Dutch Watch XL: Didi lacht, Didi huilt en Jansen is terug

Vanwege de vakantie hebben we een aangepaste Dutch Watch. Een iets langere dit keer. De Nederlanders in de MLB trekken zich er niets van aan. Zo baarde Jurickson Profar opzien met een triple play, maakte Gregorius op een vervelende manier kennis met Morales en moet Schoop nog steeds wennen. De LA Dodgers laten Kenley Jansen voorlopig even met rust na zijn hartritmestoornissen, maar de closer voelt zich gelukkig weer goed. Na deze Dutch Watch XL ben je weer helemaal bij!

Ozzie Albies en de Atlanta Braves speelden vorige week die oh zo belangrijke serie tegen de Milwaukee Brewers. Belangrijk met het oog op zowel de wildcards als de stand in de divisie. Om de spanning er maar meteen wat af te halen: de Braves sloegen zich hier goed doorheen. Albies was met name in de rubber game belangrijk met z’n eerste homer sinds 11 juli en zijn 21e in totaal. Op 10 augustus, in de eerste ontmoeting, gebeurde er ook iets opmerkelijks. Onze landgenoot kreeg op 2 juli voor het laatst vier wijd, maar tegen de Brew Crew mocht hij opeens drie keer gratis naar het eerst honk. Twee keer resulteerde dat in een run op weg naar een ruime 10-1 zege. De tweede wedstrijd ging verloren voor de Braves, maar Albies tekende voor twee hits in vier at-bats.
De derde clash was een feest voor de liefhebber. Atlanta opende sterk, maar daarna kwamen de teams in een achtbaan terecht. In de zevende inning bezorgde Albies zijn ploeg die zo belangrijk win door de bal het stadion uit te jagen. De achtste run bleek genoeg voor een 8-7 zege en de voorlopige koppositie in de NL East.

GOEDE TIJDEN, SLECHTE TIJDEN DEEL 1

De winst in die laatste wedstrijd zette de Braves op het goede spoor. Er volgde een sweep tegen de Miami Marlins en met name in de eerste ontmoeting was Albies belangrijk voor z’n ploeg. Atlanta won met 9-1 en de laatste twee runs kwamen, middels twee singles, op het conto van de kleine infielder. Albies zou in deze serie van vier wedstrijden tot vijf hits komen in 14 at-bats. In de met 10-6 gewonnen derde wedstrijd begon Albies op de bank. Pas in de achtste inning kwam hij binnen de lijnen en met een hit en een run bewees hij behoorlijk effectief te zijn. Die effectiviteit was in de volgende serie, tegen de Colorado Rockies, ver te zoeken.
Tegen Nolan Arenado en de zijnen kregen de Braves een paar gevoelige tikken. Dit keer waren het de Rockies die tekeer gingen met de bezem. Vier wedstrijden op rij werden verloren door Atlanta en Ozzie Albies was geen moment in staat het tij te keren. De infielder van Curaçao was 4-for-18 en bleef zonder RBI. Afgelopen vrijdag, in de tweede wedstrijd, leefde hij even op met drie singles in vijf slagbeurten. De fans zagen hun Braves echter met 11-5 het schip ingaan. Onze kleine landgenoot heeft het af en toe lastig na de All-Star Game. Sinds 20 juli sloeg Albies pas zes punten over de thuisplaat. In de maand augustus staat de teller pas op vijf. Met zijn slaggemiddelde is nog niet veel mis. Met zijn .277 behoort hij nog altijd tot de tien gevaarlijkste second basemen.

Op bezoek bij de Baltimore Orioles trakteerden ook de Boston Red Sox de fans op een prachtige eerste wedstrijd. De pitchers zullen daar anders over denken, want met 19-12 is het wel duidelijk dat zij behoorlijk geraakt werden. Ook Bogaerts nam het er van in dit duel, dat op 10 augustus werd gespeeld. Met twee honken bezet opende hij het bal in de eerste inning. Voor Bogey was het z’n 17e homerun van ’t seizoen. In de zesde inning kwam er nog een RBI bij, maar daarvoor hoefde hij niet veel te doen. Met de honken bezet kreeg Bogaerts vier wijd van reliever Miguel Castro.
Ook in de tweede wedstrijd liet onze landgenoot zijn knuppel spreken. Met twee runs, een double, drie hits en een gestolen honk wisten de Orioles dat de kortestop meedeed. Ook dit duel ging naar de Red Sox. Net als de overige twee overigens. In de derde wedstrijd nam de knuppel van Bogaerts met 0-for-4 vrijaf. Manager Alex Cora hield z’n vaste kortestop in de derde wedstrijd aan de kant. Na een sliding blesseerde Bogaerts z’n vinger licht en kreeg rust. Voor de resultaten maakt dit geen verschil. De Red Sox winnen toch wel. Van de eerste 11 duels in augustus werden er maar liefst 10 gewonnen.

NIEUW PR

Voor het tweeluik tegen de Philadelphia Phillies keerde Xander Bogaerts terug in de line-up. Z’n twee hits in zeven at-bats richtten niet al te veel schade aan. De Red Sox wonnen alleen het eerste duel met de titelkandidaat uit de NL East. Na dit uitstapje keerden de BoSox terug naar hun geliefde Fenway Park voor een serie tegen de Tampa Bay Rays. Bogaerts opende de serie afgelopen vrijdag ijzersterk. Met drie extra-base hits, twee doubles en een triple, bleef hij 3-for-4 en tekende hij voor twee RBIs. Mede dankzij zijn sterke optreden wonnen de Red Sox eenvoudig met 7-3.
Zondag kwam Bogey door met z’n vierde extra-base hit van deze serie. Halverwege augustus staat de teller al op 36 doubles. Daarmee overtreft hij z’n record dat stamt uit 2015. Toen kwam Bogaerts tot 35 tweehonkslagen. De international kon zijn ploeg echter niet aan een derde zege op rij helpen. De Rays sloten de serie af met een 2-0 zege.

Met wedstrijden tegen de Rangers en de Mets konden de New York Yankees aan hun winning percentage werken. Zo simpel als het op papier misschien leek, werd het niet voor Didi Gregorius en de zijnen. De Amsterdammer is aan slag bezig aan een goede maand en dat wist hij de afgelopen week door te trekken. Tegen Texas was hij 6-for-15 in zijn at-bats en tekende hij onder meer voor zijn 21e homerun van het jaar. Het was Gregorius die op 9 augustus de score opende. Met vier wijd kwam hij op de honken en Aaron Hicks joeg even later de bal het stadion uit op weg naar een 7-3 overwinning.
Gregorius zal met gemengde gevoelens terugkijken op de tweede ontmoeting. De kortestop noteerde drie hits en twee runs, maar de Yankees gingen er wel met 12-7 af. Op 2 augustus sloeg Gregorius twee homers, maar daarna viel het even stil. Tot zondag 12 augustus. In de vijfde inning van de vierde wedstrijd was er voor Rangers-starter Martin Perez geen houden aan. Met één ferme klap zorgde Sir Didi voor twee runs en een 6-0 voorsprong. New York won de ontmoeting met 7-2 en pakte drie zeges in deze serie van vier.


De daaropvolgende wedstrijden tegen de New York Mets en de Tampa Bay Rays verliepen niet helemaal naar wens. Eigenlijk helemaal niet zelfs. Die ene wedstrijd tegen de Mets ging verloren en ook de Rays wonnen twee van de drie ontmoetingen. Een single van Gregorius in de vijfde inning tegen de Mets leverde hem nog wel z’n 69e RBI op, maar erg tevreden zal de Amsterdammer niet zijn met de 8-5 nederlaag.
Ook tegen de Rays kon Gregorius zijn stempel niet drukken. De Yankees konden de knuppel van hun kortestop maar al te goed gebruiken, want twee van de drie wedstrijden gingen verloren en Gregorius kwam niet verder dan twee hits in tien at-bats. New York kon de eigen fans alleen vorige week dinsdag met een tevreden gevoel naar huis sturen. De eerste ontmoeting werd met 4-1 gewonnen, maar in de duels die volgden kwam de slagploeg niet verder dan twee runs. Gelijk verdeeld over de twee wedstrijden. Dat wel.

GOEDE TIJDEN, SLECHTE TIJDEN DEEL 2

De ommekeer, voor zover daar sprake van kan zijn bij een team dat nog altijd het tweede record in de league heeft, volgde tegen de Blue Jays. Met name zaterdag, in de tweede wedstrijd, had Sir Didi het weer eens ouderwets op de heupen. Hij tekende vrijdag al voor een RBI triple in de met 7-5 gewonnen wedstrijd, maar een dag later ging hij pas echt tekeer. Met zijn 22e homerun van het seizoen sloeg Gregorius in de eerste inning twee runs binnen. Een sac fly in de achtste inning bezorgde hem een derde binnengeslagen punt op weg naar een 11-6 win.
Een botsing met Kendrys Morales maakte zondag een vroegtijdig einde aan de wedstrijd. Sir Didi had, met een infield single, op dat moment zijn RBI al te pakken. De Amsterdammer probeerde het nog wel even na de vervelende botsing, maar kreeg veel last van zijn hiel. De Yankees wonnen het duel weliswaar, maar lijken hun vaste kortestop even kwijt te zijn.

Kenley Jansen bleef deze week op 32 saves staan. De Los Angeles Dodgers namen geen enkel risico met de closer, die twee weken geleden opnieuw geplaagd werd door hartritmestoornissen. Het is niet de eerste keer dat Jansen kampt met deze problemen. Na een operatie in 2012 leek het de goede kant op te gaan, maar helaas stak het in Denver het opnieuw de kop op. De club liet afgelopen weekend weten dat het goed gaat met de Nederlandse werper en maandag bezocht Jansen zijn cardioloog. Deze gaf het gehoopte groene licht voor een rentree. Jansen kan de bloedverdunners laten staan en keert veel eerder dan verwacht terug op de heuvel.


Jansen stond vorige week alweer op het trainingsveld en voelde zich goed. Dat kan niet worden gezegd van de Dodgers. Op 9 augustus begonnen de problemen voor Jansen. Z’n club speelde daarna tien wedstrijden en won er slechts vier. Kenta Maeda en Scott Alexander moesten de honneurs waarnemen, maar veel succes hadden de twee relievers niet. Tegen de St. Louis Cardinals moest Jansen maandag een 3-3 tussenstand verdedigen in de negende inning. Het gebrek aan ritme en wedstrijden brak hem en de Dodgers op. Homeruns van Jedd Gyorko en Matt Carpenter bezorgden de Nederlandse closer zijn vierde loss van het seizoen. De matige reeks van de Dodgers dwingt de ploeg nu weer in de achtervolging. Arizona en Colorado zijn de ploeg van Jansen gepasseerd in de NL West.

Jurickson Profar is goed begonnen aan augustus en dat lijkt hem voorlopig even een vaste plek in de line-up op te leveren. Na goede series tegen de Mariners en de Orioles mochten de Texas Rangers in het weekend van 10 augustus aan de bak. In New York waren The Bronx Bombers de tegenstander, maar Profar liet in de eerste wedstrijd zien ook een explosief baasje te zijn. In de vierde inning timmerde hij de bal de tribunes in voor een solo homerun. Het was voor de veelzijdige international z’n 13e van het jaar.
In de zesde inning wist hij nog een single aan zijn totaal toe te voegen, maar het gewenste resultaat bleef uit. De Yankees wonnen het duel met 7-3 en zouden uiteindelijk in drie van de vier wedstrijden zegevierden. Wat Jurickson Profar betreft, bleef het bij die twee hits in die eerste wedstrijd. Eén keer verscheen hij na vier wijd nog op de honken, maar zijn hitting streak bleef uiteindelijk steken op zeven wedstrijden.

UNIEK MOMENT

Tegen de Arizona Diamondbacks kon Profar de draad weer oppakken. Maar hij moest wel even geduld hebben. De eerste wedstrijd werd met 5-3 gewonnen, maar Profar speelde alleen de negende inning. Vorige week dinsdag kwam hij door met een triple, een double en twee RBIs. Helaas voor Profar en de Rangers stapten de Diamondbacks met een 6-4 zege van het veld. In de serie tegen de Angels vestigde Jurickson Profar wel de aandacht op zich met een prachtige en zeldzame triple play. Je zou bijna vergeten dat hij ook nog z’n 13e homerun sloeg in hetzelfde duel.
Nee, Profar zal donderdag 16 augustus niet snel vergeten. De veelzijdige infielder was 4-for-15 in deze serie, die ook nog eens door de Rangers werd gewonnen. De ploeg bungelt nog altijd onderaan in de AL West, maar de Rangers laten de laatste tijd in elk geval zien dat ze nog wel degelijk meedoen in de league.

We kunnen helaas niet zeggen dat Jonathan Schoop een overdreven sterke indruk maakt tijdens zijn eerste weken als Brewer. In de belangrijke serie tegen de Braves kwam onze landgenoot tot twee hits in negen slagbeurten. Was hij in Baltimore de onbetwiste tweedehonkman, dat is hij in Milwaukee zeker niet. Ook in Atlanta wisselde hij zijn gebruikelijke positie weer af met het spelen als kortestop. De Brewers wonnen alleen het tweede van de drie duels. Schoop was hierin lange tijd aandachtig toeschouwer. Pas in de zevende inning kwam hij als pinch hitter in actie, maar verder dan een ground out kwam de international niet.
Zijn honkslagen kwamen dus in de twee wedstrijden die verloren gingen. Twee keer betrof het een single en in beide gevallen werd Schoop door zijn ploeggenoten op de honken achtergelaten. Na de serie tegen de Braves had Jonathan Schoop 39 at-bats achter de rug in dienst van de Brewers. Hij kwam daarin tot pover slaggemiddelde van .154. Na een opleving in juli (avg . 360) lijkt de international nu weer terug te vallen in de slump die hem al een groot deel van het seizoen plaagt.
Voor de Brewers werd het daarna nog belangrijker. In de twee wedstrijden tegen de Chicago Cubs kon Milwaukee goede zaken doen in de NL Central. Een prima Jhoulys Chacin leidde de Brew Crew naar een 7-0 zege in de eerste wedstrijd. Helaas voor Schoop ging de wedstrijd grotendeels aan hem voorbij. Eén keer kwam onze landgenoot aan slag en dat was geen onverdeeld succes. Vorige week woensdag stond hij, als kortestop, wel weer in de line-up. Travis Shaw kon in de vierde inning scoren na een double van onze landgenoot. Het was pas zijn derde RBI in dienst van de Brewers. Zelf werd Schoop door Eric Thames binnengeslagen, maar de winst ging met 8-4 naar Chicago.

HET GAAT NIET VANZELF

We vallen in herhaling, maar er volgde daarna opnieuw een belangrijke serie voor de Brewers. De St. Louis Cardinals zijn goed bezig de laatste tijd en zitten de Brewers op de hielen in de NL Central. Dit weekend kregen Schoop en de Brewers een mooie gelegenheid om The Redbirds voorlopig even op achterstand te zetten. Dat kwam er niet van. Milwaukee verloor twee van de drie ontmoetingen en Schoop speelde, om het netjes te zeggen, een bijrol. Onze landgenoot kwam tot slechts één hit in vijf slagbeurten. Die ene hit was dan nog wel een RBI double.
In de vierde inning van ’t eerste duel sloeg kortestop Schoop ploeggenoot Travis Shaw binnen met zijn tweede double in dienst van de Brewers. De wedstrijd ging met 5-2 naar de Cardinals en voor Schoop was dit binnengeslagen punt niet voldoende om een plaats in de line-up af te dwingen voor de volgende duels. Zaterdag bleef het bij één at-bat en zondag zat zelfs dat er niet in. Jonathan Schoop mocht in de slotfase Shaw vervangen op het tweede honk en deelde nog wel in de winstpremie: 2-1.

Vorige week konden we nog schrijven over de heldendaden van Andrelton Simmons, maar daar is deze week helaas geen sprake van. Na een hitting streak van zes wedstrijden gaf de knuppel van Simba nu niet thuis. Op 10 augustus begonnen de Los Angeles Angels aan een serie tegen de Oakland A’s. In z’n zes slagbeurten kwam Simmons niet tot een hit. De international bekeek de derde en laatste wedstrijd vanaf de bank. Een knieblessure hield hem aan de kant. David Fletcher werd aangewezen als vervanger, maar de rookie kon de Angels niet aan een broodnodige overwinning helpen. Met Andrelton Simmons in de line-up wonnen de Halos de eerste ontmoeting, maar de tweede ging verloren. Zonder onze landgenoot ging ook de rubber game naar de A’s, die hard op weg zijn naar een wildcard in de American League.
Was het tegen de A’s niet best wat Simmons liet zien, tegen de San Diego Padres ging het aanvankelijk niet veel beter. De Angels begonnen uitstekend aan de serie en legden beslag op de eerste twee duels. De prestaties van Simba? Hij bleef zonder hit in z’n eerste acht at-bats en kreeg twee strikeouts achter z’n naam. In de derde ontmoeting, vorige week woensdag, was Simmons eindelijk weer eens belangrijk. Zijn single naar ’t leftfield, zijn tweede hit van de wedstrijd, liet David Fletcher in de zesde inning scoren. De Halos vertrokken met een sweep uit San Diego, want ook deze wedstrijd ging met 3-2 naar Simmons en consorten.

SIMBA GROMT

In de kelderkraker van de AL West sloeg Andrelton Simmons dit weekend zijn achtste homerun van het seizoen. Het was één van de weinig lichtpuntjes voor onze landgenoot, want zijn ploeg verloor drie van de vier wedstrijden tegen de Texas Rangers. Na de sweep tegen de Padres zette Texas de Halos weer met beide benen op de grond. Na de eerste wedstrijd met 8-6 verloren te hebben, ging de tweede met 6-4 naar de Rangers. In de zesde inning schrok de knuppel van Simmons even wakker. Met een ferme klap naar het leftfield nam hij Albert Pujols mee over de thuisplaat, maar z’n homerun mocht niet baten. Het was het enige echte wapenfeit van onze landgenoot, die 3-for-17 was in deze serie en dus niet overdreven gevaarlijk. Afgelopen zaterdag wonnen de Angels met 11-7, maar Simmons speelde aanvallend geen rol.

Coverfoto: MLB.com

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen