NFL op zondag: 49ers winnen overtuigend, Bengals verslaan weer Kansas City

De NFL had tijdens week 13 vier wedstrijden op het programma tijdens het late tijdvak, waaronder twee toppers. In Santa Clara ontvingen de 49ers de Dolphins. Daarnaast stond in Cincinnati een spannende AFC-matchup op de rol tussen de Bengals en de Chiefs. Ook speelden de Rams thuis tegen de Seahawks en ontvingen de Raiders de Chargers. Tijdens Sunday Night Football namen de Cowboys het thuis op tegen Colts.

49ERS WINNEN MET THIRD-STRING QB

Miami Dolphins @ San Francisco 49ers | 17-33

De eerste play-from-scrimmage leverde gelijk een touchdown op. Na een korte pass van Tua Tagovailoa liep Trent Sherfield om alle verdedigers heen. Zo scoorde Sherfield na tien seconden een 75-yard touchdown om de Dolphins op voorsprong te zetten. De eerste drive van de Niners leverde ook een score op. Robbie Gould zette namens San Francisco met een 47-yard field goal drie punten op het bord. Wel verloor SF QB Jimmy Garoppolo tijdens de drive met een voetblessure. De laatste pick van de draft van 2022, Brock Purdy, nam het van hem over. Plankenkoorts leek Purdy in ieder geval niet te hebben. Zijn vierde pass, een korte worp naar Kyle Juszczyk, zorgde voor een touchdown en de voorsprong.

Miami zette een goede drive weg aan het begin van het tweede kwart. Het bracht ze op de drempel van de redzone. Uiteindelijk stond de SanFran-D slechts een field goal toe. Een sack van Nick Bosa tijdens 3rd down zorgde hiervoor. Tua stond overigens in de eerste helft veel onder druk. Na anderhalve kwart hadden slechts zeven van de zestien passes een receiver bereikt. Een flinke prestatie van de Niners-D. Zeker omdat alleen Geno Smith dit jaar accurater is dan Tua.

Zijn collega-QB bij SF bleek na tien minuten in het tweede kwart ook niet erg accuraat. Door de vele druk van de D-line van Miami moest Purdy tijdens 4th down scramblen. Hij gooide vervolgens een diepe pass, maar Xavier Rhodes onderschepte de worp. Gelukkig voor de 49ers had het geen gevolgen. Een sack van wederom Bosa zorgde voor een punt. De 49ers sloten de eerste helft uiteindelijk scorend af. Op de rand van de endzone gooide Purdy een korte pass naar Christian McCaffrey. CMC liep vervolgens de endzone binnen en gaf zo zijn team een 17-10 voorsprong.

IJZERSTERKE DEFENSIE SF DOET DOLPHINS DE DAS OM

Na een aantal minuten in de tweede helft stonden de Dolphins op de rand van de redzone. Op zoek naar yards na een aantal penalty’s tegen Miami gooide Tua een pass naar Jeff Wilson, maar deze pass kwam nooit aan. Dit kwam doordat 49er Jimmie Ward zijn beste Superman-imitatie deed en de bal onderschepte. Purdy kwam naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter in zijn spel. Dit was te zien door een aantal goede passes van de rookie naar Deebo Samuel. De Niners sloten de drive niet af met een TD, wel breidden ze voorsprong uit naar tien punten met een field goal. SF kreeg de bal daarna bijna direct weer terug. Een slechte pass van Tua naar Tyreek Hill belandde namelijk in de handen van 49er-verdediger Deommodore Lenoir. Gould breidde daarna wederom met een FG de voorsprong uit.

Het liep voor een lange tijd voor geen meter bij Miami, maar daar was na 25 seconden in het vierde kwart niets van te zien. Door zijn snelheid liep Hill helemaal vrij, Tua vond hem met een diepe pass. Hill liep onaangeraakt de endzone binnen en bracht zo de achterstand terug naar zes punten. Na een punt van de 49ers namen de Dolphins risico door ervoor te gaan tijdens een 4th-and-1 op hun eigen 19-yardlijn, maar met succes. Het zou weinig uitmaken aangezien de Dolphins de bal weer aan SF moesten laten door een turnover-on-downs.

De 49ers brachten daarna met een field goal het verschil naar negen punten. De eerstvolgende play van de Dolphins eindigde dramatisch. Een strip-sack van Bosa zorgde voor een fumble. Mede-Niner Dre Greenlaw pikte de bal op en scoorde vervolgens een touchdown. Tua raakte tijdens de sack geblesseerd, dus kwam Skylar Thompson erin. Thompson gooide met zijn eerste pass direct een INT in de handen van Fred Warner. Hierdoor hoefde Purdy alleen nog een paar keer te knielen om de overwinning veilig te stellen.

BENGALS WINNEN SPANNENDE WEDSTRIJD

Kansas City Chiefs @ Cincinnati Bengals | 24-27

De Bengals moesten het tijdens deze wedstrijd wederom stellen zonder Joe Mixon, maar ze misten hem in ieder geval niet tijdens hun openingsdrive. Cincy zette een goede drive weg die werd afgerond met een 4-yard run van Joe Burrow voor de touchdown. Kansas City eindigde hun eerste drive niet zoals gehoopt. De Bengals-D hield zich in de redzone sterk. Wel scoorde Harrison Butker namens de Chiefs een field goal. In de drive na de field goal leek een pass van Burrow onderschept te worden door Juan Thornhill, maar een defensive pass interference maakte de INT ongedaan.

Net na de start van het tweede kwart breidde Cincinnati de voorsprong uit naar 14-3. Tee Higgins ving een pass van Burrow en liet zijn kracht zien door een touchdown te scoren ondanks de pogingen van meerdere verdedigers om hem neer te halen. Met nog een aantal minuten in de eerste helft scoorde Kansas City ‘eindelijk’ hun eerste touchdown van de wedstrijd. Jerick McKinnon ving een korte pass van Patrick Mahomes en liep ermee de endzone in. De dertigste TD-pass van Mahomes dit seizoen. Toch was de eerste helft allesbehalve klaar. Een goede pass van Burrow naar Ja’Marr Chase zorgde voor een 40-yard gain. Een paar plays later waren de Bengals een aantal yards verwijderd van de endzone. Een geweldige tackle van Carlos Dunlap tijdens 4th-and-inches hield Cincy puntloos tijdens deze drive. Wel namen de Bengals een voorsprong van vier punten mee de rust in.

FUMBLE KELCE BLIJKT CRUCIAAL

Na ongeveer een minuut in de tweede helft ving Travis Kelce zijn eerste bal van de wedstrijd. Het bleek een opstapje te zijn naar de volgende score van de Chiefs. Isiah Pacheco liep niet lang daarna de bal binnen en gaf daarmee zijn team de voorsprong. De Bengals hadden daarna de voorsprong weer over moeten nemen, maar de compleet vrijstaande Tyler Boyd liet in de endzone de bal door zijn handen glippen. Wel schoot Evan McPherson de stand gelijk. De Chiefs lieten daarna niet na om een touchdown te scoren. Mahomes eindigde de drive door Jordan-esque over een verdediger te springen voor de touchdown.

In de drive daarna scoorden de Bengals ook, maar wederom vonden ze de endzone niet. Wel bracht de field goal de achterstand terug naar vier punten. De Bengals namen snel daarna de bal weer over. Hun defensie forceerden namelijk een fumble bij Kelce. Het was overigens de zevende wedstrijd op een rij met een turnover voor de Chiefs, de langste reeks onder coach Andy Reid. De Bengals profiteerden volledig van de fumble. Met een korte pass vond Burrow Chris Evans die de bal binnenliep voor de TD. Zo gaf hij Cincy de 27-24 voorsprong. Butker had in de daaropvolgende drive de kans om de Chiefs weer op gelijk hoogte te schieten, maar zijn 55-yard field goal ging wijd.

De Chiefs-O kreeg de bal daarna niet meer in handen. Een aantal first downs zorgde ervoor dat Cincinnati de overwinning veilig stelde. Het betekende de derde overwinning op een rij van de Bengals tegen Kansas City. Door het verlies raakten de Chiefs de #1 seed in de AFC kwijt aan de Bills.

SEAHAWKS WINNEN IN EXTREMIS

Seattle Seahawks @ Los Angeles Rams | 27-23

Het eerste kwart was vermakelijk. De Rams openden de score met een korte TD-run van Cam Akers. Even later ving Tyler Lockett een pass voor de touchdown om de stand gelijk te trekken. LA sloot uiteindelijk de eerste vijftien minuten af met de voorsprong door een field goal. De eerste drive van het tweede kwart leverde voor de Seahawks nog een touchdown op. Deze kwam op naam van Noah Fant. Hij ving een korte pass van Geno Smith in de endzone. De Rams zouden met een achterstand van een enkel punt de kleedkamers opzoeken. Een minuut voor het einde van de eerste helft scoorde Matt Gay namelijk zijn tweede field goal van de wedstrijd.

De Seahawks opende de score in het derde kwart met een field goal van Jason Myers. De FG breidde de voorsprong van de Seahawks uit naar 17-13. De volgende score kwam pas in het vierde kwart. Namens LA bracht Gay met een field goal de achterstand weer naar één punt. Myers bracht even later het verschil weer terug naar vier punten met een field goal. Ook de volgende drive leverde een score op, voor LA welteverstaan. Wederom scoorde Akers een TD na korte run. Het gaf de Rams een voorsprong van drie punten met minder dan drie minuten op de klok. Uiteindelijk nam Seattle de voorsprong weer over met nog 36 seconden op de klok. D.K. Metcalf ving namelijk in de endzone een pass met twee verdedigers om zich heen. De Seattle-D gooide daarna met een INT de wedstrijd definitief in het slot.

RAIDERS WINNEN DERDE WEDSTRIJD OP EEN RIJ

Los Angeles Chargers @ Las Vegas Raiders | 20-27

De eerste score van de wedstrijd kwam van de defensie van LA. Een pass van Derek Carr werd aangetikt door een Charger. Hierdoor kon Bryce Callahan de bal onderscheppen en ermee naar de endzone lopen voor de pick-six. Na een field goal in het tweede kwart van de Chargers deden de Raiders wat terug. Josh Jacobs liep zijn negende touchdown van het seizoen binnen en zette zo de stand op 10-7 in het voordeel van LA. Een aantal minuten later trapte Daniel Carlson met een 55-yard field goal de stand gelijk. Toch sloten de Chargers de eerste helft met een voorsprong af. Een 34-yard field goal van Cameron Dicker zorgde voor een 13-10 voorsprong. Carlson had zijn team nog op gelijke hoogte kunnen trappen, maar zijn poging ging naast de palen.

Al na 32 seconden nam Las Vegas de voorsprong in de tweede helft. De Raiders hadden dit te danken aan een geweldige vangbal van Davante Adams in de endzone. Diezelfde Adams scoorde even later nog een touchdown na een flea-flicker. Het gaf LV een 24-13 voorsprong. Aan het begin van het vierde kwart breidde LV de voorsprong uit naar twee touchdowns met een field goal. Toch gaven de Chargers niet zomaar op. Justin Herbert gooide een bal diep op Keenan Allen. Allen zorgde met een een knappe vangbal in de endzone voor de touchdown. Na de two-point conversion brachten de Chargers het verschil terug naar een touchdown. Uiteindelijk kregen de Chargers de bal terug met slechts 22 seconden op de klok. Het bleek niet genoeg tijd om terug te komen van de achterstand.

COWBOYS VERNEDEREN COLTS IN VIERDE KWART

Indianapolis Colts @ Dallas Cowboys | 19-54

De Colts openden de score met een field goal, maar de Cowboys sloegen niet lang daarna terug met een touchdown. Die kwam tot stand na een pass van Dak Prescott naar CeeDee Lamb. Lamb leek neergehaald te worden, maar draaide zo dat hij niet de grond raakte. Iets meer dan twee minuten later namen de Colts de voorsprong weer over. Een pass van Matt Ryan bereikte een vrijstaande Ashton Dulin.

De Cowboys namen na bijna vijf minuten in he tweede kwart de voorsprong weer terug in handen. Deze keer liep Tony Pollard de bal binnen met een korte run. Met nog minder dan drie minuten op de klok onderschepte Stephon Gilmore een pass van Prescott. Vervolgens liep Gilmore ermee naar de 19-yardlijn van Dallas. Uiteindelijk leverde de INT een field goal op voor Indy. Net voor het einde van de eerste helft gooide ook Ryan een interception. De Cowboys profiteerden hier volledig van. Een aantal plays later vond Prescott Michael Gallup voor de TD. Het bracht de ruststand op 21-13 in het voordeel van Dallas.

De eerste score van de tweede helft kwam na ruim elf minuten. De Colts rondden hun drive, die meer dan acht minuten duurde, af met een touchdown. WR Alec Pierce ving ondanks de verdediger om zich heen de bal in de endzone. De two-point conversion achteraf was onsuccesvol. Hierdoor bleef Dallas een voorsprong van twee punten houden. De Cowboys lieten er in het vierde kwart geen gras over groeien. De derde play betekende namelijk een touchdown. Weer was het Gallup die een pass van Prescott uit de lucht greep. Zo breidde Dallas de voorsprong uit naar 28-19.

Twee plays later scoorden de Cowboys nog een touchdown. Malik Hooker pikte een fumble op liep ermee de endzone binnen. De two-point conversion daarna was onsuccesvol. Toch betekende de TD een 34-19 voorsprong. In het vierde kwart stapelden de fouten zich op bij de Colts. Een aantal minuten later gooide Ryan namelijk zijn tweede INT van de avond. De Cowboys hadden drie plays nodig voor de volgende TD. Pollard scoorde na een 30-yard run. Dallas wist niet van ophouden. Een aantal plays later onderschepte de Cowboys-D weer een pass. Kort daarop deed Ezekiel Elliott een duit in het zakje met nog touchdown. Na een strip-sack nam Dallas eindelijk de voet van het gaspedaal door Cooper Rush te brengen voor Prescott. Malik Davis had er in ieder geval nog wel zin in. Hij scoorde met een 23-yard run zijn eerste NFL-touchdown. Het bracht de eindstand op 54-19.

Hier lees je de overige recaps van week 13.

Coverfoto: Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer