32-in-32 | San Francisco 49ers: Begin van tijdperk Garoppolo?

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel negen een team dat aan het begin staat van een nieuw tijdperk: San Francisco 49ers.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE SAN FRANCISCO 49ERS


FREE AGENCY


Het verhaal van vorig seizoen was voor de Niners natuurlijk de trade voor en het debuut van quarterback Jimmy Garoppolo. De jonge spelverdeler belooft de ‘franchise QB’ te zijn die San Francisco al jaren zoekt en het kostte de club uit het noorden van Californië slechts een 2nd round draft pick. Een koopje natuurlijk, zeker gezien het spectaculaire debuut van ‘Jimmy G’, die meteen zijn eerste vijf wedstrijden voor de 49ers won. Garoppolo zal zich dit seizoen nog beter gesteund voelen dan vorig jaar. San Francisco wist free agent  Jerrick McKinnon naar zich toe te trekken. De running back  zal vooral als pass catching option vanuit het backfield van meerwaarde kunnen zijn voor de 49ers.

McKinnon neemt in het backfield van San Francisco min of meer de plek in van de vertrokken Carlos Hyde, al zal hij anders gebruikt worden. Om te kunnen passen is een goede offensive line echter ook wel handig en dus is het voor Garoppolo goed nieuws dat Weston Richburg is gehaald als nieuwe center. Aan de kant van de defensie is cornerback Richard Sherman waarschijnlijk de opvallendste toevoeging. De ex-Seahawk lijkt zijn piek voorbij te zijn, maar vormt alsnog een upgrade.


NFL DRAFT


Ook in de draft was te zien dat San Francisco begrijpt dat elke kans op succes begint bij de mogelijkheid die Garoppolo heeft om te excelleren. Met de negende pick in de draft koos het team voor tackle Mike McGlinchey, die samen met veteraan Joe Staley een prima duo op de tackle-posities zal vormen.

Na het upgraden van de O-line voegde San Francisco nog een wapen toe voor Garoppolo in de vorm van wide receiver Dante Pettis. De Niners hebben voldoende kwaliteit op ‘WR’, maar Pettis’ zou best eens buiten alleen de aanval kunnen liggen. De ballenvanger vestigde een NCAA-record door in zijn carrière liefst negen keer een punt return om te toveren in een touchdown. Pettis belooft dus vooral een wapen te worden in special teams.
Met de rest van de keuzes richtte San Francisco zich met name op defensieve versterkingen. Fred Warner maakt goede kans om starter te worden als linebacker, terwijl safety Tarvarius Moore en defensive back D.J. Reed aanspraak maken op een plek in de secondary als Richard Sherman niet fit genoeg is om te spelen wanneer het seizoen begint.


OFFENSE


Er zijn verschillende ‘verhaallijnen’ om in de gaten te houden tijdens het komende seizoen in de NFL, zoals het komende debuut van Baker Mayfield in Cleveland en de strijd tussen Tom Brady en vadertje tijd, maar zeker ook het echte begin van ’tijdperk Garoppolo’ in San Francisco. 2018 Moet het jaar van de ‘Garoppolo-show’ worden. Zoals gezegd heeft het team in het off-season een aantal belangrijke mutaties gedaan die dat proces moeten vergemakkelijken.

What’s not to like? Over Garoppolo hoeven we het amper te hebben: de QB liet afgelopen seizoen zien in staat te zijn de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Het lijkt vooral een kwestie van fit blijven en dan krijgen we te zien waar ‘Jimmy G’ toe in staat is als hij een volledig seizoen als startende quarterback mag spelen.
Garoppolo weet zich op de flank gesteund door de pijlsnelle Marquise Goodwin en de van een nekblessure herstelde Pierre Garcon, wat samen met tight ends George Kittle en Garrett Celek een prima arsenaal aan wapens oplevert. Garoppolo liet vorig seizoen al zien zijn tight ends goed te kunnen vinden; Kittle en Celek vingen samen 23 passes van Garoppolo, goed voor 412 yards en 3 touchdowns.
Zoals gezegd betekent de toevoeging van Jerrick McKinnon ook een versterking in de passing game. Het fysieke aspect van de running game zal na het vertrek van Carlos Hyde vooral op de schouders komen van Matt BreidaDe running back gaat zijn tweede jaar in en San Francisco hoopt dat hij de ‘work horse’ kan zijn die Hyde in voorbije jaren was. Waarschijnlijk missen McKinnon en Breida met lichte blessures wel de seizoenstart. Veteraan Alfred Morris (ex-Cowboys, Redskins) is mede om die reden toegevoegd aan het roster, mits hij de medische keuring doorkomt. Morris kende in Washington een uitstekende carrièrestart onder Kyle Shanahan (OC 2012-2013), maar daarna nam zijn productie af.


DEFENSE


Het afgelopen seizoen betekende al een aardig stapje in de goede richting voor de Niners, die een jaar eerder nog laatste stonden in diverse defensieve stats, waaronder total defense en rushing defense. Het verdedigen van passes ging de Niners afgelopen jaar dan weer minder goed af, maar daar moet nieuweling Richard Sherman verandering in brengen. Bovendien bestaat de kans dat de – naar verwachting – beter lopende aanval ook wat druk van de verdediging zal halen, waardoor 2018 ook aan de andere kant van de bal een mooi jaar zou kunnen worden voor San Francisco.

Op papier ziet het er allemaal heel aardig uit bij de 49ers, maar vraagtekens zijn er ook. Zo blijft Reuben Foster een wild card als het gaat om zijn gedrag buiten het veld. De linebacker begint het seizoen met twee wedstrijden schorsing en San Francisco moet vooral hopen dat de problemen Foster niet blijven achtervolgen. Ook is de vraag of de op leeftijd zijnde Sherman de secondary wel genoeg kan helpen om écht een stap te kunnen zitten.
Naast Foster en Sherman is met name DeForest Buckner een speler om in de gaten te houden. Hij zal de D-line moeten aanvoeren. In Fosters afwezigheid zou rookie linebacker Fred Warner een kans kunnen krijgen. In San Francisco wordt veel van het BYU-talent verwacht. Wellicht zou hij ook kunnen helpen in de pass rushing: een onderdeel waarop San Francisco nog moet bewijzen dat het mee kan met de beste teams. Arik Armstead en Solomon Thomas lijken in 2018 een andere rol in de defensie te krijgen, dus zullen er andere namen op moeten staan om de quarterbacks van de tegenstanders onder druk te zetten.


CONCLUSIE


Believe the hype! Jimmy Garoppolo heeft in 2017 al laten zien wat zijn arm en inzicht kunnen brengen. Het begin van zijn carrière bij de Niners was indrukwekkend en met upgrades in zowel zijn O-line als zijn wapens, lijkt San Francisco er alles aan gedaan te hebben om ‘Jimmy G’ nog beter in het zadel te helpen. De defensie kent weliswaar meer vraagtekens dan de aanval, maar zal ook profiteren van de kwaliteit van de aanval, die de bal langer in bezit zal hebben dan vorig seizoen. In het beste geval zijn deze 49ers een team dat zich mag gaan bemoeien met de beslissende wedstrijden aan het einde van het seizoen. Wellicht is het realistischer om te verwachten dat dit team nog een jaar nodig heeft om verder te rijpen, maar dat er mooie dingen staan te gebeuren in de Bay Area, dat staat vast.
VOORSPELLING: 11-5
Lees hier season preview van de Chicago Bears.

Jurian Ubachs
Jurian Ubachs
Jurian volgt Amerikaanse sporten al sinds de jaren '90, toen jij een NHL-game kreeg voor zijn SEGA MegaDrive. In de jaren daarna ontdekte hij steeds meer sporten. Inmiddels genieten de NFL en MLB zijn voorkeur, met de Patriots en Red Sox daarbij als favoriete teams.

1 REACTIE

  1. Hmmm de hype train ook gearriveerd bij Sportamerika. Zelfs met dit schema denk ik hoogstens 9-7 wat niet genoeg zal zijn voor de Play-offs in deze conference.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen