32-in-32: New York Giants

Washington Redskins v New York Giants
De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32-in-32, in volgorde van hun prestatie in 2015. Vandaag het team dat niet leek te willen winnen: de New York Giants.
Terugblik
De Giants begonnen het seizoen met een record; nog nooit had een team 2 wedstrijden achter elkaar met minstens tien punten voor gestaan in het vierde kwart om de wedstrijd alsnog te verliezen. De Giants startte daarmee 0-2. Uiteindelijk verloren de Giants vijf wedstrijden waarin ze in de laatste 2 minuten nog een voorsprong hadden en eindigden het seizoen met 6 overwinningen en 10 verloren wedstrijden.
Een dramatische verdediging, laatste in het verdedigen van de pass en de meeste yards toegestaan van alle teams in de NFL, was hier vooral schuldig aan. Een toch al gebrekkige pass-rush kreeg voor het seizoen (letterlijk) een klap te verwerken door de blessure van Jason Pierre Paul die de eerste 8 wedstrijden van het seizoen moest missen om vervolgens niet meer te kunnen tackelen.
Na 4 seizoenen zonder playoffs, waarvan de laatste 3 seizoenen zonder winning record werd na 11 seizoenen afscheid genomen van coach Tom Coughlin. Vreemd genoeg mocht de rest van de coaching staff wel aanblijven en werd offensive coordinator Ben McAdoo aangesteld als de nieuwe hoofdcoach. Aan hem de taak om de Giants weer op het juiste pad te krijgen.
Free Agency
NYG FA
Rueben Randle werd afgelopen seizoen verwacht een stap te maken en de 2e receiver te zijn maar kon die rol niet waarmaken. Prince Amakamura en Robert Ayers waren te vaak geblesseerd en mochten op zoek naar een ander team.
Ook bij de front office van de Giants had men door dat er hard moest worden ingegrepen om de verdediging weer op orde te krijgen en werd de portemonnee snel en flink getrokken. Olivier Vernons goede tweede seizoenshelft bij de Miami Dolphins werd beloond met een gigantisch contract bij de Giants. Hoewel vooraf beschouwd als de beste defensive end op de free agent markt was het een verrassing dat de normaal gesproken zo conservatieve Giants hem het meeste wilden bieden. Samen met cornerback Janoris Jenkins, die te duur werd voor de Rams, moet hij ervoor zorgen dat de pass defense een stap in de goede richting maakt.
De contracten van defensive end Jason Pierre Paul, die na een operatie in het off-season zijn hand beter zou moeten kunnen gebruiken en linebacker Jasper Brinkley werden verlengd. Tel daarbij de komst op van run stopper Damon “Snacks” Harrison die overkomt van de Jets, Cincinnati defensive back Leon Hall en Washington linebacker Keenan Robinson en je kan concluderen dat de verdediging flink is aangepakt.
Het kan echter 2 kanten op; als het klikt hebben ze voor de komende jaren een uitstekende verdediging vastgelegd. Als het mis gaat en met name Jenkins, Harrison en Vernon hun vorm niet kunnen reproduceren dan hebben de Giants een diepe kuil gegraven met de contracten die ze deze heren hebben gegeven en zitten ze daar nog jaren mee in hun maag. Er moest iets gebeuren, dus het risico is te begrijpen.
NFL Draft
New York Giants 2016 Draft
De Giants namen met hun 10e draft pick verrassend genoeg Ohio State cornerback Eli Apple. Hoewel absoluut een positie waar meer diepte nodig was bij de Giants werd verwacht dat Apple later gekozen zou worden. Apple’s moeder stal de show bij de draft, de Giants zullen hopen dat Eli uiteindelijk de aandacht zelf zal opeisen met zijn spel.
In de 2e ronde werd gekozen voor Oklahoma wide receiver Sterling Shephard. De Giants zijn klaar met wachten tot Victor Cruz weer fit is en de rest van de wide receivers heeft niks gedaan met de kansen die ze kregen. Door de dubbele dekking die Odell Beckham Jr. zal gaan krijgen zou Shephard een uitstekend rookie seizoen moeten kunnen draaien.
De derde ronde pick; Boise State safety Darian Thompson, lijkt ook vanaf het eerste moment de starter te zijn als free safety. Met 19 intecepties in zijn college carrière heeft hij laten zien dat hij spelinzicht heeft. De Giants rekenen erop dat dit zich meteen vertaald naar de NFL.
De overige picks lijken niet als basis spelers gehaald en zullen zich nog moeten ontwikkelen. Opvallend: met de 5e ronde pick Paul Perkins erbij hebben de Giants nu 6 running backs in het team. Op basis van het afgelopen seizoen zouden ze allemaal nog de starter rol kunnen verdienen met een goed preseason.
Offense
New York Giants Offense
De Eli Manning naar Odell Beckham Jr. connectie wist vorig jaar de offensieve problemen te verbloemen. Quarterback Manning is de huidige marathon man van de NFL met 194 wedstrijden achter elkaar als starter. Beckham is de absolute superster van de Giants. “The Catch” staat nog steeds op het netvlies gebrand en Beckham liet in zijn eerste 2 seizoenen zien tot de beste receivers van de NFL te behoren.
Eli moest echter regelmatig rennen voor zijn leven en ook de running backs, wie ze ook probeerden, waren verre van productief. Allemaal te wijten aan een armoedige offensive line. Giants’ 2015 eerste ronde pick; left tackle Ereck Flowers, had een slecht rookie seizoen en right tackle Marshall Newhouse leek meer op een draaideur dan iemand die zijn quarterback moest beschermen. Zij zullen heel wat beter voor de dag moeten komen willen zij volgend jaar nog bij het team zitten.
Een goede wide receiver aan de andere kant van Odell Beckham zou wel eens een heel productief seizoen kunnen opleveren voor Eli Manning. Iedere minuut die Victor Cruz speelt is inmiddels bonus maar de Giants denken met rookie Sterling Shephard eindelijk die 2e receiver in huis te hebben. Het is afwachten of er een running back is die zich weet te onderscheiden of dat ze weer gaan kijken wie per wedstrijd de hot hand heeft, een tactiek die vorig jaar weinig opleverde.
Defense
New York Giants Defense 2016
Zoals gezegd is de Giants verdediging op papier flink verbeterd. Helaas win je de wedstrijd niet op papier maar in het veld. Het komende seizoen zal het dus alles of niets zijn voor de Giants verdediging. Slechter kan het in ieder geval niet
De defensive line zou, door alle versterkingen, één van de beste in de NFL moeten zijn. De lijn met Vernon, Hankins, Harrison en Pierre-Paul moet menige aanval problemen gaan opleveren. Ook de secondary, met Rodgers Cromartie, Janoris Jenkins en Eli Apple is ineens een zeer sterke positie voor de Giants. Jenkins en Rodgers Cromartie staan er wel bekend om veel te gokken waar de bal gaat komen en nemen daardoor veel risico. Alles of niets dus.
Waar ze weinig aandacht aan besteed hebben zijn de linebackers en safeties. De Giants hopen dat de rest van de verdediging goed genoeg is om met deze zwakkere linies weg te komen.
Prognose
Alles of niets, dat lijkt het thema voor de Giants dit jaar. Als de verdediging zo goed is als ze zelf denken (en voor betaald worden) en als de offensive line zich verbeterd en als Sterling Shephard de wide receiver is die de Giants denken dat hij is, wordt het een ongelofelijk goed jaar voor de Giants.
Aangezien alleen Tom Coughlin vertrokken is als hoofdcoach maar de rest van de coaching staff gebleven is en de offensive line nog steeds dezelfde is verwacht ik echter geen wonderen. Met zware uitwedstrijden tegen Minnesota, Green Bay, Los Angeles en Pittsburgh op het programma wordt het een lastig seizoen voor de Giants. Daar staat tegenover dat ze nog steeds in de NFC East zitten…
Prognose: 8-8

  1. Ha, ha, Eli Apple. Met zo’n naam kun je ook alleen maar bij de Giants spelen. Ben zeer benieuwd hoe de stadsrivaal het er van af brengt. Heb altijd een zwak voor de Giants ook al ben ik fan van de stadgenoot.

  2. Quote: “Apple’s moeder stal de show bij de draft, de Giants zullen hopen dat Eli uiteindelijk de aandacht zelf zal opeisen met zijn spel.”
    Dit soort tussenopmerkingen maakt julie site zo goed.
    Als je googled op Eli Apple + mother + draft ben je zo weer een half uurtje aan het clicken door allerlei leuke weetjes.
    Bedankt voor jullie prima 32-32 serie!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen