32-in-32 | Seattle Seahawks: Onzekerheid rond make-over

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 18 het team dat met een bekende coach – Pete Carroll – een nieuw tijdperk in gaat met meer vraagtekens dan antwoorden: we hebben het dan over de Seattle Seahawks.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE SEATTLE SEAHAWKS


FREE AGENCY


Zoals gezegd gaat Seattle een nieuw tijdperk in, iets wat te zien is aan de ellenlange lijst aan bekende namen die zijn vertrokken. Richard ShermanMichael Bennett, Cliff AvrilKam Chancellor, Jimmy GrahamSheldon Richardson en ga zo maar even door. Stuk voor stuk sterkhouders waarbij vooral het trio Sherman-Bennett-Avril symbool stond voor de succesvolle periode waarin de Seahawks één Super Bowl won. In hun kielzog vertrekken ook rolspelers als Jeremy Lane, Thomas Rawls en Paul Richardson. Kortom: aan het ingaan van een nieuw tijdperk is niks gelogen. En dat te bedenken dat Earl Thomas mogelijk ook toegevoegd gaat worden aan het rijtje van vertrekkende spelers.


Seattle gaat er komend seizoen heel anders uit zien, maar voor de grote namen die vertrokken zijn niet ontzettend veel grote namen teruggekomen. Kijkend naar het lange rijtje namen dat werd toegevoegd aan het roster valt vooral de naam van Brandon Marshall op, waarbij het maar de vraag is in hoeverre hij nog wat kan bijdragen aan een team anno 2018. Verder is J.R. Sweezy terug op het oude nest, hoopt men met Jaron Brown een waardig vervanger van Richardson te hebben en moeten Barkevious MingoShamar Stephen en Tom Johnson de defensieve leegloop enigszins opvangen.


NFL DRAFT


Het succesvolle tijdperk begon ooit met een hele goede draft, maar daarna ook met enkele wisselvallige drafts die veelal door Russell Wilson en de sterke defensie werden verbloemd. Met het vertrek van de goede veteranen, ligt er daarom meer druk op de draftkeuzes dan gewoonlijk en de keuze voor Rashaad Penny was dan ook direct een opvallende. Volgens menig expert was Penny beslist geen first round pick waard, maar blijkbaar zien Carroll en co. in hem de vaste running back waar ze sinds het vertrek van Marshawn Lynch al naar op zoek zijn.

Verder beschikten de Seahawks over weinig hoge keuzes. Rasheem Green is een defensive lineman waarbij er vooral op potentie wordt gewed terwijl Will Dissly als blocking tight end voor extra bescherming moet zorgen. De meeste aandacht ging echter uit naar Shaquem Griffin, de broer van Seahawks-cornerback Shaquill Griffin, die de eerste NFL-speler gaat worden die met één hand speelt.
Tot slot hebben we ook een heuze strijd voor de punter-positie: de immer betrouwbare Jon Ryan kreeg concurrentie van Michael Dickson. Het feit dat de Seahawks deze getalenteerde punter al als 149e kozen, deed echter flink wat wenkbrauwen doen fronsen…Hij won in ieder geval de ‘strijd’ van Ryan die na zijn release bij de Bills opdook.


OFFENSE


In alle veranderingen is er, gelukkig voor de Seahawks, één constante factor: Russell Wilson. De quarterback blijft de onbetwiste leider van het team en hoopt met Doug Baldwin en Tyler Lockett wederom genoeg plays te maken. Daarbij is het vooral de vraag wie er naast hun als derde receiver op staat en of Nick Vannett – vanwege de blessureproblemen van Ed Dickson – de volgende stap kan maken. Verder is – zoals eerder vermeldt – Penny de potentiële #1 running back terwijl Chris Carson na een goed seizoen als rookie ook genoeg kansen zal krijgen.

Tot slot: de offensive line. Die immer geplaagde offensive line. Toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Duane Brown zal in zijn tweede seizoen en met een nieuw contract op zak de leiding op zich moeten nemen en ook Justin Britt en Ethan Pocic zijn inmiddels een stabiel onderdeel geworden. De enige vraagtekens blijven zodoende vooral aan de rechterzijde over. Maar met een nieuwe offensive line-coach in Mike Solari, kan het zomaar eens zijn dat deze unit voor de verandering niet de absolute zwakte vormt.


DEFENSE


De verdediging lijkt op het eerste oog bijna onherkenbaar. Enkel Bobby Wagner, KJ Wright en in mindere mate Byron Maxwell zijn over van de groep die ooit de Super Bowl won. Vooral de defensive line en de secondary zijn zodoende geraakt door alle mutaties, terwijl de hoop dus is gevestigd op Barkevious Mingo om naast Wagner en Wright eindelijk zijn veelbelovende potentie in te lossen.

Maar de vraagtekens zijn dus alom aanwezig rond de defensive line. Daar lijkt enkel Frank Clark een zekerheidje, terwijl enfant terrible Dion Jordan – net als Mingo een voormalig top-10 draft pick – hoopt voort te bouwen op een degelijk debuutseizoen in Seattle. In de secondary moet Shaquill Griffin nu het stokje overnemen van Richard Sherman met Byron Maxwell aan zijn zijde. Tot slot wacht Brad McDougald en Tedric Thompson de meest zware taak: namelijk het vervangen van het duo Chancellor-Thomas. Een taak die schier onmogelijk lijkt.


CONCLUSIE


Zoals aangehaald in de introductie: er is een heleboel veranderd in Seattle waardoor er alom vraagtekens zijn. De offense zal nog steeds kunnen steunen op Russell Wilson en een klein contigent aan wapens dat het team al vaker over de streept heeft geholpen. Daarbij lijkt de offensive line sterker dan het de afgelopen jaren vaak het geval is geweest.
Maar de verdediging is waar het allemaal om gaat hangen: enkel Bobby Wagner en KJ Wright zijn overgebleven en zowel de defensive line als de secondary kunnen zomaar tot de slechtste units van de NFL te behoren. Tenzij Pete Carroll een verrassing in petto heeft en het goed heeft gezien dat de Seahawks aan een make-over toe waren. Het lijkt echter waarschijnlijker dat 2018 een overbruggingsjaar wordt, om vervolgens in 2019 of 2020 weer te staan waar ze willen staan: namelijk aan de top van de NFC West.
VOORSPELLING: 7-9
Lees hier de season preview van de LA Chargers

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen