Patrick Mahomes en de Kansas City Chiefs.

Lees hier ook de samenvattingen van de Wild Card-wedstrijden in de NFC!

Bron cover photo: Joe Sargent | Getty Images/AFP

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

1 REACTIE

  1. Heerlijke potjes weer, hoewel ik de Rams tegen de Seahawks heb uitgezet. Daar was geen doorkomen aan met voortdurend 4 and out.
    Lamar was geweldig bij de Ravens en ik gun het Cleveland ook. Dit belooft veel voor de rest van de play-offs. Als de Chiefs maar niet te goed zijn en ze het een beetje spannend houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen