32-in-32 | Chicago Bears: de weg omhoog?

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. Vandaag één van de originals: de Chicago Bears. Al enkele seizoen vinden de Bears zich terug in de de kelder van de NFC North. Zal dit seizoen met (weer) een nieuwe coach en een quarterback in zijn sophomore year eindelijk weer eens de weg omhoog gevonden worden?

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE CHICAGO BEARS


FREE AGENCY


Hoe kun je je shiny new quarterback uitproberen als je geen enkele receiver hebt om naar te gooien? Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Bears met een 5-11 record eindigden. General manager Ryan Pace had dit ook al snel in de gaten en voegde in free agency wide receivers Allen RobinsonTaylor Gabriel en Bennie Fowler III toe en gaf Mitch Trubisky extra opties op de tight end positie met het aantrekken van Trey Burton, die meteen Dion Sims als nummer één tight end vervangt op de depth chart. Daarnaast heeft de O-line meer diepte met de signing van Earl Watford en de D-line wat meer diepte met de toevoeging van Aaron Lynch.

Aan de andere kant werd er afscheid genomen van spelers die gewoon te weinig lieten zien. Buiten Josh Sitton waren het geen vaste waardes in het team, of konden ze niet gezond blijven. Met de signing van Chase Daniel (die nieuwe head coach Matt Nagy en Ryan Pace kennen van hun tijd bij de Chiefs en Saints) is er ook voor Mark Sanchez geen plaats meer.


NFL DRAFT


De Chicago Bears zijn een team dat bekend stond om zijn uitstekende verdediging. Er was een korte periode dat de defense nog geen bloedneus kon stoppen, maar sinds Vic Fangio de leiding heeft over de verdediging, gaat het ieder jaar beter. Wat er echter nog aan ontbreekt zijn defensive playmakers: spelers die echt het verschil kunnen maken. Met 1st round pick Roquan Smith lijkt die behoefte ingevuld te worden.

In de tweede ronde kozen de Bears een center in James Daniels, die in de praktijk als left guard zal fungeren. De geluiden vanuit training camp over Anthony Miller? “Better than advertised”. Een verbeterd receiving corps krijgt hiermee nog een extra boost.


OFFENSE


Zoals gezegd: het receiving corps was niet best, maar de nieuwe offensive coordinator Mark Helfrich heeft nu genoeg opties op de positie. De O-line ziet er goed uit, maar heeft nog niet naar zijn volledige potentieel kunnen spelen. Harry Hiestand is teruggehaald naar de Bears om dat klusje te klaren. Hiestand was ook O-line coach van het Bears team die Super Bowl 41 haalde en speelde in belangrijke rol in de Pro Bowl selecties van Olin Kreutz en Ruben Brown.

Met running back Jordan Howard hebben de Bears een every down back. Het wordt interessant om te zien hoe de Bears Tarik Cohen in hun offensive packages kunnen verwerken, hij heeft vorig seizoen al bewezen te goed te zijn om op de bank te houden. Ook punt van aandacht: kan Kevin White ein-de-lijk zijn belofte inlossen?


DEFENSE


De hele coaching staff vertrok na afloop van het vorig seizoen, maar de Bears wisten Vic Fangio gelukkig nog binnenboord te houden. De starting unit zal er vrijwel hetzelfde uitzien als het vorig seizoen. Ze hopen dat Leonard Floyd nog een tandje bij kan zetten om zo een nog effectievere pass rusher te worden. Fangio rusht niet veel, maar aangezien aan de andere kant Sam Acho staat, zal het toch veel van Floyd af moeten komen.

Verder wordt – buiten de sterk ogende secondary om – veel verwacht van rookie Roquan Smith. Maar: op het moment van schrijven van dit artikel heeft Smith nog steeds niet getekend. Zijn holdout duurt nu al 29 dagen en hij heeft zijn eerste (en naar alle waarschijnlijkheid ook tweede) preseason wedstrijd gemist. De reden van het contractdispuut: Smith wil niet dat Bears iets van zijn gegarandeerde geld af zullen nemen op het moment dat hij door zijn acties op het veld geschorst zou worden.
De Bears hebben dit al toegezegd. Ze willen dit niet op papier zetten omdat er zo een ongewenst precedent zou ontstaan. Er lijkt ook nog geen einde in zicht, terwijl het snel verhelpen van deze impasse in beider voordeel is.


CONCLUSIE


De Bears zijn beter geworden op posities die ook echt verbetering nodig hadden en hebben enkele belangrijke spelers en coaches weten te behouden. Voor de verdediging wordt het echt belangrijk dat Roquan Smith zo snel mogelijk tekent. Een punt van zorg is depth op drie cruciale posities: quarterback, offensive tackle en linebacker. De 2nd en 3rd string back-ups zijn nog te onervaren waardoor het uitvallen van een starter meteen een slok op een borrel scheelt.
De Bears hebben inderdaad de weg omhoog gevonden, maar lopen nog steeds te veel achter op de Green Bay Packers en de Minnesota Vikings.
CONCLUSIE: 7-9
Lees hier de season preview van de Tampa Bay Buccaneers.

3 REACTIES

  1. Ben benieuwd dit seizoen.. Was vorig jaar niet altijd even goed wat ze lieten zien. Hopelijk doet een jaartje ervaring de Bears goed!

  2. Hele mooie analyse, alle sterke en minder sterke punten zitten er perfect in beschreven. Ben een groot volger van verschillende teams, waaronder de Bears en ik heb echt heel graag deze voorbeschouwing gelezen. Defense is een echt sterke unit, top 8 in de League, Offense zal het moeten bewijzen nu met die grote investeringen. Ik sluit me ook helemaal aan bij 7-9, al hoop ik heel erg dat Trubisky en Nagy de ware saviours zijn en dat ze mede daardoor richting 9-7 (of zelfs beter, maar dat lijkt me nog wat veel gevraagd) kunnen gaan.

    • Ik denk dat je positiever mag zijn over de Bears dan de afgelopen paar seizoenen, maar het is onrealistisch om te denken dat dit meteen een playoff team wordt.
      De eerste signalen zijn goed, maar laten we niet te hard van stapel lopen. De Bears wisten wat ze in huis haalden met John Fox. Met Nagy hebben ze een first year head coach en dat moet je altijd maar even afwachten (denk maar aan Marc “Toolbox of Concepts” Trestman).
      Trubisky hoeft niet iedere bal over 50 yards te gooien. Als hij het aantal fouten kan beperken en het aantal turnovers laag houdt, dan is het winst. Marty Schottenheimer zei eens: als je een sophomore quarterback op hetzelfde niveau kunt laten spelen als in zijn rookie season, dan heb je al progressie gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen